Επενδυτικός πυρετός επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Δεκάδες deals έκλεισαν ήδη ενώ κυοφορούνται νέα δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο εκατοντάδων ανά τον κόσμο funds και κεφαλαιούχων.
Είναι κοινός τόπος ότι το θετικό μήνα που εκπέμπει στην οικονομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει στρώσει το χαλί για την έλευση ακόμη περισσότερων παικτών οι οποίοι διαβλέπουν υψηλές και σταθερές αποδόσεις.
Σε ποιους τομείς επενδύουν οι ξένοι
Τουρισμός, Ενέργεια, Real Estate, Logistics και Τεχνολογία επικυριαρχούν στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να πληρώσουν «ακριβά» και όχι μόνο μέσω πλειστηριασμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο αγοραστής, η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ.
Επ’ εσχάτοις ένα ακόμη ελληνικό asset πέρασε στον έλεγχο ιταλικού κολοσσού. Ειδικότερα η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ πέρασε στον έλεγχο της ιταλικής Italgas έναντι του ποσού των 733 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η σπουδή και άλλων εταιρειών και funds του εξωτερικού για περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου παραμένει έντονη.
Τουριστικοί όμιλοι διεθνούς εμβέλειας στρέφουν το βλέμμα τους στη Ελλάδα
Την ώρα που η χώρα αναμένει να κερδίσει το τουριστικό στοίχημα του 2021 παρά την πανδημία με έσοδα άνω των 10 δις ευρώ -γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης των επισκεπτών- τουριστικοί όμιλοι διεθνούς εμβέλειας στρέφουν το βλέμμα τους στη Ελλάδα.
Δρομολογούν νέες επενδύσεις αναγάγοντας τη χώρα στην χρυσοτόκο όρνιθα του παγκόσμιου τουριστικού Real Estate.
Οι επενδύσεις της Accor στην Ελλάδα
Πρόσφατο παράδειγμα η Accor, ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους παγκοσμίως, που σκέφτεται να προσεγγίσει τη χώρα μας με έναν ολιστικό τρόπο.
Σχεδιάζει τόσο το άνοιγμα νέων μονάδων όσο και την δημιουργία ενός διεθνούς «Εκπαιδευτικού Κέντρου για τον Τουρισμό» εντός ελληνικών συνόρων στο οποίο θα μπορεί μεταξύ άλλων να επανεκπαιδεύει τους 80.000 εργαζομένους του.
Για την ακρίβεια, ο όμιλος μελετά να ανοίξει τέσσερα νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα από το 2022 και έπειτα.
Τα ξενοδοχεία αυτά θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των επτά μονάδων που ήδη λειτουργεί στην χώρα.
Ειδικότερα το 2022 αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας του Niko Seaside Resort Crete MGallery στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
Στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων έχουν ενταχθεί τρεις ακόμα μονάδες, του Banyan Tree Varko Bay στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και των Raffles και Fairmont στη Μύκονο, τις οποίες θα λειτουργεί η Accor.
Ακούγεται επίσης ότι θα ενισχύσει την παρουσίας της και στην Κρήτη, δρομολογώντας μονάδες και στη Θεσσαλονίκη.
Όσο για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της Accor περιλαμβάνει ήδη τέσσερα αθηναϊκά ξενοδοχεία και τρία στην περιφέρεια:
Το Αthens Capital Hotel – MGallery Collection (Λάμψα).
Το Novotel Athenes.
Το Sofitel Athens Airport (Mitsis Group).
Το Ibis Styles Athens Routes.
Στην περιφέρεια το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει:
Το Αngsana Corfu Resort & Spa by Banyan Tree (York Capital- Β. Κέρτσικωφ) που άνοιξε τις πύλες του φέτος στην Κέρκυρα.
Το Mercure Rhodes Alexia (όμιλος Ν. Σουλούνια) στη Ρόδο.
Το Ibis Styles Heraklion Central στην Κρήτη.
Τα αραβικά κεφάλαια στον ελληνικό τουρισμό
Ως γνωστόν αραβικά κεφάλαια είναι ήδη επενδεδυμένα στον ελληνικό τουρισμό. Μεταξύ άλλων οι μέτοχοι του Four Seasons (AGC Equity Partnes μέσω της Blue Iris) δρομολογούν την ανέγερση του Four Seasons στη Μύκονο. Υπενθυμίζεται ότι το Group Olayan έχει επενδύσει στην εταιρεία ΤΕΜΕΣ και το Hilton της Αθήνας.
Οι ιδιοκτήτες του Ever Eden Beach και του ξενοδοχείου Somewere στη Βουλιαγμένη δρομολογούν εμβληματική επένδυση στην Εύβοια.
Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, στο Πλατανιστό Καρύστου. Το ύψος της ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία RSR EAGLE RESORT.
Η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το 2016.
Οι ουσιαστικές εξελίξεις όμως δρομολογήθηκαν το 2020 με την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.
Το έργο αφορά τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένου τύπου τουριστικής επένδυσης (resort) σε οικόπεδο 1.600 περίπου στρεμμάτων. Η επένδυση θα περιλαμβάνει:
Ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων.
