Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι στόχοι μας είναι να λύσουμε έστω και τα μισά από τα προβλήματα που υπάρχουν. Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Το ίδιο και οι γιατροί. Σε δυσκολότερη θέση είναι οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς. Τα προβλήματα αναδεικνύονται καθημερινά σχεδόν από τα ΜΜΕ. Η υγεία των πολιτών βάλλεται»
Αυτό δηλώνει ο κ. Χρήστος Μαντάς που πλειοψήφισε στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου.
«Πάνω από όλα θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για την υγεία. Η τρόικα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεση της ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα για την περίθαλψη των πολιτών. Δεν μπορεί να μην έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει τη στιγμή που πλήρωναν εδώ και τόσα χρόνια. Είναι γνωστό πως βρισκόμαστε στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις παροχές υπηρεσιών υγείας», δηλώνει ο κ. Χρήστος Μαντάς και προσθέσει πως αρκετοί γιατροί έχουν φύγει από τη Ρόδο για να εργασθούν σε δομές υγείας στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου στους χώρους του παλαιού νοσοκομείου, ο κ. Χ. Μαντάς δηλώνει:
«Ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο είχε υποσχεθεί πως θα δημιουργούνταν το πρώτο αστικό κέντρο υγείας. Ο ΙΣΡ είχε υποβάλει σχέδιο. Θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι στο γραφείο του νυν υπουργού Υγείας και θα έχει ήδη ξεχαστεί».
Η συνέντευξη του κ. Χρήστου Μαντά, αναλυτικά:
• Συγκεντρώσατε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου. Θα είστε εκ νέου πρόεδρος;
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΙΣΡ. Περιμένουμε να παρέλθει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κατάθεση ενστάσεων. Ακολούθως θα γίνει η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα. Τα έντεκα μέλη θα εκλέξουν τη διοίκηση. ¨Ήμουν επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που αποτελούνταν από άξιους συναδέλφους παλαιούς και νέους. Εκτιμώ πως όλα θα πάνε καλά και σε λίγο καιρό θα πιάσει δουλειά το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου.
• Ποιοί είναι οι στόχοι σας για τη νέα θητεία;
Οι στόχοι μας είναι λύσουμε έστω και τα μισά από τα προβλήματα που υπάρχουν. Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση . Το ίδιο και οι γιατροί. Σε δυσκολότερη θέση είναι οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς. Τα προβλήματα αναδεικνύονται καθημερινά σχεδόν από τα ΜΜΕ. Η υγεία των πολιτών βάλλεται. Αναγκάζονται να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
• Θα γίνει κάποιο διάβημα από τον Ιατρικό Σύλλογο για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Δεν λύνονται τα προβλήματα με διαβήματα. Χρειάζεται μια μαζικότητα. Πάνω από όλα θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για την υγεία. Η τρόικα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα για την περίθαλψη των πολιτών. Δεν μπορεί να μην έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει, τη στιγμή που πλήρωναν εδώ και τόσα χρόνια. Είναι γνωστό πως βρισκόμαστε στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις παροχές υπηρεσιών υγείας. Βάλλονται και οι γιατροί που δεν εργάζονται σε καλές συνθήκες Να μην ξεχνάμε πως 12.000 γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό.
• Είναι πολλοί οι γιατροί που έφυγαν από τη Ρόδο αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε τους τελευταίους 25 μήνες έφυγαν από τη Ρόδο για το εξωτερικό 102 γιατροί.
• Σε ποιές χώρες έχουν πάει;
Πρώτη στις προτιμήσεις των γιατρών φαίνεται πως έρχεται η Γερμανία. Ακολουθούν η Αγγλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Υπάρχουν και αρκετοί σε αραβικές χώρες με ειδικές αλλά σκληρές συμβάσεις.
• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό φεύγει από την Ελλάδα;
Όχι μόνο μας ανησυχεί αλλά μας προβληματίζει και παράλληλα μας δυσκολεύει. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι δυσεύρετοι οι αγροτικοί ιατροί. Και οι ειδικευόμενοι που ήταν στυλοβάτες του εθνικού συστήματος υγείας έχουν μειωθεί. Και οι ειδικευμένοι γιατροί με μεγάλη προϋπηρεσία αποχωρούν από τα νοσοκομεία για να επιβιώσουν. Να μην ξεχνάμε πως οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών είναι πολύ χαμηλές γεγονός που τους δημιουργεί προβλήματα.
• Ποιά είναι τα προβλήματα που έχετε εντοπίσει στη μονάδα του ΠΕΔΥ;
Το βασικότερο είναι πως από τους 53 ειδικευμένους γιατρούς υπάρχουν τώρα μόνο 13. Έχουμε να παραλάβουμε κάποια υλικά εδώ και πέντε μήνες. Ευελπιστούμε πως εφόσον έχουν εγκριθεί οι δαπάνες θα μας τα στείλουν. Θυμίζω πως εδώ και δυόμισι χρόνια δεν λειτουργεί στο ΠΕΔΥ μικροβιολογικό εργαστήριο. Έχει μείνει μόνο μια ιατρός μικροβιολόγος και δύο παρασκευάστριες.
