Εντονη αντίδραση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων
Δραματικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις υπηρεσίες της Θέμιδος στον πρώτο και δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στις αντίστοιχες εισαγγελίες στη Ρόδο. Το θέμα απασχόλησε συνεδρίαση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ρόδου, που συνέταξε υπόμνημα το οποίο και απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κοινοποίησε στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στους Βουλευτές του νομού και ιεραρχικά στην τοπική ηγεσία της δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 112742 / 27 Σεπτεμβρίου 2004 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης περί της Κατανομής Οργανικών Θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας, ειδικότερα για τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Ρόδου, κατανεμήθηκαν οι παρακάτω 84 Οργανικές Θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων και σήμερα υπηρετούν σ’ αυτές, αντίστοιχα:
-ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις και υπάρχει έλλειψη ενός γραμματέα και ενός επιμελητή (Ποσοστό κάλυψης οργανικών θέσεων 71%). Η κενή οργανική θέση γραμματέα καλύπτεται προσωρινά με απόσπαση γραμματέως από το Πρωτοδικείο Ρόδου.
– ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: Από το σύνολο των προβλεπόμενων 31 Οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ήτοι 26 γραμματέων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών υπηρετούν σήμερα 10 δικαστικοί υπάλληλοι και συγκεκριμένα ήτοι 9 γραμματείς, μια επιμελήτρια και 4 υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ. (Ποσοστό κάλυψης οργανικών θέσεων 32%) Από τους ανωτέρω, μία γραμματέας είναι αποσπασμένη, κατόπιν αίτησής της, στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου από 13-01-2015 μέχρι και σήμερα και για μία γραμματέα εκκρεμεί απόφαση επί της αίτησης μετάθεσής της από το Πενταμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Επιπλέον η μία υπάλληλος Ι.Δ.Α.Χ. είναι μακροχρόνια απούσα, λόγω λήψης επαναλαμβανόμενων αδειών (ανατροφής τέκνου, κυήσεως, τοκετού και ανατροφής τέκνου). Δηλαδή το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων δεν ξεπερνά σήμερα το 32%, και προβλέπεται άμεσα μείωση του ποσοστού αυτού στο 25%. Στο υπόμνημα αναφέρονται και τα εξής: «Το πώς λειτουργεί ακόμη σήμερα η Υπηρεσία αυτή (Πρωτοδικείο Ρόδου) με τέτοια υποστελέχωση, όταν ως Δικαστική Υπηρεσία, από την Διεκπεραίωση της Δικαστηριακής της Ύλης, έχει καταταχθεί μέσα στις πρώτες Δικαστικές Υπηρεσίες της Χώρας, αποτελεί μεν φαινόμενο άξιον απορίας, εντούτοις δεν αισθανόμαστε το ίδιο υπερήφανοι γι’ αυτήν την μοναδική πρωτιά, δηλαδή της πλέον υποστελεχωμένης Δικαστικής Υπηρεσίας Πανελλαδικά. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του Πρωτοδικείου Ρόδου, όπου εδώ και αρκετό διάστημα τα γραφεία είτε έχουν συμπτυχθεί με πολλαπλά αντικείμενα, είτε λειτουργούν εκ περιτροπής ανά δίωρο από τον ίδιο γραμματέα, παρά ταύτα, όμως αδυνατούν να παραμείνουν ανοικτά κατά τις ημέρες εκείνες που έχουν Έδρες γιατί οι υπάλληλοι των γραφείων αυτών εκτελούν χρέη γραμματέα Έδρας. Κατά συνέπεια καθίσταται προβληματική η εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων. Πρωτοφανές δε φαινόμενο, αποτέλεσε η πρόσφατη παραίτηση μόνιμης Δικαστικής Γραμματέας Π.Ε. που υπηρετούσε μόλις πέντε χρόνια στο Πρωτοδικείο Ρόδου, αποκλειστικά λόγω των δυσχερέστατων συνθηκών εργασίας. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι, ενώ η αναλογία Δικαστικών Λειτουργών προς Δικαστικούς Υπαλλήλους στις Χώρες της Ε.Ε. είναι 1 προς 3, στο Πρωτοδικείο Ρόδου, οι υπηρετούντες υπάλληλοι (σύνολο 10) είναι λιγότεροι από τους υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς {Σύνολο 14: – 3 Πρόεδροι Πρωτοδικών – 10 Πρωτοδίκες – 1 Δικαστικός Πάρεδρος}.
– ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ: Από το σύνολο των προβλεπομένων 21 Οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, ήτοι 15 γραμματέων και 6 επιμελητών υπηρετούν σήμερα 11 δικαστικοί υπάλληλοι, και συγκεκριμένα 8 γραμματείς, εκ των οποίων μία τελεί σε άδεια κυήσεως και 3 επιμελητές (Ποσοστό κάλυψης 52%). -ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ Από το σύνολο των προβλεπόμενων 7 οργανικών Θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, ήτοι 6 γραμματέων και ενός επιμελητή υπηρετούν σήμερα 3 δικαστικοί υπάλληλοι και δύο υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ.
-ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ Από το σύνολο των προβλεπομένων οκτώ Οργανικών Θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, ήτοι 5 γραμματέων, 3 επιμελητών υπηρετούν σήμερα 3 και μια υπάλληλος Ι.Δ.Α.Χ. (Ποσοστό κάλυψης 37,5 %). Η μεγάλη αυτή έλλειψη του προσωπικού παρατηρείται περισσότερο στις Υπηρεσίες του Α’ Βαθμού, στις οποίες πέφτει και το βάρος του μεγαλύτερου φόρτου εργασίας και διεκπεραίωσης της Δικαστηριακής Ύλης, παρόλα αυτά και στις Υπηρεσίες του Β’ Βαθμού (Εφετείο και Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου) που εμφαίνονται να μην παρουσιάζουν κενά με βάση τα Οργανογράμματα τους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λειτουργούν μέχρι σήμερα με οργανογράμματα από το έτος συστάσεώς τους. Η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα, από την υποστελέχωση των Υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ελλιπή μηχανοργάνωσή τους καθιστά τις συνθήκες εργασίας δραματικές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά από τους υπαλλήλους με εργασίες και αναθέσεις καθηκόντων πέραν του ωραρίου και του αντικειμένου τους. Επιτακτική καθίσταται η άμεση πλήρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, αφού και η έλλειψη έστω και ενός υπαλλήλου σήμερα, από οποιαδήποτε υπηρεσία, είναι μείζονος σημασίας πλέον. Καμία επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν πρωτίστως δεν υπάρχει επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού».