Ενα πρόγραμμα για 300 γυναίκες επιχειρηματίες
Το Meχοχο ιδρύθηκε το 2013 και είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που υποστηρίζει την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, το Νεπάλ, την Λιβερία και την Ελλάδα μέσω εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την επιχειρηματικότητα.
Η Ελπίδα Αναστασία Κόκκοτα, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mexoxo, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» για το νέο πρόγραμμα του οργανισμού, «Small Places Big Dreams» που απευθύνεται σε 300 γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και δηλώνει ότι «Οι Ελληνίδες είναι μαχήτριες και ανθεκτικές. Ξέρουν να ονειρεύονται και να πραγματοποιούν τους στόχους τους»!
• “Small Places Big Dreams”, πες μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα αυτό.
Το “Small Places Big Dreams” είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε ως απάντηση των μεγάλων προκλήσεων που έφερε η πανδημία και η ψηφιακή μεταβολή της καθημερινότητας των επαγγελματιών του τουρισμού, του σημαντικότερου πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης και διασύνδεσης σε 300 γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού στη χώρα μας. Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος παρέχεται με τη συμβολή των Grow with Google, Ecole hôtelière de Lausanne, Metropolitan College καθώς και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και θα παρέχει στις συμμετέχουσες, εφόδια για να προσαρμοστούν στον αιφνίδιο ψηφιακό μετασχηματισμό που επέφερε ο COVID-19, ώστε να ενισχυθεί η αντοχή των επιχειρήσεών τους με απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.
• Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι γυναίκες που τελικά θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα;
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες καλούνται να υποβάλουν αίτηση στη σελίδα μας https://www.mexoxo.com/small-places-big-dreams και σε επόμενο βήμα θα συμπληρώσουν δύο τεστ αξιολόγησης. Βάσει των αποτελεσμάτων, 300 από αυτές θα επιλεγούν και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα δωρεάν. Αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει είναι αυτές οι γυναίκες με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης, να νιώσουν έτοιμες και δυνατές ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της εποχής μας.
• Πες μας λίγα λόγια για την δράση της Mexoxo.
Η Mexoxo δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να διασυνδέσει γυναίκες ανά τον κόσμο ώστε να βιώσουν κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι και σήμερα έχουμε στηρίξει πάνω από 6000 γυναίκες σε 16 χώρες. Καθοριστική για την πορεία της Mexoxo υπήρξε η γνωριμία και μεντορική σχέση που απέκτησα με τον Μοχάμεντ Γιουνούς, ο οποίος έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης, αλλά και με το ίδρυμα Κλίντον, όπου το 2015 έκανα τη δέσμευση στον ίδιο τον πρόεδρο Clinton να βοηθήσω 5000 γυναίκες στον κόσμο μέχρι το 2020. Γεγονός που επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία και η ομάδα μου κι εγώ είμαστε πολύ περήφανες. Στην Ελλάδα φέτος εστιάζουμε σε προγράμματα που ενισχύουν γυναίκες στην τεχνολογία και τον τουρισμό, δύο πολύ ζωτικούς κλάδους για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Ολα τα προγράμματά μας βρίσκονται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων καθώς και των αρμόδιων Υπουργείων, όπως το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
• Από που εμπνεύστηκες το όνομα της Mexoxo;
Το εμπνεύστηκα από μια προσωπική παιδική ιστορία. Ήμασταν μονογονεϊκή οικογένεια και η μητέρα μου, Δήμητρα Ροδοπούλου, μια δυναμική νέα γυναίκα που φρόντισε να μου αφήσει την πιο σημαντική κληρονομιά, την παιδεία. Για να το πετύχει αυτό, δούλευε πολύ, μιας και δεν προερχόμαστε από εύπορη οικογένεια. Κάθε φορά που έφευγε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι μου έλεγε: “Ελπίδα δεν είσαι ποτέ μόνη σου αν αγκαλιάζεις και φιλάς τον εαυτό σου”. Η λέξη Mexoxo προέρχεται από το Me που σημαίνει εγώ και το xoxo που συμβολίζει τις αγκαλιές και τα φιλιά. Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα στην επιτυχία είναι να αγαπήσουμε, να φροντίσουμε και να σεβαστούμε τον εαυτό μας.
• Πώς επέλεξες την Ελλάδα ως βάση δραστηριότητας της Mexoxo και ποια είναι η διαφορά των Ελληνίδων;
Η κύρια δράση της Mexoxo είναι σε χώρες που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Ελλάδα επιλέχθηκε κατά κύριο λόγο με συναισθηματικά κριτήρια καθότι είναι η χώρα καταγωγής μου. Βέβαια, αν και στα στατιστικά έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ως κοινωνία και πολιτεία ακόμη, πιστεύω πως έχουμε ένα συγκλονιστικό πλεονέκτημα. Οι Ελληνίδες, όπως τις έχω χαρακτηρίσει παλαιότερα, είναι “σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας” και μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ευδοκιμήσουν και να ευημερήσουν. Είμαι περήφανη για όλες αυτές τις γυναίκες που κάνουν σταθερά τη διαφορά όλα αυτά τα χρόνια.
• Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η αύξηση του ποσοστού της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
Η επιχειρηματικότητα, γένους θηλυκού και ως λέξη, ήταν, είναι και θα είναι ένα βασικό κομμάτι της ευημερίας της κάθε χώρας καθώς αποτελεί πηγή ανάπτυξης, καινοτομίας και οικονομικής βιωσιμότητας. Η Ελλάδα συντηρείται σε μεγάλα ποσοστά από υγιείς επιχειρηματίες και πιστεύω ότι ενισχύοντας τη δημιουργία μικρών τοπικών εταιρειών όχι μόνο αναπτύσσουμε την οικονομία, αλλά διατηρούμε και πολλές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σίγουρα, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας θα ενισχύσει ουσιαστικά την βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς την ισότητα των φύλων.
• Ελπίδα, κλείνοντας ήθελα να μας πεις πώς βλέπεις το μέλλον των Ελληνίδων με δύο λέξεις.
Οι Ελληνίδες είναι μαχήτριες και ανθεκτικές. Ξέρουν να ονειρεύονται και να πραγματοποιούν τους στόχους τους. Τις πιστεύω και τις θαυμάζω πολύ.