Σε θέσεις μάχης θέτουν εαυτούς κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή μετά τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης με επίκεντρο το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Το βάρος της αντιπαράθεσης αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μεσημέρι στη Διάσκεψη των Προέδρων που συγκαλεί εκ νέου ο κ. Νίκος Βούτσης αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό η ένταση να κλιμακωθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εντός της Ολομέλειας, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει την άμεση επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά που προβλέπει το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ αναμένεται να παρέμβει πριν τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, δηλαδή κατά τις 13:45, στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του κόμματος για μη συγκρότηση του ΕΣΡ, εφόσον δεν υπάρξει απόσυρση του νόμου Παππά ενώ θα εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά υποθάλπει αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές συμπεριφορές. Αναμένεται, επίσης, να υπογραμμίσει ότι θα είναι αδιανόητη η επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά, ειδικά από τη στιγμή που το ΣτΕ έχει εισέλθει στην ουσία της συζήτησης για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου αδειοδότησης των καναλιών.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται – εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή – λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ή παντως μόλις επιβεβαιωθεί η νέα άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, θα καταγγείλει την αντιπολίτευση ότι λειτουργεί ως μεσάζοντας των καναλαρχών και επιδιώκει να προκαλέσει εκλογές με μοχλό μία δικαστική απόφαση.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών γεγονός που δίνει πλέον τη δυνατότητα στο ανώτατο δικαστήριο να κρίνει το κατά πόσο είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η απόφαση αυτή αντιμετωπίστηκε από την αντιπολίτευση ως ένα πρώτο δείγμα των διαθέσεων του δικαστηρίου, την ίδια στιγμή που πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι η απόφαση του ΣτΕ να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης δεν προδικάζει την τελική του κρίση για τη συνταγματικότητα του νόμου.
Ν.Δ: Να σταματήσει η Κυβέρνηση τις πραξικοπηματικές της παρεμβάσεις
«Μετά την απόφαση της Διάσκεψης του ΣτΕ να μπει στην ουσία και να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά», ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά» σχολίαζαν το πρωί της Τετάρτης στελέχη της Ν.Δ. καλώντας την κυβέρνηση να ααφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη και όχι υπό την απειλή νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα ρίξει «μαύρο» στην ενημέρωση και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.
Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο, ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές και αναγνώρισε ότι υπάρχει έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, να επαναφέρει η Κυβέρνηση την τροπολογία Παππά, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας πως εφόσον η Κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιου είδους πραξικοπηματικές παρεμβάσεις είναι βαριά υπόλογη για αντιδημοκρατικές εκτροπές που δεν θα μείνουν αναπάντητες από την δημοκρατική ελληνική κοινωνία.
Παππάς: Η Ν.Δ. ουρά των επιχειρηματιών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς σχολίασε στην ΕΡΤ ότι «η ΝΔ έχει πέσει σε μια διπλή παγίδα, στη γραμμή της μη συγκρότησης του ΕΣΡ και αποκλίνει από το συνταγματικό της καθήκον να δημιουργήσει συναινέσεις. Πολλοί, νομίζουν και ευελπιστούν ότι αυτό που δεν κατάφεραν με την ψήφο, θα το καταφέρουν με τους δικαστές. Η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη και με βάση ειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ πορευόμαστε. Ολοκληρώσαμε έναν διαγωνισμό και είμαστε στο τελικό στάδιο αδειδότησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα» συμπλήρωσε ο υπουργός.