Tην Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Νικόλαος Μαυρής” και ώρα 11.00 π.μ. – 12.30 μ.μ., στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Η.Ν.Κάσου, ο Δήμος Η.Ν.Κάσου οργάνωσε μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την κήρυξη της έναρξης των Εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή από την Η.Ν. Κάσο, παρουσία των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων της Η.Ν.Κάσου.
Ο Δήμαρχος Η.Ν. Κάσου κος Μιχάλης Ερωτόκριτος υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη εθνικά αυτή συγκυρία για την H.N.Κάσο, η παρουσία του Πρύτανη του ΕΜΠ εδώ και η θεσμική συνεργασία με το Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη της H.N.Κάσου στηρίζουν τις ελπίδες για το αειφόρο μέλλον του νησιού και των νέων του, ιδιαίτερα των μαθητών.
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή και ειδικότερα της δράσης Ερευνητές στα Σχολεία στα εμβληματικά 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου, κάλεσε όλους τους μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας να συμμετάσχουν στη Βραδιά του Ερευνητή. Υπογράμμισε τη διαχρονική παρουσία του Πολυτεχνείου στην Κάσο και τόνισε ότι το Πολυτεχνείο θα προτείνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δήμο Η.Ν. Κάσου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο ναυπηγείων-ταρσανάδων που έχουν την πρωτοβουλία για το εγχείρημα της ίδρυσης Σχολής Καραβομαραγκών στο νησί, ώστε να συνδράμει στο πλαίσιο της Ακαδημαϊκής Κοινωνικής Ευθύνης του.
Η Ομότ. Καθηγ. ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου ,Αντιπρόεδρος ΤΕΕ, Υπεύθυνη του Προγράμματος της Βραδιάς του Ερευνητή και του προγράμματος ΑΕΙ για την αειφόρο ανάπτυξη της Η.Ν Κάσου, παρουσίασε την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με καινοτομία με υπόδειγμα την υλοποίηση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης της Κάσου και τόνισε ότι το ΕΜΠ είναι τεχνικός παραστάτης του Δήμου Η.Ν. Κάσου σε όλες τις εφαρμογές του και ότι αυτό θα θεσμοποιηθεί και μέσω του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δήμου με το ΕΜΠ.
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, Ναυπηγός Μηχανικός και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων, παρουσίασε την ανάδειξη της ναυπηγοξυλουργικής κληρονομιάς και παράδοσης του νησιού και την αναβίωσή της με την οργάνωση της Σχολής Ναυπηγοξυλουργικής με ταρσανά στην Η.Ν. Κάσο.
Ο Δρ. Νίκος Καμπάνης, Διευθυντής Έρευνας ΙΤΕ, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ παρουσίασε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του εξοπλισμού του, με εφαρμογή στο λιμάνι της Η.Ν. Κάσου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις φορέων, κατοίκων και μαθητών δείχνοντας το ζωντανό ενδιαφέρον της κοινωνίας να αξιοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης και τις στρατηγικές συνεργασίας με το ΕΜΠ, την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα. Ο πρύτανης έκλεισε την εκδήλωση με την ευχή η επέτειος των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου να σημάνει την πορεία αειφόρου ανάπτυξης του Νησιού με τη συμμετοχή των Νέων.