Με τον Χρήστο Καπέλλα να κατακτά την 7η θέση στο μήκος Τ44 και τις Χαλκιαδάκη-Μηλάκη την 6η στην ποδηλασία δρόμου, ολοκληρώθηκε εντυπωσιακά η ελληνική παρουσία στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Μιχάλης Σεΐτης με νέο ατομικό ρεκόρ στα 6.20μ. ήταν ένατος στον τελικό του μήκους. Στον τελικό συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Βέλτσης ο οποίος με άλμα στα 5.59μ. ήταν 12ος.
Νικητής του αγωνίσματος, ο Γερμανός Μάρκους Ρεμ με άλμα στα 8.21μ. που είναι νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο Ρόναλτ Χέρτογκ με 7.29μ. και στην τρίτη ο Γερμανός Φέλιξ Στρενγκ.
Τα κορίτσια της ποδηλασίας κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια και τελικά κατάφεραν με χρόνο 2:02:52 να ολοκληρώσουν στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης στην αντοχή προσθέτοντας ακόμα μια επιτυχία για την ελληνική αποστολή. Η Παρασκευή Καντζά με την Βασιλική Βούτζαλη που συμμετείχαν επίσης στον αγώνα, ολοκλήρωσαν στην 16η θέση με χρόνο 2:43:00. Στο ίδιο αγώνισμα, αλλά στους Άνδρες, οι Μπαράκας-Τρουλινός εγκατέλειψαν τον αγώνα, όπως συνέβη και με ακόμη εννέα πληρώματα.
Ο απολογισμός της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς του Ρίο
Χρυσά – 5
Μανώλης Στεφανουδάκης – στίβος, ακοντισμός F54
Θανάσης Κωνσταντινιδης – στίβος, σφαιροβολία F32
Σεν Τζον Φερνάντες – στίβος, σφαιροβολία F53
Παύλος Μάμαλος – άρση βαρών σε πάγκο, 107κ.
Δήμος Μιχαλεντζάκης – κολύμβηση, 100μ. πεταλούδα S9
Αργυρά – 4
Θανάσης Κωνσταντινίδης – στίβος, κορίνα F32
Δημήτρης Σενικίδης – στίβος, σφαιροβολία F20
Γρηγόρης Πολυχρονίδης – μπότσια, ατομικό BC3
Πάνος Τριανταφύλλου – ξιφασκια σε αμαξίδιο, σπάθη κατηγορία β
Χάλκινα – 4
Δημήτρης Ζησίδης – στίβος, σφαιροβολία F32
Δήμητρα Κοροκίδα – στίβος, σφαιροβολία F53
Δημήτρης Μπακοχρήστος – άρση βαρών σε πάγκο, 54κ.
Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Αννα Ντέντα, Νίκος Πανανός – μπότσια, ομαδικό BC3
Τραγωδία με νεκρό ποδηλάτη
Η τελευταία μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, έμελλε να είναι και η πιο τραγική, καθώς, μετά από σύγκρουση στην ποδηλασία δρόμου, αθλητής έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς.
Πιο συγκεκριμένα, στον αγώνα της ατομικής χρονομέτρησης ο οποίος είχε προγραμματιστεί νωρίς το απόγευμα (ώρα Βραζιλίας) υπήρξε σύγκρουση σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της διαδρομής. Ο Ιρανός ποδηλάτης Μπαχμάν Γκολμπαρνεζχάντ ήταν μεταξύ αυτών που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση. Ο 48χρονος ποδηλάτης ο οποίος είχε αγωνιστεί και το 2012 στο Λονδίνο και ήταν 14ος στην αρχή της εβδομάδας στην ατομική χρονομέτρηση, υπέστη ανακοπή καρδιάς. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σχεδόν αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο όμως, κατέληξε λίγο μετά την εισαγωγή του.
Φαντασμαγορική τελετή λήξης
Την Κυριακή βρέθηκαν στο Ολυμπιακό πάρκο 172.000 κόσμου ξεπερνώντας την επισκεψιμότητα και την καλύτερη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ sold-out είχαν γίνει τα εισιτήρια των αγώνων στο Σ/Κ ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια εισιτήρια διατέθηκαν συνολικά στη διοργάνωση, που το 80% αγόρασαν Βραζιλιάνοι. Επίσης, βοήθησαν 15.000 εθελοντές από 119 χώρες.
Οι Παραολυμπιακοί έκλεισαν με ένα μεγάλο πάρτι στο Μαρακανά, με μουσική διαφόρων ειδών και αρκετή σάμπα. Σε αυτό πρωτοστάτησαν ένας κιθαρίστας χωρίς χέρια, ντράμερς χωρίς ακοή που έπαιζαν με οπτική βοήθεια μετρονόμου με φως, αλλά και χορευτές με σύνδρομο Down.
Η Tatyana McFadden που πήρε 4 χρυσά και 2 αργυρά και ο Σύρος πρόσφυγας Ibrahim Al Hussein που γνωρίσαμε στην Αθήνα και τραυματίστηκε από βόμβα πήραν το ειδικό βραβείο Whang Youn Dai, το σύμβολο των Παραολυμπιακών απο το 1988 στη Σεούλ. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε για τον Ιρανό ποδηλάτη Bahman Golbarnezhad που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την κούρσα του.
Η Κίνα ήταν η απόλυτη κυρίαρχη με 239 μετάλλια, από τα οποία τα 107 ήταν χρυσά. Μέγας σταρ των Αγώνων, ο… ντόπιος Ντάνιελ Ντίας ο οποίος στην κολύμβηση κατέκτησε τέσσερα χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα!
Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τεράστιο. Πουλήθηκαν 2,1 εκατομμύρια εισιτήρια για τους Αγώνες. Μόνο το 2012 στο Λονδίνο διατέθηκαν περισσότερα.