Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ρόδο καθώς και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Μητρόπολη Ρόδου, μίλησε στην «δ» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια της Μητρόπολης για την κατασκευή γηροκομείου, ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε πως η σχετική μελέτη είναι έτοιμη, αλλά υπάρχει ακόμη το πρόβλημα της εξεύρεσης πόρων, αφού τα σχέδια για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα δεν προχώρησαν τα τελευταία χρόνια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προγραμματισμός της Μητρόπολης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί, μέσα από μια σειρά δράσεων.
Ακόμη, ο Μητροπολίτης Ρόδου, αναφέρεται στο πρόγραμμα υποδοχής ιερών λειψάνων για προσκήνυμα, που αφορά την μεταφορά στην Ρόδο των Τιμίων Δώρων των Μάγων, πού φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, κατά τα προσεχή Χριστούγεννα, μεταξύ 23ης και 28ης Δεκεμβρίου.
• Σεβασμιώτατε, θα ήθελα κατ’ αρχήν να μου μιλήσετε για το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρόδο με θέμα την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας. Είστε ικανοποιημένος από την συμμετοχή, την θεματολογία και τα αποτελέσματα;
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 8ης και της 12ης Οκτωβρίου από το “Δίκτυο Ποιμαντικής στο χώρο της υγείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου” το οποίο έχει συντονιστή τον π. Σταύρο Κοφινά με θέμα “Το τραύμα” και διαπραγματεύτηκε τη θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», πως οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους, ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, από κακοποίηση, από φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές, αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 7 Αυτοκέφαλες Εκλλησίες και περίπου 230 σύνεδροι από τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Νέων Χωρών, ιατροί και νοσηλευτές καθώς και άλλοι που συνδέονται με την διακονία στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Το Συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανανεώθηκε το ραντεβού για το επόμενο, τον Οκτώβριο του 2017.
• Όπως έχετε ήδη δηλώσει, μία ακόμη ενδιαφέρουσα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον προσεχή Απρίλιο. Έχετε περισσότερα στοιχεία;
Πρόκειται για την συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Λουθηρανών. Θα πραγματοποιηθεί κατά τις αρχές Μαϊου του επομένου έτους στην πόλη μας. Περισσότερα δεν είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω.
• Οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία των σχεδίων της Μητρόπολης Ρόδου για την κατασκευή γηροκομείου, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υπάρχει μελέτη για το έργο;
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και μας προβληματίζει η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο η οικονομική δυσπραγία της εποχής δεν ευνοεί. Ελπίζουμε με την βοήθεια του Θεού να προχωρήσουμε.
• Πρόσφατα σημειώθηκαν προβλήματα από τις ελλείψεις κληρικών σε χωριά της Ρόδου. Τι συμβαίνει και πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Δυστυχώς ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης προβλέπει μία θέση Κληρικού τον χρόνο για κάθε Μητρόπολη. Είναι ευνόητο ότι άν κενωθεί παραπάνω από μία θέση τον χρόνο στην Μητρόπολη δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί, διότι δεν μας δίνεται η δυνατότητα διορισμού. Αυτή την στιγμή έχουμε δύο Ενορίες χωρίς Εφημέριο. Της Προφύλιας, η οποία εξυπηρετείται από τον Εφημέριο Ιστρίου και της Λαχανιάς, την οποία εξυπηρετεί Κληρικός εκπαιδευτικός, ο οποίος ανήκει σε άλλη Μητρόπολη και διδάσκει σε σχολείο του νησιού μας. Κατά κανόνα οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με υπηρεσίες Ιερέων, που υπηρετούς σε άλλες Ενορίες. Το πρόβλημα, άν συνεχίσει να ισχύει ο περιορισμός, θα παρουσιαστεί εντονότερο στα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι αρκετοί Κληρικοί μας θα αποχωρήσουν λόγω ηλικίας από την ενεργό υπηρεσία.
• Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί;
Εκδώσαμε με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Οδηγό των σημαντικώτερων θρησκευτικών προορισμών τού νησιού μας (ελληνικά-ρωσικά) και ετοιμάζουμε ένα δεύτερο, στον οποίο θα περιέχονται όλα τα θρησκευτικά μας μνημεία. Παράλληλα ετοιμάζονται μικρότεροι οδηγοί, καθενός θρησκευτικού προορισμού ξεχωριστά. Ιδρύσαμε το Μουσείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τσαμπίκας και προχωρήσαμε στην επανέκθεση και αναδιοργάνωση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Λίνδου, και τώρα ξεκινάμε τις εργασίες για το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής Θαρρίου, το οποίου θα έχει ολοκληρωθεί κατά την αρχή της επόμενης τουριστικής περιόδου. Στο τομέα της ανάδειξης των μνημείων (συντηρήσεις-ανακαινίσεις) έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε πολλές Εκκλησίες και Μοναστήρια του νησιού. Με την Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, της οποίας είμαι πρόεδρος, θα οργανώσουμε στο επόμενο διάστημα τα βήματα που θα ακολουθήσουν για να προχωρήσουμε μεθοδευμένα και συνολικά ως Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Δωδεκάνησα.
• Η Μητρόπολη Ρόδου σχεδιάζει άλλες μεταφορές ιερών λειψάνων στο νησί;
Εχουμε προγραμματίσει την μεταφορά των Τιμίων Δώρων των Μάγων, πού φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, κατά τα προσεχή Χριστούγεννα, μεταξύ 23ης και 28ης Δεκεμβρίου.