Της Ρένας
Παυλάκη – Διακίδη
Το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί την συγκεκριμένη περίοδο, είναι εκείνο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην «δ», για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, θεωρώντας ότι τίποτε δεν έχει κριθεί.
Ο κ. Λοβέρδος δεν θεωρεί πρόκριμα για προεδρική εκλογή την πρόσφατη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς θέτει πολιτικές προϋποθέσεις που μπορούν να διαμορφώσουν αναλόγως το κλίμα της κρίσιμης για την εκλογή ΠτΔ περιόδου.
Με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει με θέρμη πως η Προεδρική εκλογή δεν αποτελεί τρόπο διάλυσης της Βουλής και συνεπώς «όπλο» στη φαρέτρα της εκάστοτε αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και πρέπει να εξαλειφθεί και ρητά από το Σύνταγμα αυτή η δυνατότητα.
Όσον αφορά την κεντροαριστερά, θεωρεί ότι το στοίχημα της ανασυγκρότησης του χώρου δεν έχει χαθεί και πως η παράταξη θα ξαναβρεί το δρόμο της με τη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από τις συνέπειες της κρίσης.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος εκτιμά πως μόλις τα σημάδια της εξόδου καταστούν απτά για την κοινωνία, οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθούν: «Μιλώ για μια βαθιά ηθική δικαίωση επιλογών αλλά και ανθρώπων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος» σημειώνει.
Η συνέντευξη :
• Κύριε Υπουργέ, προσφάτως είχατε δηλώσει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;
Πράγματι, είχα πρώτος μιλήσει για το εφικτό της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Και το είχα πει γνωρίζοντας πώς σκέφτονται πολλοί συνάδελφοί μου από συγγενείς χώρους, που έχουν πλήρη συνείδηση ως προς το τι θα έπρεπε να συμβεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για σταθερότητα. Ταυτόχρονα όμως είχα θέσει και κάποιες πολιτικές προϋποθέσεις που θα διαμορφώσουν με καθοριστικό τρόπο το πολιτικό κλίμα την κρίσιμη περίοδο της εκλογής του Προέδρου. Με βάση το κλίμα αυτό θα κριθεί η δυνατότητα εκλογής Προέδρου ή όχι. Η εκτίμησή μου παραμένει η ίδια. Αν πάμε στην εκλογή σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και με έμφαση στις προτεραιότητες που και εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέτουμε, ναι θα εκλέξουμε Πρόεδρο.
• Ποια είναι η εκτίμησή σας για το χρόνο των εθνικών εκλογών; Εκλογές το 2015 ή εξάντληση της τετραετίας;
Η απάντησή μου είναι συνέχεια της προηγούμενης. Μα, αν ξεπεράσουμε το «σκόπελο», (σημειωτέον, υποστηρίζω με θέρμη και ως συνταγματολόγος πως η Προεδρική εκλογή δεν αποτελεί τρόπο διάλυσης της Βουλής και συνεπώς «όπλο» στη φαρέτρα της εκάστοτε αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και πρέπει να εξαλειφθεί και ρητά από το Σύνταγμα η δυνατότητα) της εκλογής Προέδρου, θα συζητάμε πάλι για εκλογές; Θα εξαντλήσουμε τη θητεία μας και θα κριθούμε από το λαό με βάση τα δεδομένα της τότε εποχής και του τι θα έχουμε επιτύχει.
• Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ποια από τις δύο θα λειτουργήσει περισσότερο επ’ ωφελεία της χώρας;
Πρώτοι είχαμε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης ευρείας Κυβέρνησης, ήδη από το Μάιο του 2012. Άλλοι μας οδήγησαν σε διπλές εκλογές, αρνούμενοι να μοιραστούν το δύσκολο βάρος και τις ευθύνες της διακυβέρνησης. Οι εξελίξεις είναι γνωστές. Βρεθήκαμε να παλεύουμε μέσα από μια συμμαχική Κυβέρνηση, ακόμα και όταν μείναμε μόνοι με τον μέχρι πρόσφατα κύριο ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ. Οι διαφορές μας παραμένουν, μπροστά όμως στο μείζονα εθνικό στόχο καταφέρνουμε – και πρέπει να υπογραμμίζουμε τη συγκεκριμένη μας συμβολή ως προοδευτικού χώρου- να συνεργαζόμαστε για να γυρίσουμε σελίδα για τον τόπο. Ακόμα δε, καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να βάλει πλάτη. Να στηρίξει κάποιες από τις αλλαγές, να έρθει μαζί μας στη συζήτηση για το χρέος. Δεν το κάνει. Αντίθετα μένει στη στείρα άρνηση και έρχεται, με ενίοτε αντιφατικές μεταξύ τους θέσεις, ως δήθεν «σωτήρας» που με κάποιο «μαγικό» τρόπο, δίχως θυσίες και κόπο, θα μας βγάλει από την κρίση. Η στάση της ως αντιπολίτευση δεν δίνει εχέγγυα για μια σοβαρή Κυβέρνηση. Εμείς όμως δίνουμε καθημερινό αγώνα για να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες, τώρα που έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου.
