“Nα δημιουργηθεί μία χαμηλή κατηγορία “εισόδου” και “εξόδου” στον ΟΑΕΕ” προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και όπως εξηγεί σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, “σε αυτή την χαμηλή κατηγορία θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και στα νησιά, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία εξόδου όσοι έχουν συμπληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο”.
Σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει τα εξής παρακάτω για το ασφαλιστικό και τις εισφορές στον ΟΑΕΕ: “…Έχουμε από καιρό εκφράσει τη γενικευμένη άποψη ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και όχι σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μία χαμηλή κατηγορία “εισόδου” και “εξόδου” στον ΟΑΕΕ, στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και στα νησιά, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία εξόδου όσοι έχουν συμπληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, αφού δεν είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας που στην ουσία λειτουργεί την επιχείρησή του μερικούς μήνες το χρόνο και τον υπόλοιπο βρίσκεται σε αδράνεια να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία καθ’ όλο το έτος.
Είμαστε πάντα στην διάθεση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να συνεργαστούμε από κοινού, ώστε να τεθούν ασφαλή κριτήρια καθορισμού των εισφορών, εάν ποτέ επιλεγεί το σενάριο της πλήρους ενοποίησης όλων των ταμείων στα δύο αυτά του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη τη μετεξέλιξη του ΙΚΑ σε ένα και μόνο εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος θα συμπεριλάβει όλους τους φορείς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, με ενιαίους κανόνες και χωρίς εξαιρέσεις. Επιπλέον όλες οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ, όπου υπολογίζονται επί των αποδοχών που καταβάλλονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ανεξάρτητα εάν αυτή η εξέλιξη σηματοδοτήσει την αύξηση σε κάποια ταμεία και τη μείωση σε κάποια άλλα.
Στον ΟΑΕΕ θα πρέπει πάνω από το βασικό ποσό μιας “χαμηλής” κατηγορίας, να επικρατήσει η βούληση ώστε οι εισφορές να συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα, δηλαδή τον τζίρο της επιχείρησης. Η σκέψη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του TAXISNET, εφόσον θα πραγματοποιείται μέσω μιας ενοποιημένης και σαφώς προσδιορισμένης διαδικασίας δεν μας προβληματίζει. Το ποσοστό χρέωσης σε κάθε απόδειξη υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης, είναι κάτι που έχουμε ήδη προτείνει για δημιουργία αποθεματικού, με τη προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται, θα αποδίδεται, αλλά και θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης. Η ΕΣΕΕ ειδικά για τους αυτοαπασχολουμένους, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ έχει προτείνει και στο παρελθόν την ελεύθερη επιλογή των υποχρεωτικών κλιμάκων τεκμαρτών ασφαλιστέων αποδοχών και την εναρμόνιση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα από την απασχόληση. Εάν λοιπόν θέλουμε να αναμορφώσουμε το ασφαλιστικό και να σεβαστούμε τη “διαδοχή των γενεών”, οφείλουμε από ένα προβληματικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, να πάμε σε ένα περισσότερο ανταποδοτικό. Τέλος υπενθυμίζω, ότι οι έμποροι ουδέποτε ήταν οι ευνοούμενοι, του αποτυχημένου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας…”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