Παραθεριστικές κατοικίες.
Τουριστικό λιμένα.
Αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κέντρο ευεξίας.
Συνεδριακό κέντρο.
Βοηθητικές υποδομές.
Συγκεκριμένα, από το σύνολο της έκτασης, η αξιοποιήσιμη έκταση είναι 768 στρέμματα και θα χωριστεί σε δύο ζώνες.
Στην Α’ ζώνη που αφορά έκταση 550 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί τουριστικό παραθεριστικό χωριό με κατοικίες (συνολικού εμβαδού 110.902 τ.μ.).
Στην Β’ ζώνη 218 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί το 5άστερο ξενοδοχείο (43.580 τ.μ.) και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις.
Στο παραθεριστικό χωριό θα κατασκευαστούν και διατεθούν περίπου 750 πολυτελείς επιπλωμένες κατοικίες εμβαδού από 80 έως 160 τ.μ. η καθεμία. Αντίστοιχα, το 5άστερο ξενοδοχείο θα διαθέτει περίπου 1.100 κλίνες.
Από την επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 220 νέες θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ τίτλους τέλους στο σίριαλ με τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη έβαλε η Eurobank, η οποία έκλεισε συμφωνία πώλησης του δανείου των 55 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό fund HIG και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση.
Η συνολική δανειακή έκθεση του ξενοδοχειακού ομίλου της Κω ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ, με πιστώτριες τράπεζες τη Eurobank και την Πειραιώς.
Τον δρόμο της οριστικής επίλυσης της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης των δύο πιστωτριών τραπεζών με τον εν λόγω όμιλο ανοίγει εντέλει η Eurobank, με αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον του ξενοδοχειακού ομίλου πέραν της Πειραιώς και η HIG.
Ισχυρές επενδυτικές κινήσεις από την HINES
Ισχυρές επενδυτικές κινήσεις έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία έτη η HINES (Grand Hyatt κ.λ.π.) με κορωνίδα αυτών την απόκτηση μέσω πλειστηριασμού με 125 εκατ. ευρώ περίπου του ξενοδοχείου “Out of the Blue Capsis Elite Resort” στην Αγία Πελαγία Κρήτης, ενώ ακούγεται ότι προγραμματίζει και άλλες.
Σημειώνεται ότι ένα χρόνο πριν, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2020, η διεθνής εταιρεία real estate HINES και η ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε real estate Henderson Park, απέκτησαν ένα χαρτοφυλάκιο πέντε ξενοδοχείων στην Κρήτη.
30 ξενοδοχεία στην Ελλάδα σχεδιάζει η Brown Hotels
Ρωσικά κεφάλαια είναι ήδη επενδεδυμένα στη χώρα μας τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στο νομό Λασηθίου (MIRUM). Ισχυρή θέση στο Real Estate του καταλαμβάνουν και ισραηλινοί επενδυτές.
Μόνο η Brown Hotels σχεδιάζει την ανέγερση 30 ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο της απόκτημα αφορά το συγκρότημα Althea στην Αγία Μαρίνα.
Έτερες ξένες επενδύσεις
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2020 έναντι του 2019, σύμφωνα με την τρίτη, κατά σειρά, έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας ΕΥ Ελλάδος με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού («EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2021»).
Microsoft
Οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που αποφασίστηκαν το 2020 προέρχονται από τον όμιλο τεχνολογίας Microsoft, που δρομολογεί τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρου δεδομένων στη χώρα.
Οι μεγαλύτερες ΑΞΕ που αποφασίστηκαν το 2020 προέρχονται από τον όμιλο τεχνολογίας Microsoft, που δρομολογεί τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, μια επένδυση με οικονομικό αποτύπωμα της τάξεως του 1 δις ευρώ, που θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
Digital Realty
Η εξαγορά της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty, παρότι δεν λαμβάνεται υπόψη από την έρευνα της EY, θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Σε βάθος δέκα χρόνων, η προστιθέμενη αξία των συγκεκριμένων επενδύσεων τοποθετείται σε 1 δις ευρώ, με τις Lamda Hellix – Digital Realty να προγραμματίζουν την έναρξή τους από τον Σεπτέμβριο.
Pfizer
Ο φαρμακευτικός όμιλος Pfizer υλοποιεί το κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών του στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες, αποτελώντας επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι από τον Ιούνιο του 2022 στο κέντρο θα εργάζονται περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, με την Pfizer να έχει δεχθεί μόνο για τις πρώτες 100 θέσεις εργασίας πάνω από 4.000 βιογραφικά.
Cisco
Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε και η τεχνολογική εταιρεία Cisco για να εγκαινιάσει, πριν από περίπου ένα χρόνο, το κέντρο επιτάχυνσης ψηφιακού μετασχηματισμού της, το οποίο αποτελεί επένδυση 12 εκατ. ευρώ.
Το κέντρο επιδιώκεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας
Πηγή tourismtoday.gr
Του Χάρη Ντιγριντάκη