Η κεντροαριστερά
• Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς βρίσκεται τελευταία σε… ύφεση. Αντίθετα, ο πολυκερματισμός του χώρου παραμένει. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον;
Δεν χρειάζονται προβλέψεις, υπάρχει μια αποφασισμένη πορεία και δρομολογημένα γεγονότα. Ήδη συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και έχει ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος σε τοπικό επίπεδο. Ο πολυκερματισμός που αναφέρετε προέκυψε ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα για δύο χρόνια από εμάς. Κάτω από το μεγάλο βάρος, πήραμε δύσκολες αποφάσεις που ολοένα και δικαιώνονται. Κάναμε βέβαια, είναι άλλωστε φυσικό υπό τέτοια πίεση, και λάθη που κόστισαν. Όλα αυτά μας έκαναν λιγότερο ανεκτικούς σε τυχόν επιμέρους διαφοροποιήσεις και κατέστησαν τη μέχρι πρότινος δεδομένη συνύπαρξη προσώπων και δυνάμεων δυσχερέστερη. Το κρίσιμο είναι η απόφανση περί της αναγκαιότητας της ύπαρξης του χώρου μας και μάλιστα ενωμένου. Νομίζω πως έχει αποδειχθεί πως έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Το πράξαμε άλλωστε επί δεκαετίες. Η ενδυνάμωση ακραίων φωνών και η ανεύθυνη στάση άλλων δυνάμεων, αναδεικνύει το δικό μας ρόλο και τη σημασία του. Με τη σταδιακή μας απεμπλοκή από τις συνέπειες της κρίσης που αντιμετωπίσαμε, η παράταξή μας βρίσκει το δρόμο της.
• Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ μέσα σ’ αυτό το πολιτικό τοπίο; Ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να το αναζωογονήσει;
Το ΠΑΣΟΚ με βάση την ιστορία του αλλά και την παρούσα καθοριστική συμβολή του, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας για τον τόπο. Εγγυητή για τη διασφάλιση κοινωνικών κατακτήσεων που το ίδιο θέσπισε κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης και εκφραστή των προοδευτικών αιτημάτων της εποχής που ανατέλλει. Πιστεύω πως μόλις τα σημάδια της εξόδου καταστούν απτά για την κοινωνία κι αυτό θα ξεκινήσει ήδη από το 2015, οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθούν. Δεν μιλώ για μια «ιστορική δικαίωση», κάποτε στο μέλλον, αλλά για άμεση, παρούσα. Κι ούτε βέβαια ονειροβατώ προσδοκώντας «αλαλάζοντα» πλήθη και επευφημίες. Αυτά ανήκουν σε άλλες, πιο ανέμελες εποχές. Μιλώ για μια βαθιά ηθική δικαίωση επιλογών αλλά και ανθρώπων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Ο κόσμος θα αντιληφθεί ποιοι του είπαν την αλήθεια και ποιοι έπαιξαν επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη του. Γι’ αυτό και η παράταξή μας θα μεγαλώσει και πάλι. Σε πρώτη φάση ως κρίσιμη δύναμη σταθερότητας και αργότερα ως πρωτεύουσα δύναμη. Στην απόλυτα μεταβατική συγκυρία που βρισκόμαστε, όποιος προτάσσει θέματα όπως η αλλαγή ηγεσίας, στην ουσία ωθεί σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Η ουσία βρίσκεται στο πολιτικό περιεχόμενο, στους προγραμματικούς μας στόχους και την οργανωτική μας ανασυγκρότηση. Στην πολιτική, όρος επιτυχίας είναι να γίνονται τα πράγματα στον κατάλληλο χρόνο.
