Υψηλές πτήσεις εμφανίζουν οι εγχώριες αερομεταφορές, όπως τουλάχιστον φανερώνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Ελλάδα κατέλαβε την έβδομη θέση σε σύνολο δέκα χωρών, με κριτήριο το μέγεθος της πτητικής δραστηριότητας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία με 6.033 πτήσεις ανά ημέρα, με την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τα πιο «δραστήρια» αεροδρόμια.
Στη χώρα μας, ο μέσος αριθμός των ημερήσιων πτήσεων ανέρχεται σε 2.453, έχοντας μειωθεί ελαφρώς κατά 1% έναντι της αμέσως προηγούμενης συγκρινόμενης εβδομάδας (2-8 Αυγούστου). Υποχώρηση όμως κατά 0,8% εμφανίζουν και οι δέκα χώρες με τον μεγαλύτερο όγκο πτήσεων την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, οπότε η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία και την Τουρκία ξεπερνούν κατά 9% και 8% τις επιδόσεις της αντίστοιχης εβδομάδας του 2019. Στην Ισπανία ο αριθμός των πτήσεων αγγίζει τα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, ενώ στις υπόλοιπες έξι χώρες (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία) η αεροπορική κίνηση υπολείπεται από 5% έως 14% αυτής του 2019.
Κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα η Aegean εμφάνισε αύξηση κατά 2% των πτήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, μεταβολή που εντάσσει την αεροπορική εταιρεία στους εννέα αερομεταφορείς του δικτύου του Eurocontrol (εποπτεύει 41 χώρες) με τη μεγαλύτερη άνοδο πτητικού έργου. Στις πέντε πρώτες θέσεις ανήκουν οι Wizz Air (37%), Ryanair (27%), DHL (22%), που πραγματοποιεί πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), η βρετανική Jet2 (18%) και η Volotea (13%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τον αριθμό των πτήσεων του 2019, συναρτήσει και των προσδοκώμενων πολύ καλύτερων επιδόσεων συγκριτικά με εκείνη τη χρονιά του ελληνικού τουρισμού. Εξάλλου πέρυσι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι συνολικές πτήσεις ήταν λιγότερες σε σχέση με το 2019 κατά μόλις 5,4%, ενώ η εγχώρια –σε αντίθεση με τη διεθνή– κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών ξεπέρασε κατά περίπου 3% τα επίπεδα της χρονιάς πριν εκδηλωθεί η COVID-19. Αντιθέτως, στα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας η πτητική δραστηριότητα ξεπέρασε κατά 4,4% την αντίστοιχη του 2019.
Με τον τρέχοντα μήνα να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού, η Εθνική Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι φέτος οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 21 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 20% τα έσοδα του 2019. Με το σενάριο αυτό να μένει να επιβεβαιωθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιβατική κίνηση του φετινού επταμήνου συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, είναι υψηλότερη κατά περίπου 8% και 10,5% αντιστοίχως.
Πηγή kathimerini.gr