Παρά την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς στις αεροπορικές μετακινήσεις, ένας όχι αμελητέος αριθμός Ελλήνων επέλεξε να μετακινηθεί για τις διακοπές του με αεροπλάνο. Η Κρήτη και η Ρόδος είχαν την τιμητική τους, αλλά και κάποιοι μικρότεροι προορισμοί, μεταξύ των οποίων η Πάρος, εξέπληξαν θετικά, τηρουμένων των αναλογιών που δημιουργεί η σημαντικά μειωμένη αεροπορική κίνηση της χρονιάς.
Οι προορισμοί που επιλέχθηκαν για αεροπορική μετάβαση εντός Ελλάδας ήταν η Κρήτη και η Ρόδος, συγκεντρώνοντας μακράν τις περισσότερες προτιμήσεις. Ωστόσο, εξίσου ψηλά φέτος εμφανίστηκαν και λιγότερο προβεβλημένοι προορισμοί, όπως η Μυτιλήνη (ακόμα και εάν εξαιρεθούν οι εταιρικές μετακινήσεις, όπως από ΜΚΟ κ.λπ.), η Σάμος, η Χίος και η Λήμνος. Αντιθέτως, παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα δεν επιλέχθηκαν τόσο πολύ από τους Ελληνες για καλοκαιρινές διακοπές με αεροπορική μετάβαση. Εξαίρεση αποτέλεσε η Πάρος, η οποία κατέγραψε πολύ μεγάλη ζήτηση από το ελληνικό κοινό. Και η απόσταση βεβαίως επηρέασε την επιλογή του μέσου μεταφοράς, καθώς σε πιο μακρινούς προορισμούς οι Ελληνες φαίνεται πως προτίμησαν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.
Παρατηρείται, πάντως, μεγάλη συμμετοχή στο αεροπορικό ταξίδι από οικογένειες, με τις ηλικιακές ομάδες των Millennials (24-38) και της Generation X (39-53) να έχουν τη μερίδα του λέοντος των κρατήσεων. Αντιθέτως, πιο επιφυλακτικοί ήταν οι επιβάτες των ηλικιακών ομάδων των Baby Boomers (54-72) και της Silent Generation (73+) σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, οι Ελληνες αναζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στις κρατήσεις τους σε σχέση με το παρελθόν (ευέλικτοι ναύλοι), ενώ απέφυγαν τις ομαδικές κρατήσεις και επέλεξαν ως επί το πλείστον ατομικές κρατήσεις.
Οι Ελληνες του εξωτερικού
Οσον αφορά στους Ελληνες του εξωτερικού, από νωρίς, ακόμα και εν μέσω lockdown, όταν υπήρχαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών, επέλεξαν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια παραμονής στη χώρα.
Πηγή: kathimerini.gr