Για πολλούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, η κλιματική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη, καθώς οι κρατήσεις μπορούν να γίνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι νεότεροι (πιο δροσεροί) προορισμοί γίνονται πιο ελκυστικοί. Θα επιτρέψει επίσης στους τουρίστες να αποφύγουν lockdowns τύπου Covid, όπου μπορεί να αναγκαστούν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας σε όλη την Ευρώπη, όπως συνέβη για τους παραθεριστές και τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου στο βόρειο ημισφαίριο.
Ο Sebastian Ebel, διευθύνων σύμβουλος της TUI, μιας από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές εταιρείες της Ευρώπης, προβλέπει ότι οι τουρίστες θα αρχίσουν να απομακρύνονται από την “καυτή νότια Ευρώπη” και να κατευθύνονται στη βόρεια Ευρώπη και την Πολωνία. Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά την εκκένωση από την εταιρεία που διευθύνει πάνω από 8.000 ταξιδιωτών από τη Ρόδο τον Ιούλιο, που κόστισε στην εταιρεία πάνω από 27 εκατ. δολάρια σε πτήσεις επαναπατρισμού, καθώς και σε ακυρώσεις.
Τα στοιχεία για τις κρατήσεις του φετινού καλοκαιριού αρχίζουν να αποδεικνύουν την άποψή του. Ενώ η κύρια κατεύθυνση των καλοκαιρινών ταξιδιών εξακολουθεί να είναι από τη βόρεια προς τη νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, υπήρξε μια έκρηξη στις κρατήσεις στις νότιες ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό το καλοκαίρι και η Mastercard είδε μια μετατόπιση, όπως αναφέρει η Telegraph, στις κρατήσεις διακοπών στη βόρεια Ευρώπη.
Ο Ebel πρόσθεσε ότι για εταιρείες όπως η TUI, η κλιματική κρίση προσφέρει περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, καθώς ορισμένοι άνθρωποι θα εξακολουθούν να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια των πιο θερμών περιόδων (όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος στο βόρειο ημισφαίριο), αλλά πολλοί θα επιλέξουν να επισκεφθούν τους ίδιους προορισμούς σε εποχές που συνήθως θεωρούνταν ως μεταβατικές σεζόν (shoulder season). Ο Ebel προέβλεψε ότι οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, πολλοί ταξιδιώτες δεν θα έχουν επιλογή για το πότε θα αναχωρήσουν και πολλοί θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να προστατευτούν από την άγρια ζέστη όταν φτάσουν στον προορισμό τους.
Το καλοκαίρι του 2023 δεν αποδείχθηκε για πολλούς το προβλεπόμενο καλοκαίρι των ταξιδιών εκδίκησης. Ούτε το καλοκαίρι αποτέλεσε μια εποχή, όπως αναφέρει ο Guardian, όπου υπάρχει έλλειψη ειδήσεων επειδή όλοι κάνουν διάλειμμα. Όχι πια, ο ίδιος ο καιρός είναι πλέον η είδηση.
Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), με τις θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις της νότιας Ευρώπης να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ελλάδα οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων τουριστών, ορισμένων καθώς ακόμα φορούσαν τα μαγιό τους.
Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες “κλείνονται”, κατά κάποιο τρόπο. Το Bloomberg ανέφερε ότι το Ιράν, καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 52 βαθμούς στις αρχές Αυγούστου, κήρυξε διήμερη αργία κλείνοντας τράπεζες και γραφεία, ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αλλάζουν το ωράριο των σχολείων (Μεξικό, Φιλιππίνες, Ινδία) ή κλείνουν τα τουριστικά αξιοθέατα στο αποκορύφωμα της ζέστης (η Ακρόπολη στην Ελλάδα).
Στο αποκορύφωμα των lockdowns, πολλοί άνθρωποι είπαν ότι ένα καλό αποτέλεσμα από την αναγκαστική παραμονή στις γειτονιές μας ήταν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της κλιματικής κρίσης. Θα συνηθίζαμε να μένουμε τοπικά, με ταξιδιωτικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και να ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες.
Εκεί που προηγουμένως το ζήτημα ήταν πολύ μεγάλο για να λυθεί, οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι ο Covid μας έδειξε πώς οι δραστηριότητες μπορούν να περιοριστούν για το ευρύτερο κοινωνικό καλό και πολύ πιο εύκολα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο.
Πηγή capital.gr
Της Alex Ledsom