Με τη συμμετοχή 350 διακεκριμένων προσωπικοτήτων απ΄όλη τη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ετήσιο φόρουμ “Peace and Sport” με τίτλο «Κοινωνίες σε κίνηση: Ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού».
Ανάμεσα στους επιφανείς προσκεκλημένους ο Christian Karembeu, Champion of Peace του Peace and Sport, ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας, Νίκος Γκάλης, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης το 2015, Ouided Bouchamaoui, η Ολυμπιονίκης και Champion for Peace, Marlène Harnois κ.α.
Δεν κατάφερε να παραστεί ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό υπό την αιγίδα του οποίου τελεί ο διεθνής, ανεξάρτητος οργανισμός Peace and Sport. Μέσω βίντεο ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση ευχόμενος καλή επιτυχία στη διοργάνωση.
Το Peace and Sport Regional Forum, έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη του αθλητισμού ως φορέα ανάπτυξης των κοινωνιών, αναδεικνύοντας τοπικές πρωτοβουλίες και συνέργειες που θα οδηγήσουν στην κοινωνική πρόοδο. Τις εργασίες άνοιξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος δήλωσε ότι η διοργάνωση προβάλλει τη Ρόδο σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το καθήκον, το ηθικό χρέος, να συμμετάσχει σε δράσεις και πρωτοβουλίες, που φέρνουν τον σύγχρονο αθλητισμό πιο κοντά στις ρίζες του.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας να φιλοξενεί το σημερινό Φόρουμ και σίγουρα δεν υπάρχει πιο ιδανικός τόπος από τη Ρόδο για τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού think tank. Ναι, για μένα αυτό δεν είναι μια εκδήλωση ή συνέδριο, Είναι ένα παγκόσμιο think tank!
Μια παγκόσμια δεξαμενή σκέψης με στόχο να θεραπεύσει τις πληγές. Και υπάρχουν πολλές πληγές στον κόσμο μας που πρέπει να θεραπευτούν. Αλλά μόνο ολοκληρωμένες προσωπικότητες μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό. Και αυτή η προσωπική ολοκλήρωση επιτυγχάνεται πλήρως μέσω του αθλητικού πνεύματος.
Είναι, επομένως, μια καλή ευκαιρία να τονίσω ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να είναι στο επίκεντρο σημαντικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη, την κοινωνική αλλαγή, την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων ζητημάτων που θέτουν κοινωνίες σε μειονεκτική θέση και χρειάζονται βοήθεια. Ένας φορέας βασικών κοινωνικών αξιών.
Αυτό εισάγει και εξυπηρετεί την έννοια της ομάδας και της συλλογικότητας με τρόπο που είναι βιωματικός και αποτελεσματικός. Ο σεβασμός για τον αθλητή, η μάθηση και η τήρηση των κανόνων της συλλογικής ζωής, το αίσθημα του “fair play”, η ένταξη σε μια ομάδα, η προώθηση των δικαιωμάτων, είναι ουσιαστικά μια διαδικασία μάθησης.
Να μάθουν να συμμετέχουν, να ανέχονται, να συνεχίζουν να προσπαθούν. Ο αθλητισμός σημαίνει πρωτίστως αξίες. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε αξίες στην καθημερινότητά μας, στην δουλειά μας, στο έργο μας, στη σχέση μας με το περιβάλλον, με τους άλλους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο ανθρώπινη και πιο υπεύθυνη κοινωνία.
Η Ελλάδα έχει το καθήκον, το ηθικό χρέος, να συμμετάσχει σε δράσεις και πρωτοβουλίες, που φέρνουν τον σύγχρονο αθλητισμό πιο κοντά στις καθαρές ρίζες του. Αυτό το καθήκον είμαστε όλοι εδώ για να εκπληρώσουμε σήμερα, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας μέσω του αθλητισμού, από πλευράς ηθικής ολοκλήρωσης και προσφέροντας στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία.
Αυτές είναι οι αξίες που ανέδειξε ο αθλητισμός της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας και στη σημερινή κρίση του πολιτισμού μας, είναι πολύ χρήσιμο να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή.
Η Ρόδος δεν είναι μόνο ένα όμορφο νησί με πλούσια ιστορία. Είναι επίσης ένα παραμεθόριο νησί. Εδώ, στα σύνορα της Ελλάδας, στα σύνορα της Ευρώπης, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, η πρόκληση της προσφυγικής κρίσης την οποία αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια μας έδωσε μαθήματα.
Εδώ, πραγματικά, πρωτοβουλίες όπως το σημερινό Φόρουμ έχουν πολλά να δώσουν και να προσφέρουν. Διότι ο αθλητισμός αναδεικνύει τις ανθρώπινες δεξιότητες ως τα μεγαλύτερης σημασίας χαρακτηριστικά. Οι διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, εμφάνισης ή χώρας καταγωγής δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Οι διακρίσεις των δυνατοτήτων είναι μόνο αυτές που μετράνε».
O Joël Bouzou, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Peace and Sport ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση αλλά και τον Περιφερειάρχη κ Γιώργο Χατζημάρκο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο περιφερειάρχης δεν ήταν ένας απλός συνεργάτης, αλλά ενστερνίστηκε τα ιδεώδη και τις αρχές του Peace and Sport. Είπε ότι η γλώσσα του αθλητισμού είναι διεθνής και ότι μπορεί να συντελέσει στην καταπολέμηση ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο. Η αθλητική διπλωματία, όπως είπε, αποτελεί μία πραγματικότητα η οποία μπορεί να προάγει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, να προάγει την συνύπαρξη και τη συνεργασία. Τόνισε ότι η Ρόδος λόγω της ιστορίας, του πολιτισμού της και της γεωγραφικής της θέσης, είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για τη φιλοξενία του φόρουμ.
Για το Peace and Sport forum μίλησε στη «δημοκρατική» η πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ Φάνη Πάλλη Πετραλιά, επισημαίνοντας τα εξής: «Παρακολουθώ το Peace and Sport εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό όμως είναι το πιο σημαντικό φόρουμ καθώς γίνεται μία ευρεία συζήτηση για το πώς μπορεί ο αθλητισμός να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια που κατάφερε να προσελκύσει το φόρουμ στη Ρόδο. Θέλω να τονίσω ότι ο αθλητισμός μπορεί να οδηγήσει παντού. Είναι μία παγκόσμια γλώσσα, ένας παγκόσμιος νόμος που ενώνει όλη την ανθρωπότητα. Οι αξίες του Ολυμπισμού δεν είναι μόνο αθλητικές αλλά πανανθρώπινες και τις έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η ανθρωπότητα σήμερα».
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο οργανισμός Peace and Sport βράβευσε χθες τρεις διεθνείς και τέσσερις τοπικές οργανώσεις καθώς και προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην παγκόσμια ειρήνη, το διάλογο και την κοινωνική αλλαγή μέσω του αθλητισμού.