Τα «μέτωπα» της Παιδείας
• Ως υπουργός Παιδείας, δώσατε ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία επισκεφθήκατε ήδη αρκετές φορές. Σήμερα θα λέγατε ότι οι παρεμβάσεις έπιασαν τόπο; Καταφέρατε να λύσετε προβλήματα;
Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έδωσα έμφαση στο να δω τα προβλήματα από κοντά και όχι μέσα από το Υπουργείο. Επισκέφθηκα σχεδόν το σύνολο της επικράτειας, είδα σχολεία, μίλησα με τους εκπαιδευτικούς και ιδίως με τα ίδια τα παιδιά. Η εμπειρία αυτή ήταν ανεκτίμητη. Μετά από κάθε μου περιοδεία προέκυπταν ανάγκες για άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις και οι εντολές μου ως προς αυτό ήταν σαφείς. Φυσικά λύσαμε θέματα, τόσο υποδομών όσο και στελέχωσης. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς και η προσπάθεια συνεχής, ειδικά όταν βρίσκεσαι μέσα σε μια τόσο μεγάλη κρίση που πρώτα πλήττει τις δομές του κοινωνικού κράτους. Με σωστό προγραμματισμό όμως και δουλειά μέρα με τη μέρα, τα καταφέρνουμε. Κρατάμε όρθιο το κοινωνικό κράτος, με όλες του τις ελλείψεις και μπορούμε να ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση, εφόσον η επερχόμενη ανάπτυξη θα διαθέσει τους αναγκαίους πόρους με απόλυτη προτεραιότητα στους ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία.
• Η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε με ικανοποίηση την απόφασή σας για την δημιουργία τμήματος τουριστικών σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές. Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω βήματα στην τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως ίσως η ανωτατοποίησή της;
Η απόφαση αυτή, πάρθηκε μετά από συζήτηση με την αρμόδια Υπουργό κα Κεφαλογιάννη και είναι σε φάση υλοποίησης. Σαν Υπουργείο Παιδείας έχουμε πάρει την κεντρική απόφαση να στηρίξουμε ανάλογα Τμήματα και σε άλλους τομείς, όπου η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και να προσελκύσουμε αλλοδαπούς φοιτητές, που θα ήταν πρόθυμοι, για σειρά λόγων, να σπουδάσουν εδώ. Το κάνουν τόσες χώρες, είναι έγκλημα να μην το κάνουμε και εμείς. Ο τουρισμός αναδεικνύεται στην βαριά μας «βιομηχανία». Σε τόπους λοιπόν όπως η Ρόδος, που είναι από τις «ναυαρχίδες» μας και γνωστός παγκόσμιος προορισμός, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει μια τέτοια επιλογή. Από εκεί και μετά, βεβαίως υπάρχουν πολλές σκέψεις στο μυαλό μας, αλλά θα προβούμε σε ανακοινώσεις μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι.
• Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των μετεγγραφών των φοιτητών σε περίπτωση που ο αριθμός τους ξεπεράσει τις 15.000.
Την ώρα που μιλάμε, δεν είναι ακόμα γνωστός ο τελικός αριθμός όσων ζήτησαν μετεγγραφή. Σύμφωνα με την εξέλιξη των αιτήσεων, ο αριθμός δεν είναι όσο μεγάλος εκτιμούσαν πολλοί. Ο αριθμός που αναφέρετε είναι απλά μια ενδεικτική τάξη μεγέθους που θα ήταν διαχειρίσιμη. Δεν αποτελεί απόλυτο δείκτη. Σημασία έχει και η κατανομή των αιτήσεων και άλλα. Από την αρχή μιλήσαμε για μια έντιμη εφαρμογή της ρύθμισης με γνώμονα τόσο τις ανάγκες μιας χειμαζόμενης κοινωνίας, όσο και τις συγκεκριμένες δυνατότητες των Ιδρυμάτων. Με αυτό το σκεπτικό, συμπληρώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο, καθιστώντας το πιο λειτουργικό και δίκαιο. Έτσι θα συνεχίσουμε, σε πλήρη και συνεχή συνεργασία με τα ίδια τα Ιδρύματα και θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση.