Τις βάσεις ώστε το 2016 να είναι ακόμα πιο αποδοτικό έχει ήδη βάλει ο ελληνικός τουρισμός, που φέτος απέδειξε ότι διαθέτει εκπληκτική δυναμική, μια και παρά την επιβολή των capital controls κέρδισε το στοίχημα και έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.
Μάλιστα η δυναμική ήταν τέτοια που εξέπληξε ακόμα και τους φορείς του κλάδου. Οπως παραδέχονται στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, δεν περίμεναν άνοδο στα έσοδα. Ομως τελικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις θα είναι αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια επισκέπτες και θα φτάσουν τα 26 εκατ., ενώ τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 15 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. πέρυσι.
Μάλιστα παρά τα προβλήματα, ο τουρισμός κέρδισε έδαφος σε δύο εξαιρετικά απαιτητικές αγορές, της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος από την αγορά της Πολωνίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζήτηση για το 2016 δημιουργεί αισιοδοξία στην ελληνική τουριστική αγορά, ωστόσο οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα «μεγάλο αγκάθι» που δεν είναι άλλο από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ (στο 23% για την εστίαση και στο 13% για τη διανυκτέρευση). Το βέβαιο είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι ξενοδόχοι θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν τη διαφορά και δεν θα τη μετακυλήσουν στα «πακέτα» για τη νέα σεζόν
Τι έκανε, όμως, φέτος τη διαφορά και ο τουρισμός απογειώθηκε εκ νέου, παρότι η προκήρυξη των εκλογών στα τέλη Δεκεμβρίου πέρυσι, τα capital controls τον Ιούνιο και, τέλος, το δημοψήφισμα του Ιουλίου είχαν θορυβήσει πολλούς, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούσαν για μεγάλη καθίζηση στις κρατήσεις και για «ναυάγιο» στον πιο κερδοφόρο τομέα της ελληνικής οικονομίας.
«Ακύρωσε» τα capital controls
Οι δυσοίωνες προβλέψεις, όμως, διαψεύσθηκαν και οι λόγοι είναι οι εξής:
Η Ελλάδα διατηρεί το προνόμιο να είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ η τιμή του τουριστικού πακέτου είναι ελκυστική. Τα capital controls δεν επηρέασαν τις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το «πλαστικό χρήμα».
Επίσης η Αθήνα σημείωσε μεγάλη άνοδο στις αφίξεις και έχει μπει δυναμικά στη διεθνή τουριστική σκηνή, κερδίζοντας το μερίδιο που της αναλογεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις διεθνείς αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 26%, ενώ και τον Αύγουστο ήταν 23%.
Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας της ανόδου ήταν η μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στις οδικές αφίξεις, ειδικά για τους προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα σχεδόν τα 10 εκατομμύρια από τα 26 εκατομμύρια τουρίστες εκτιμάται ότι ήρθαν στη χώρα μας οδικώς.
Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι φέτος οι Ελληνες ξενοδόχοι είδαν τουρίστες να καταφθάνουν οδικώς από χώρες που είναι σχετικά μακριά, όπως είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και κυρίως η Πολωνία. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα οι αφίξεις από τη Γερμανία εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 23,5%, από τη Γαλλία κατά 12,5%, ενώ και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν ανοδικά κατά 18%. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60,6% και διαμορφώθηκαν στις 151.000 ταξιδιώτες, όμως οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 41,6% και διαμορφώθηκαν στις 287.000 ταξιδιώτες.
Πρώτη επιλογή η Σαντορίνη
Ανοδο της τάξης του 20% εμφανίζουν και οι αφίξεις των Κινέζων τουριστών, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπέρασαν τους 120.000 αυτοί που επισκέφτηκαν την Ελλάδα φέτος. Και, όπως είναι γνωστό, αγαπημένος τους προορισμός είναι η Σαντορίνη, που τη θεωρούν ιδανικό προορισμό για γαμήλιες τελετές.
Το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν υπήρχε απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη χώρα μας. Προς το παρόν οι περισσότεροι έρχονται στη χώρα μας, αφού προηγουμένως έχουν επισκεφθεί κάποιον άλλο μεσογειακό προορισμό, για παράδειγμα την Ιταλία ή την Πορτογαλία.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι Δωδεκάνησα και Κρήτη παραμένουν δύο εκ των πιο σημαντικών τουριστικών περιοχών της Ελλάδας, αλλά το γεγονός ότι τα ποσοστά αύξησης των αφίξεων είναι οριακά θετικά ή σε ορισμένες περιπτώσεις και αρνητικά, υποδηλώνουν ότι οι υποδομές σε αυτές τις περιοχές έχουν αρχίσει να φθάνουν στα όριά τους. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που εκτιμάται ότι θα μας απασχολήσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ο αριθμός των αφίξεων έχει ξεπεράσει ήδη τα επίπεδα που αναμενόταν να φτάσει το 2021.
Σχετικά με τη δυναμική του οδικού τουρισμού, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον και να υπάρξει παροχή μεγαλύτερων διευκολύνσεων στους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας με το αυτοκίνητό τους ή πούλμαν.
41,6% περισσοτεροι Αμερικανοί τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας, ενώ 20% αυξήθηκαν οι αφίξεις από Κίνα.
10 εκατ. από τα 26 εκατ. τουρίστες έφτασαν στη χώρα μας οδικώς ακόμα και από μακρινές χώρες, όπως η Πολωνία.
Εθνος