«Από την ερχόμενη εβδομάδα θα διατίθενται στα φαρμακεία τα αντιγριπικά εμβόλια» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νίκο Φουτούλη.
Στην περιοχή μας, σημειώθηκε μικρό πρόβλημα στην ροή και προμήθεια των εμβολίων όταν το 75% των αντιγριπικών εμβολίων δόθηκαν στην Αττική και μόλις το 25% στην Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Κώστα Γλεντή, «Ο κόσμος δεν πρέπει ν’ ανησυχεί, αφού υπάρχει επάρκεια και τα εμβόλια θα βρίσκονται στα φαρμακεία την ερχόμενη εβδομάδα.
Το θέμα δεν είναι να αργήσεις να εμβολιαστείς. Το ζητούμενο είναι να κάνεις το εμβόλιο», όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί συμπολίτες μας εξέφρασαν την ανησυχία τους όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων στην Ρόδο αλλά και στα άλλα νησιά.
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι έχουν παραγγείλει εμβόλια και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Το πρόβλημα σημειώθηκε όταν εντοπίστηκε έλλειψη, επειδή δόθηκε μεγαλύτερη ποσότητα σε άλλη περιοχή της χώρας και καθυστέρησε η παράδοση στα νησιά και στην περιφέρεια.
Στα φαρμακεία της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών έχει παραδοθεί περίπου το ένα τρίτο της παραγγελίας.
Πάντως, σε περιοχές όπως η Αθήνα καταγράφεται το αδιαχώρητο με την ζήτηση σε αντιγριπικά εμβόλια.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ να παραταθεί η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί όπως και των συνταγών που εκδίδονται από τώρα και στο εξής, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς, αφού, όπως αναφέρει, το 75% των ποσοτήτων του εμβολίου πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου.
Η περίοδος εμβολιασμού για τα παιδιά τους ενήλικες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου και τελειώνει στις 15 Νοεμβρίου.
ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Το αντιγριπικό εμβόλιο παρασκευάζεται από αδρανοποιημένους ιούς της γρίπης και θεωρείται παθητική ανοσοποίηση. Η σύνθεση του εμβολίου προπαρασκευάζεται ξεχωριστά κάθε χρόνο και γι’ αυτό επιβάλλεται η ζήτηση και η χρήση του ετήσιου εμβολίου που αναγράφεται στο κουτί.
Η παρασκευή του έχει επισημοποιηθεί, είναι κάτω από την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ενδείκνυται σε άτομα με:
-Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
-Βρογχεκτασίες
-Βρογχικό άσθμα
-Ινοκυστική νόσο του παγκρέατος
-Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφροδικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα
-Δρεπανοκυτταρική αναιμία
-Σε άτομα άνω των 65 ετών
-Σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που παρέχει φροντίδα υγείας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για τη εμφάνιση γρίπης
-Σε τροφίμους ιδρυμάτων και άλλων κλειστών χώρων και
-Σε άτομα που θα ταξιδέψουν σε περιοχές με επιδημία γρίπης
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης πρέπει να γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου, εφ’ όσον από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο υπάρχουν συνήθως περίοδοι με εξάρσεις γρίπης που θα αναχαιτιστούν σημαντικά, εφ’ όσον μεγάλος αριθμός ατόμων έχει υποστεί την επίδρασή του.
Η δόση που συνιστάται σε ενήλικες ασθενείς είναι μια δόση του 0,5ml και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται μετά από τη χορήγησή του περιλαμβάνουν ήπιες τοπικές αντιδράσεις, πυρετό μυαλγίες και καταβολή (12 ώρες μετά τον εμβολιασμό).
Σπανιότερα αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργία στο λεύκωμα του αυγού.
Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί ένα άτομο από τον ιό της γρίπης ή εάν μολυνθεί να εμφανίσει τη λοίμωξη με πολύ ήπια εικόνα.
Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις ατόμων με έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να γίνεται κι ένα δεύτερο εμβόλιο τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Σημειώνουμε ακόμη ότι σε περίπτωση λοίμωξης όταν, παρ’ όλο τον εμβολιασμό, προκύψουν ειδικότερα αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει να υπάρξει από έναν ειδικό διαφοροποίηση εάν πρόκειται για γρίπη ή για άλλη επιμόλυνση του οργανισμού με κόκκους που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εμβόλιο, διότι πολύ συχνά δημιουργούνται προβλήματα που διαφοροποιούν σημαντικά το ανοσοβιολογικό σύστημα του οργανισμού.