Νομικά κενά στην εκτέλεση των αποφάσεων σφράγισης beach bar • Απόφαση πρόκριμα και για την απόφαση ακύρωσης που μένει να συζητηθεί • Ο Ν.5092/2024 δημιούργησε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που δύναται να οδηγήσει στην ακύρωση όλων των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου!
Με απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο αιτήσεως για την αναστολή της σφράγισης του γνωστού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Ronda» στην παραλία «Ελλη».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως προανήγγειλε η «δημοκρατική», έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τον πρόσθετο λόγο ότι προσβάλλονται ως άκυρες οι αποφάσεις σφραγίσεων καθώς αντιβαίνουν τις προβλέψεις του Ν.5092/2024 και της υπ’ αρ. 49853 ΕΞ 2024/05-04-2024 Υπουργικής Απόφασης «Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασία επιβολής προστίμου», με τον οποίο άλλαξε ουσιωδώς, το νομικό καθεστώς του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα.
Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε συγκεκριμένα η εταιρεία «Μαργέλλος Εμμανουήλ και ΣΙΑ ΟΕ» κατά της υπ’ αρ. 607/23-8-2024 απόφασης της δημοτικής επιτροπής με την οποία αποφασίστηκε η ανάκληση της με αριθμό 83/12-4-2012 άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος με την επωνυμία «RONDA» και κατά της με αριθμό 2777/4-10-2024 απόφασης σφράγισης του Δημάρχου Ρόδου.
Οπως εξέθεσε την 28η Απριλίου 2022, το τμήμα Νεωτέρων Μνημείων της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, απέστειλε στο Δήμο Ρόδου, το με αριθμό πρωτ/λου 188299 έγγραφό του, δυνάμει του οποίου, ανακλήθηκαν οι εγκρίσεις που είχαν δοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4858/2021, σχετικά με τη χρήση και λειτουργία του καταστήματος και εξ αιτίας του οποίου αποφασίστηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του.
Με το ως άνω έγγραφο, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, ανακάλεσε τις με αριθμούς πρωτ/λου 1811/2009 και 7/2012 εγκρίσεις της, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 5 του ν. 4858/2021, «έως ότου απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση των εγκρίσεων που αλλοιώνουν και βλάπτουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του».
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, στα έγγραφά της σχετικά με το χώρο στον οποίο λειτουργεί το κατάστημα, αναφερόταν σε «αυθαίρετες κατασκευές επι του αιγιαλού και της παραλίας για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2971/2001», ενώ δυνάμει του ΝΔ 920/1971 το κτήριο που στεγάζεται το κατάστημα και ο περιβάλλων χώρος είχε περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου (με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ΝΔ 920/14-7-1971, ΦΕΚ 148 A’ /1971 περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου τα καταργούμενα οικοδομικά τετράγωνα υπό στοιχεία «ΝΟΡ», «ΟΔΑΠΔΔ» και «ΕΛΛΗ», αλλά το κτήριο «ΕΛΛΗ» δεν έχει έως σήμερα κτηματολογική μερίδα), ο Δήμος, αποφάσισε να ολοκληρώσει τη διαδικασία και της «τυπικής» περιέλευσης της ως άνω έκτασης στην ιδιοκτησία του, η οποία εκκρεμούσε τόσα χρόνια, δια της τακτοποίησης της στο Κτηματολόγιο Ρόδου, με τη δημιουργία ιδιωτικής του Κτηματολογικής Μερίδας.
Έτσι, ο Δήμος, προκειμένου να τακτοποιήσει το ζήτημα της ιδιοκτησίας του επί του ακινήτου, ώστε να περιέλθει στην κυριότητά του το διώροφο κτήριο αλλά και ο περιβάλλων αυτού χώρος εξέδωσε τη με αριθμό 3797/14-12-2023 απόφαση, με την οποία, αφενός διαπίστωσε ότι το τμήμα που περιλαμβάνει το κτήριο της Ροτόντας των Λουτρών μετά των περιβαλλόντων αυτού χώρων, έχει απωλέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, καθώς το νέμεται ο Δήμος δια της εκμισθώσεώς του.
Ακολούθως αποφάσισε και τον αποχαρακτηρισμό από «κοινόχρηστο», του τμήματος που περιλαμβάνει το κτήριο και του περιβάλλοντος αυτού χώρου, ο οποίος θα εκτείνεται το μέγιστο, μέχρι την οριογραμμή του αιγιαλού, ώστε να δημιουργηθεί Κτηματολογική Μερίδα και εν συνεχεία να μεταγραφεί το Ν.Δ. 920/1971 ΦΕΚ 148 Α/1971 στους τόμους του Κτηματολογίου Ρόδου, προκειμένου να περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δήμου.
Κατόπιν ακολούθησε αίτηση μεταγενέστερης κτηματολογικής καταχώρησης του Δήμου Ρόδου προς το Κτηματολόγιο Ρόδου, η με αριθμό πρωτ/λου 2/49297/4-8-2023, καθώς και η με αριθμό πρωτ/λου 4093 9-8-2023 αίτηση επίσης προς το Κτηματολόγιο Ρόδου, προς το σκοπό αυτό.
Επιπλέον όμως, την 4η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5092/2024 με τον οποίο άλλαξε ουσιωδώς, το νομικό καθεστώς του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα, τα έγγραφα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για τις κατασκευές στον περιβάλλοντα του κτηρίου χώρο και ακριβώς λόγω των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του καταστήματος, να μην είναι επικαιροποιημένα, εφόσον κατά τη στιγμή της ανάκλησης της άδειας, οι κατασκευές δεν βρίσκονται στον αιγιαλό με την έννοια του προϊσχύσαντος νόμου 2971/2001.
Συνεπώς οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, δεν έχουν το νόμιμο έρεισμα που πιθανόν θα είχαν, αν εκδίδονταν πριν τη δημοσίευση του νόμου 5092/24.
Μετά τη δημοσίευση του νόμου 5092/2024 και με βάση το άρθρο 23 αυτού, ο χώρος ανάμεσα στη γραμμή του αιγιαλού και την πολυγωνική γραμμή της παραλίας, δεν είναι δεδομένο πλέον ότι αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, καθώς κατόπιν αιτήματος επανακαθορισμού, δύναται να λάβει κτηματολογική μερίδα.
Θα έπρεπε λοιπόν ο Δήμος Ρόδου, πριν εκδώσει την επαχθέστατη απόφαση σφράγισης του καταστήματος, για λόγους νομιμότητας και χρηστής διοίκησης, να αιτηθεί στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, αν μη τι άλλο, την επικαιροποίηση των εγγράφων, με τα οποία ζήτησε την ανάκληση της άδειάς και απέσυρε την έγκρισή της για τη λειτουργία του καταστήματος, λαμβάνοντας υπ’όψιν τη δραματική αλλαγή του νομικού καθεστώτος που πλέον διέπει την εν λόγω έκταση.
Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με Σχέδιο – Πρόταση αναδιαμόρφωσης του χώρου, προκειμένου να υπάρξει «συμμόρφωση» με τα διαλαμβανόμενα στα έως σήμερα έγγραφα της, λαμβάνοντας όμως επιπλέον υπόψιν, τα νέα δεδομένα του ν. 5092/2024, που αλλάζουν άρδην το νομικό καθεστώς.
Εχει αθωωθεί εξάλλου ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας από τα ποινικά δικαστήρια.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Εύη Χριστοδουλίδη.