• Πως εξυπηρετούνται οι πολίτες αφού δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια;
Εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί πληρώνουν όμως τη συμμετοχή τους. Στο ΠΕΔΥ οι εξετάσεις γίνονταν δωρεάν. Αν λειτουργήσουν και πάλι τα εργαστήρια οι πολίτες θα έχουν τις υπηρεσίες αυτές χωρίς πληρωμή. Αυτό όμως μέχρι το τέλος του έτους είναι ανέφικτό. Αν δεν ενταχθούν οι δαπάνες στον προϋπολογισμό του κράτους για να πάρει η ΔΥΠΕ πόρους δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε αντιδραστήρια και αναλυτές.
• Οι πολίτες, που δεν έχουν χρήματα που κάνουν τις εξετάσεις τους;
Στο νοσοκομείο. Είναι μια λύση που όμως επιβαρύνει το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος και αυξάνει τα έξοδα του που ήταν προϋπολογισμένα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και όχι για πρωτοβάθμια.
• Θεωρείτε πως εξαιτίας της κρίσης το νοσοκομείο Ρόδου καλείται να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος;
Έχει αυξηθεί σε ποσοστό 40% με 50% ο όγκος εργασιών στα νοσοκομεία της χώρας. Στο νοσοκομείο της Ρόδου η αύξηση φθάνει το 40%.
• Σας ικανοποιεί η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Ρόδου;
¨Όχι, δεν με ικανοποιεί. Μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Στα επείγοντα υπάρχει μια στελέχωση χάρη στους συναδέλφους που θέλησαν να αναπληρώσουν το κενό. Η λειτουργία του αιμοδυναμικού είναι ένα καλό βήμα. Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και για το ακτινοθεραπευτικό. Έτσι δεκάδες έως εκατοντάδες συμπολίτες μας που καταφεύγουν σε κέντρα που λειτουργούν σε άλλες πόλεις της χώρας θα μένουν στη Ρόδο. Σας αναφέρω πως εκπονούμε μελέτη που θα περιέχει σημαντικά στοιχεία. Την πρώτη ύλη μας δίνουν τα δεδομένα που περνούν από το ΠΕΔΥ. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
• Τι θα περιλαμβάνει η μελέτη;
Τον αριθμό των μετακινήσεων την περιοδικότητα του κάθε ασθενούς και το είδος της θεραπείας, την ηλικία καθώς και τους συνοδούς. Από τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται πως είναι πολλοί οι άνθρωποι που μετακινούνται. Σε καθημερινή βάση φεύγουν από τη Ρόδο για χημειοθεραπείες αρκετά άτομα.
• Μπορείτε να δώσετε αριθμητικά στοιχεία;
Δεν είναι εύκολο αυτό γιατί δεν υπάρχουν ακόμη στο ΠΕΔΥ υπολογιστές. Για να δώσουμε στον αρμόδιο υπάλληλο τα στοιχεία έφερα Η/Υ από την οικία μου. Εκτιμώ πως σε ένα εξάμηνο θα υπάρχουν επαρκή δεδομένα . Το ζήτημα είναι να γίνονται οι καταχωρήσεις. Μέχρι τώρα αυτό δεν συνέβαινε και ήταν λάθος.
• Μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων του τομέα υγείας η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού;
Και παλαιότερα είχαν γίνει προσπάθειες να ενισχυθεί ο τομέας υγείας από την ΤΑ. Αν θεσμικά δεν βοηθηθεί ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός πάντα θα απαλύνουν απλά το πρόβλημα περιστασιακά. Δεν θα μπορούν να δώσουν οριστική λύση. Βλέπετε τι γίνεται στα νησιά. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται από το ΠΕΔΥ που υπολειτουργεί. Η ΔΥΠΕ δεν ήταν έτοιμη να παραλάβει τόσα νοσοκομεία, αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας. Δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό ούτε τους πόρους.
• Που βρίσκονται οι ενέργειες για τη δημιουργία πολυιατρείου στους χώρους του παλαιού νοσοκομείου;
Είναι βαλτωμένες. Ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο είχε υποσχεθεί πως θα δημιουργούνταν το πρώτο αστικό κέντρο υγείας . Ο ΙΣΡ είχε υποβάλει σχέδιο. Θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι στο γραφείο του νυν υπουργού Υγείας και θα έχει ήδη ξεχαστεί.
• Έχει λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις χορηγήσεις ιατρικών βεβαιώσεων στους υποψήφιους οδηγούς;
Οι ιατροί έχουν ξεκινήσει να χορηγούν τις βεβαιώσεις στους υποψήφιους οδηγούς. Έχει συναφθεί συμφωνία μέχρι τις 31-12-2014 ώστε να δοθεί χρόνος και να συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και το υπουργείο Συγκοινωνιών. Όσο για την έκφραση «σινεμά» που χρησιμοποίησα σε δηλώσεις μου τονίζω πως ο χαρακτηρισμός αυτός εκ μέρους μου αφορούσε τη διαδικασία και μόνο και όχι τον εκάστοτε ιατρό και το επιτελούμενο από αυτόν έργο.
Γιατί όπως στο σινεμά συνωστίζονται την τελευταία στιγμή οι πελάτες «με το εισιτήριο στο χέρι» για να προλάβουν το έργο, έτσι και στο νοσοκομείο παρουσιάστηκε μια αντίστοιχη εικόνα που επιφόρτισε το ήδη βεβαρημένο και δυσβάστακτο έργο που επιτελούν καθημερινά οι νοσοκομειακοί ιατροί, πληρώνοντας και αυτοί ως μη όφειλαν, τις πράξεις και τις παραλείψεις της πολιτείας απέναντί τους και απέναντι στον πολίτη.