Ειδήσεις

Θεοχάρης: Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα

«Ο τουριστικός κλάδος πρέπει να αναγνωριστεί ως εξαγωγικός» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα συζητεί η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός έκανε λόγο για διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Οικονομικών με ζητούμενο την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Προσέθεσε μάλιστα ότι «ο τουριστικός κλάδος πρέπει να αναγνωριστεί ως εξαγωγικός» φέρνοντας ως παράδειγμα το αν επιβαρύνονται με ΦΠΑ οι εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διευκρίνισε, αρμόδιο για τις προτάσεις είναι το υπουργείο Οικονομικών και προϋπόθεση η μη δημιουργία δημοσιονομικών προβλημάτων.

Το υπουργείο Τουρισμού «βλέπει» αυξημένα μεγέθη στις αφίξεις και φέτος παρά το γεγονός ότι «η χρονιά ξεκίνησε λίγο νωθρά», με τον υπουργό πάντως να διευκρινίζει ότι δεν είναι σκόπιμο να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας μόνο στις αφίξεις αλλά στον ποιοτικό ανταγωνισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο ίδιος προανήγγειλε και τα δύο πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου, τα οποία ήδη καταρτίζονται και αφορούν την τουριστική εκπαίδευση και τον καταδυτικό τουρισμό. Παράλληλα συζητείται η αντιμετώπιση της «καυτής πατάτας» των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, για τις οποίες ξεκαθαρίστηκε ότι δε θα ακολουθηθεί το νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε ως την «πλήρη υποκρισία της πολιτικής» προσθέτοντας ότι ουδέποτε υπεγράφη η ΚΥΑ που θα το έθετε σε εφαρμογή: «Έχουμε δικό μας πλάνο, το οποίο και θα ακολουθήσουμε» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αγνοεί κανείς ότι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος με τις εισπράξεις τους να αντιπροσωπεύουν το 10%.

Οι νέες προτάσεις του υπουργείου, όπως προανήγγειλε, θα προκύψουν αφού συζητηθούν ζητήματα όπως η πληρωμή του τέλους διαμονής και θα στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες:

– Τη διασφάλιση της δικαιοσύνης του ανταγωνισμού.

– Τη διασφάλιση της ασφάλειας των τουριστών.

– Ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γειτόνων.

Επιπλέον σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα συζητηθεί και το ζήτημα της παροχής δωρεάν στέγης σε όσους την έχουν ανάγκη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως π.χ. στην Εύβοια.

Όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που σκοπεύει να παρουσιάσει σύντομα το υπουργείο, η πρώτη θα αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, ενώ στόχος του δεύτερου νομοσχεδίου θα είναι η ολιστική αντιμετώπιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Σχετικά με την εκπαίδευση, σύμφωνα με τον υφυπουργό, Μάνο Κόνσολα, θα επιδιωχθεί η πλήρης μετεξέλιξη των ξενοδοχειακών σπουδών ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Το υπουργείο θα προχωρήσει φέτος στην ίδρυση της Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα προστεθεί σ΄αυτήν της Αθήνας, ενώ οι υπόλοιπες θα ιδρυθούν την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με τα οκτώ Πανεπιστήμια, στα οποία έχουν δημιουργηθεί σχετικά τμήματα. Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί και με την ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να υπάρξει σαφής διερεύνηση ουσιαστικών στοιχείων για τον τουρισμό.

Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου θα αφορά τον καταδυτικό τουρισμό με στόχο να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο «ελεύθερα» καταδυτικά πάρκα. Βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου, ο καταδυτικός τουρισμός έχει φανατικούς φίλους και υψηλής ποιότητας τουρίστες, τους οποίους έως τώρα κρατούν μακριά αγκυλώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων ουσιαστικά αποκλείουν την καταδυτική κρουαζιέρα, ενώ αφήνουν και μισές επενδύσεις.

Ειδικά όσον αφορά στη Σαμοθράκη και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι θα ενισχυθεί, ενώ ήδη αναγνωρίστηκε η ιαματική πηγή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του ιαματικού τουρισμού, ενώ σύντομα το υπουργείο θα ανακοινώσει σειρά μέτρων ενίσχυσης της περιοχής.

Αναφορικά με την αύξηση του Συντελεστή Δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, οι προτάσεις έχουν ήδη δοθεί στις υπηρεσίες για σχολιασμό και η τελική μορφή τους θα παρουσιαστεί εντός του φθινοπώρου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο αναμενόμενο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό. Πάντως και το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται πρόθυμο να δώσει ώθηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επεσήμανε πως «Υπάρχουν εκκρεμότητες πολλών ετών, που αφορούν είτε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είτε χρήσεις γης» και δεσμεύτηκε για λύση έως το τέλος της χρονιάς: «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους, σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα αφορά στην απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος και στην εκκαθάριση μιας σειράς τέτοιων ζητημάτων που έρχονται από το παρελθόν, θα αντιμετωπίσουμε με σφαιρικό τρόπο μια σειρά από ζητήματα, που ταλαιπωρούν την επιχειρηματική κοινότητα του τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια».

πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου