Ειδήσεις

Φωτιές στην ΕΚΤ ανάβει το ράλι στις τιμές του «τουριστικού πακέτου»

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στα ξενοδοχεία, τις αερομεταφορές και τις υπηρεσίες δημιουργούν νέους πονοκεφάλους. Στα ύψη ο πληθωρισμός των υπηρεσιών. Η εικόνα στην Ελλάδα και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Για τους τουρίστες που διαμαρτύρονται για το πόσο πιο ακριβό είναι να επισκεφθεί κανείς φέτος το καλοκαίρι το νησί της Σίφνου, η διευθύντρια ξενοδοχείου Ισιδώρα Χανδέλη έχει μια απλή απάντηση: τα αυγά.

«Οι επισκέπτες μας νομίζουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν σκέφτονται τον υψηλό πληθωρισμό τον οποίον αντιμετωπίζουμε», λέει η Χανδέλη. «Για να καταλάβετε, ένα αυγό πέρυσι κόστιζε 25 σεντς, τώρα είναι 45 σεντς».

Στα τουριστικά hotspot της Ευρώπης οι επισκέπτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με απότομες αυξήσεις τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις περνάνε τα αυξανόμενα κόστη στους πελάτες τους. O Claudio Scarpa, επικεφαλής του συνδέσμου ξενοδόχων της Βενετίας, είπε πως τα καθαριστήρια από τα οποία εξαρτώνται οι ξενοδόχοι της πόλης έχουν συνδέσει τις τιμές τους με τους λογαριασμούς ενέργειας, που εκτινάχθηκαν πέρυσι. «Αυτό είχε σημαντική επίπτωση στους προϋπολογισμούς μας», είπε ο Scarpa. «Ανάγκασε τα ξενοδοχεία να προσαρμόσουν τις τιμές τους κατά 20%».

Τώρα οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούν πως ένα νέο κύμα καλοκαιρινού πληθωρισμού που θα προκληθεί από τον τουρισμό, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Το κόστος των πτήσεων, των δωματίων ξενοδοχείων και των διακοπών έχουν αυξηθεί ταχύτατα, καθώς ο κλάδος, που σχεδόν έκλεισε παντελώς το 2020, πλησιάζει στα προ πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας.

Η ανάκαμψη του τουρισμού, ο οποίος παρέχει άμεσα περίπου το 4% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ και στηρίζει έμμεσα το 10%, συνέβαλε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της περιοχής, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,3% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, συμβάλλει επίσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Στο 5,6% το έτος έως τον Ιούλιο, βρίσκεται πλέον σε ιστορικό υψηλό και πολύ πάνω από τον συνολικό στόχο της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2%.

Ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέρριψε την ευθύνη για την τελευταία άνοδο των τιμών των υπηρεσιών στις «εύρωστες» δαπάνες για διακοπές και ταξίδια. «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτή τη συνιστώσα και τις επιπτώσεις της στους κινδύνους για τον συνολικό πληθωρισμό».

Οι ενδείξεις για την αύξηση του κόστους είναι πολλές. Η Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ευρώπη με περισσότερες από 3.000 εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή, δήλωσε ότι αύξησε τη μέση τιμή δωματίου της κατά 18% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέση τιμή των κρατήσεων μέσω του ταξιδιωτικού πράκτορα TUI αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, επιστρέφοντας σε κέρδη για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο πρόσφατος καύσωνας και οι πυρκαγιές σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης είχαν «μόνο προσωρινά αμβλύνει την προηγουμένως ισχυρή δυναμική».

Η σταθμισμένη μέση τιμή των πτήσεων στην Ευρώπη φέτος αυξήθηκε κατά 31,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων RDC.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων Ευρώπης δείχνουν ότι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν από χώρες εκτός Ευρώπης, ιδίως από τις ΗΠΑ. Αυτοί οι ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων τείνουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τους ντόπιους μόλις φτάσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου