Τοπικές Ειδήσεις

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Για τη φύση κοιν.σ.επ», έγινε πρωτοσέλιδο στη Le Monde – Τι δηλώνει ο Νεκτάριος Καλογήρου

Δημοσιογράφος του γαλλικού μέσου βρέθηκε στο νησί των Ιπποτών με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές – «Είναι νωρίς να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της φωτιάς» λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης

Με στόχο την αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων της Ρόδου, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ανάδειξη των στοιχείων πολιτισμού στο νησί και την διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου 2019 από πέντε Ροδίτες, η λειτουργία της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση κοιν.σ.επ».

Πρόκειται για τον οργανισμό η δράση του οποίου έγινε πριν από μερικές ημέρες πρωτοσέλιδο στην γαλλική Le Monde δημοσιογράφος της οποίας βρέθηκε στο νησί των Ιπποτών με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αναδάσωση με φοιτητές και φοιτήτριες από πανεπιστήμιο Κονέκτικατ των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Νεκτάριος Καλογήρου μίλησε στο protothema.gr για τις δράσεις που ετοιμάζει ο οργανισμός για την αναδάσωση των καμμένων στη Ρόδο. Όπως εξήγησε ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς κάτι το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες.

“Αυτή τη στιγμή ο δικός μας ρόλος είναι να σταθούμε υποστηρικτικά σε όλους όσους το χρειάζονται. Από την πολιτεία μέχρι την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, όπου έχουμε ήδη συμφωνήσει να κάνουμε σποροσυλλογή. Πηγαίνουμε σε συγκεκριμένα σημεία που δεν έχουν καεί τα δένδρα και συλλέγουμε για να χρησιμοποιηθεί ο σπόρος τους ως πολλαπλασιαστικό υλικό στην αναδάσωση των καμμένων”. Όπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή η σποροσυλλογή γίνεται από συγκεκριμένα σημεία με πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές και λυκιδάμβαρη που είναι ένα είδος του νησιού.

Η περιοχή δράσης της οργάνωσης – Δεξιά στο βάθος διακρίνεται η δεξαμενή που διεσώθη

Η περιοχή δράσης της οργάνωσης από άλλη γωνία

Επίσης, ο κ. Καλογήρου εξηγεί ότι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα. “Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Δεν είναι ότι κάηκαν 20-30 χιλιάδες στρέμματα αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Για παράδειγμα βλέπουμε ελάφια να κάνουν βόλτες και δεν ξέρουν που να πάνε. Είχαν βρεθεί στον κήπο ενός ξενοδοχείου και δεν ήξεραν που να σταθούν για να δροσιστούν. Έτσι εμείς πρέπει να σταθούμε ως παρατηρητές και σε συνεργασία με τους επιστήμονες, είτε βιολόγους είτε δασολόγους να συνδράμουμε επικουρικά”.

Φοιτήτρια από πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ κοντά στην οργάνωση

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου