Στην έκθεση-θεσμό για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, ΧΕΝΙΑ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο ΜETROPOLITAN EXPO με τιμώμενη περιοχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα παρουσιαστεί, όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, η καινοτόμος δράση «Καλάθι Πρωινού», της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Πρόκειται για μια δράση που ως στόχο έχει να προωθήσει παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, για το πρωινό γεύμα τους. Το «Καλάθι Πρωινού» έχει ως στόχο να συνδέσει και να αξιοποιήσει τον πολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική διαμονή στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Το «Καλάθι Πρωινού» που θα διαθέτουν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα στους πελάτες τους και το οποίο έχουν επιμεληθεί διακεκριμένοι σεφ, θα περιλαμβάνει ψωμί και γενικά παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, μέλι, γάλα, γιαούρτι, πίτες και φρέσκα φρούτα. Αυτά τα προϊόντα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο όμως θα αναπροσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ, αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, «Το Καλάθι Πρωινού» θα προσφέρεται στον επισκέπτη με 2 τρόπους: Οι μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που δεν έχουν χώρους εστίασης θα προσφέρουν ένα πραγματικό καλάθι με συσκευασμένα τοπικά προϊόντα, ενώ οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν χώρους εστίασης θα προσφέρουν τα τοπικά προϊόντα στην σύνθεση του πρωινού τους.
“Και στις δύο παραπάνω μορφές παροχής του “Καλάθι Πρωινού”, θα υπάρχει ειδική σήμανση (QR CODE) αναγνωρίσιμη από μια ειδική εφαρμογή που ήδη οργανώνουμε για κινητές συσκευές (smartphones), μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να πηγαίνει στην ιστοσελίδα του καταλύματος, από την οποία θα μπορεί να ενημερωθεί για τα προϊόντα και τους παραγωγούς που συνεργάζεται. Στόχος μας δεν είναι μόνο να προβάλουμε την ιστοσελίδα του εκάστοτε καταλύματος, αλλά να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση στον επισκέπτη τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του κάθε προϊόντος όσο και για την διατροφική του αξία π.χ. θερμίδες ανά πρόσληψη 100 γραμμαρίων κ.α.” δήλωσε ο κ. Π. Τοκούζης.
Στην Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ανήκουν όλες οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, οι οποίες εξασφαλίζουν διακοπές στην Ελλάδα σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών. Οι επιχειρήσεις αυτές αριθμούν 30.000 και είναι ενταγμένες σε 265 τοπικούς πρωτοβάθμιους Συλλόγους που με την σειρά τους ανήκουν σε 20 Ομοσπονδίες – μέλη της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.
Όπως λέει ο πρόεδρός της, η ΣΕΤΚΕ είναι ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας, καθώς όχι μόνο καλύπτει το 50% της τουριστικής κίνησης, αλλά οι εγγεγραμμένες σε αυτήν επιχειρήσεις στηρίζουν σταθερά τους μικρούς παραγωγούς, πρώτον γιατί δεν χρειάζονται μεγάλο όγκο προϊόντων όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία και δεύτερον διότι εξοφλούν με μετρητά άμεσα τον κάθε παραγωγό που συνεργάζονται και όχι με μεταχρονολογημένες επιταγές όπως αυτό συμβαίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα.
Το ινστιτούτο, στην προσπάθεια του να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς της χώρας, έχει δημιουργήσει το «Καλάθι Πρωινού» το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού θα θεσμοθετηθεί σύντομα.
«Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας πανελλήνιας πλατφόρμας η οποία θα προβάλλει αναλυτικά τον τοπικό παραγωγό και τα προϊόντα του. Ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφθεί και να κάνει τις αγορές του απευθείας από τον τοπικό παραγωγό, θα βλέπει την τοποθεσία του στον χάρτη, θα μπορεί να προβαίνει σε ηλεκτρονικές παραγγελίες από τον τόπο διαμονής του, εφόσον ο παραγωγός μπορεί να το υποστηρίξει και θα λαμβάνει μέσω ταχυδρομείου την παραγγελία του. Η προβολή του τοπικού παραγωγού θα περιλαμβάνει κείμενο παρουσίασης της επιχείρησης σε ελληνικά, αγγλικά η και περισσότερες γλώσσες, ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού και χάρτη με την τοποθεσία», ανέφερε ο κ. Π. Τοκούζης.
Το καλάθι πρωινού προσφέρεται στις 13 Περιφέρειες με βάση τα τοπικά προϊόντα.
Το Καλάθι Πρωινού περιέχει:
Άρτο & αρτοσκευάσματα
Βούτυρο
Μέλι
Μαρμελάδες
Γλυκά κουταλιού
Κομπόστες
Βουτήματα, κουλουράκια,
γλυκά
Κρέμες
Τυριά
Ελιές, ελαιόλαδο
Πίτες, πιτάκια
Σούπες
Αυγά, ομελέτα
Αλλαντικά
Χυμό
Γαλακτοκομικά, γιαούρτι
Αφεψήματα
Καφέ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΩΙΝΟΥ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: ελιές Θάσου, παξιμάδια Σαμοθράκης, κουραμπιέδες Καρβάλης, προσούτο Δράμας, λουκάνικα Θράκης.
Κεντρική Μακεδονία: μπουγάτσα, γιαούρτι, γάλα, μαρμελάδες κ.ά.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: κουλούρι Θεσσαλονίκης, Ανεβατό Γρεβενών, λουκάνικα Καραμανλίδικα, γάλα βουβαλίσιο…
Περιφέρεια Ηπείρου: ψωμί με προζύμι, φέτα, διάφορες πίτες και αφεψήματα…
Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: βούτυρο Κέρκυρας, αλλαντικά νούμπουλο, μαντολάτο και παστέλι, γλυκά κουταλιού, κουμ κουάτ, παξιμάδι με σταφίδα και πολλά άλλα επτανησιακά προϊόντα.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: φρούτα, αφεψήματα, μέλι, τραχανάς…
Περιφέρεια Πελοποννήσου: μέλι, ελιές, ελαιόλαδο, στραπατσάδα, αλλαντικά όπως το σύγκλινο Μάνης, αφεψήματα…
Περιφέρεια Αττικής: μέλι, σταφιδόψωμο με κορινθιακή σταφίδα, ελληνικός καφές, βουτήματα, κουλούρια, χωριάτικο ψωμί κ.ά.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: μέλι, μαρμελάδες, κατίκι Δομοκού, αυγά, βούτυρο γάλακτος, αφεψήματα…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: φρούτα, κρέμες, τυριά, αυγά, αφεψήματα και πολλά προϊόντα που παράγει ολόκληρη η Θεσσαλία.
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου: Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια, μαστίχα, ελιές, ελληνικός καφές, φρούτα, παξιμάδια με ούζο…
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: μέλι, μαρμελάδες, τυριά, αλλαντικά, στραπατσάδα, αφεψήματα, βυζαντινός καφές…
Περιφέρεια Κρήτης: κριθαροκουλούρες, βούτυρο, φρούτα, γλυκά κουταλιού, τυριά, καλτσούνια, στραπατσάδα, αλλαντικά (απάκι), αφεψήματα…
Σκοπός του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός.
Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.
Αρωγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σε συνέχεια της συνεργασίας για την διεκδίκηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου, Παναγιώτη Τοκούζη.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι δράσεις που θα κορυφωθούν το 2019, με σκοπό την εγρήγορση, ετοιμότητα, ενημέρωση και κινητοποίηση του συνόλου των μελών της Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί κοινωνικό εταίρο του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.
Αρχής γενομένης από την παρουσίαση του καλαθιού του Αιγαιακού Πρωινού στην Αθήνα, στις 26 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του 2ου Ανοιχτού Συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, κοινός στόχος Περιφέρειας και Ομοσπονδίας είναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και η ενίσχυση των μικρών παραγωγών, κάθε νησιού του Νοτίου Αιγαίου ξεχωριστά.
Παράλληλα, ο κ. Τοκούζης δήλωσε την στήριξη της Ομοσπονδίας και της ΣΕΤΚΕ προς την Περιφέρεια, στην διαδικασία δημιουργίας του φακέλου για την ένταξη της αιγαιακής διατροφής (Aegean Diet), στον κατάλογο της UNESCO, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, που αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχος τη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στην διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο, με δεδομένο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η περιοχή της Ελλάδας με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας και κινούν την οικονομία των μικρότερων νησιών.
Κοινός στόχος Περιφέρειας και ΣΕΤΚΕ είναι, τα καταλύματα που υφίστανται πιέσεις από τις εξελίξεις στην οικονομία, να τοποθετηθούν στην αγορά, εθνική και διεθνή, στη διακριτή θέση που τους αναλογεί, με βάση τα χαρακτηριστικά τους, την συνεισφορά τους, την προοπτική και την δυναμική τους. Οι νέες διεθνείς τάσεις στον τουρισμό αναδεικνύουν ευκαιρίες στις οποίες, η μεταξύ τους συνεργασία θα εξασφαλίσει ότι δεν θα πάνε χαμένες, για αυτό το πολύ ζωντανό κομμάτι της οικονομίας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση του τουρισμού εμπειρίας, μέσα από τις χιλιάδες μονάδες τουριστικών καταλυμάτων στο Νότιο Αιγαίο. Οι συνεργάτες και τα στελέχη της Περιφέρειας, της ΣΕΤΚΕ και της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσου, συνεργάζονται αυτή τη στιγμή, προκειμένου, το συντομότερο δυνατόν να παρουσιάσουν την κοινή δράση – πρόγραμμα, στον τομέα αυτό.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα τουριστικά καταλύματα αποτελούν το συντριπτικό κομμάτι και αιχμή του δόρατος της τουριστικής οικονομίας, του τουρισμού εμπειρίας αλλά και της επιτυχίας και των επιδόσεων του Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του τουρισμού. Η συνεργασία μας με τον θεσμικό εκπρόσωπο των καταλυματούχων, εμβαθύνεται χρόνο με το χρόνο, με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών, της δυναμικής και της προοπτικής του κλάδου, για την ευημερία των νησιών μας.