Τοπικές Ειδήσεις

«Φρακαρισμένη» παραμένει η δομή της Λέρου, στο 50% η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω

• Περίεργες κινήσεις με ενοικιαζόμενα ΙΧ που ξημερώματα ήρθαν να πάρουν μετανάστες από το χωριό, κατήγγειλε ο κοινοτάρχης Μονολίθου Γιάννης Κονισσής

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αποβάσεις παράνομων μεταναστών στη Ρόδο, τόσο στην ανατολική, όσο και στη δυτική πλευρά του νησιού, αλλά και στην Σύμη, σε καθημερινή βάση, ενώ με μεταγωγές μεταφέρονται σταδιακά στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω, αφού η ΚΕΔ της Λέρου είναι γνωστό ότι έχει «φρακάρει» εδώ και καιρό, χωρίς να έχει κανένα περιθώριο να υποδεχθεί περαιτέρω άτομα, αφού έχει ήδη παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες από τον προβλεπόμενο αριθμό.
«Σήμερα φιλοξενούνται στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Λέρου 2.100 άτομα, ενώ η χωρητικότητά της είναι για τη φιλοξενία 1.800 προσφύγων και μεταναστών και κυριολεκτικά έχει φρακάρει, αφού έχει κι επιπλέον κόσμο κατά 300 περίπου άτομα», όπως δηλώνει στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Πέτρος Τολόζης. Μάλιστα επισημαίνει ότι λόγω της λειψυδρίας στο νησί, η παροχή του νερού στη δομή γίνεται σταδιακά και ελεγχόμενα για 4 ώρες το πρωί και 4 ώρες το απόγευμα. «Η παροχή του νερού είναι περιορισμένη. Κάπως έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, αφού μέχρι πρότινος ήταν μόνο για δύο ώρες η παροχή υδροδότησης τις πρωινές ώρες και δύο ώρες το απόγευμα».
Ο δήμαρχος της Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης έχει αναφερθεί εξάλλου πολλάκις στο θέμα.
«Στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω που η χωρητικότητά της είναι για 3.200 άτομα, σήμερα έχει μέσα 1.600 άτομα, δηλαδή είναι γεμάτη στο 50%. Προχθές έγινε μία ακόμη μεταγωγή προσφύγων και μεταναστών από τη Ρόδο, περίπου 100 ατόμων και από 1.500 που ήταν αυξήθηκαν στους 1.600», όπως επισημαίνει ο κ. Τολόζης.
Εντωμεταξύ, εν αναμονή των προθέσεων των συναρμοδίων υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, βρίσκεται ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, υποστηρίζοντας ότι αν χρειαστεί θα μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες στο πάρκινγκ πίσω από το Δημαρχείο, στήνοντας χημικές τουαλέτες και φροντίζοντας και για τη σίτισή τους.


Αυτή, όμως η απόφαση προβληματίζει, καθώς τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ελλοχεύουν κίνδυνο να δοθεί λανθασμένο «σήμα» στους δουλέμπορους, αλλά και άλλοθι στα συναρμόδια υπουργεία για την άμεση μεταγωγή τους σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέσα σε πέντε χρόνια από 93.000 διαμένοντες στη χώρα (παράνομοι μετανάστες, πρόσφυγες), έχουμε φτάσει να είναι λίγο πάνω από 21.000. Από 130 δομές, μέσα σε πέντε χρόνια, έχουμε 33 δομές, όχι δομές ντροπής, όπως η Μόρια είτε η Ειδομένη.
Ο κοινοτάρχης του Μονολίθου Ρόδου, Γιάννης Κονισσής μετά και τις δηλώσεις του στη «δ» και χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον RV, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ανησυχία του για το δάσος της Κυμισάλας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι “αν συνεχισθεί αυτή η ροή των παράνομων μεταναστών, θα βγαίνουν μέσα στο δάσος με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού τέλος του μήνα λήγει η αντιπυρική περίοδος και αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να ανάβουν φωτιές, ενώ επικρατεί η ανομβρία και δεν θα έχουμε αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Είναι λίγο αγανακτισμένοι οι κάτοικοι. Θυμόμαστε τον περασμένο μήνα τι έγινε στο δάσος της Κυμισάλας με τις πυρκαγιές και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξαναδούμε αντίστοιχες εικόνες…Από τον Σεπτέμβρη έχουμε ανά 4-5 ημέρες να βγαίνει και μία καραβιά στην περιοχή μας”, δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των αρχών για το ποιος έχει την ευθύνη της μετακίνησης και φύλαξής τους.
Υπενθυμίζεται ότι 59 παράνομοι μετανάστες μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά βρέθηκαν στον οικισμό του Μονολίθου το βράδυ της Τετάρτης και φιλοξενήθηκαν σε πρόχειρα σπίτια και αποθήκες. Οι μισοί είχαν κρυφτεί αρχικά στο δάσος. “Στην αρχή έπαιζαν κρυφτό μέσα στον οικισμό και πήγαιναν πίσω από τα σπίτια να κρυφτούν όταν τους εντοπίσαμε, γιατί φοβόντουσαν μήπως τους συλλάβουμε και τους γυρίσουμε πίσω στην Τουρκία, αλλά υπάρχει η ανησυχία των κατοίκων που μπαίνουν στις αυλές τους”, τόνισε σχετικά.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας προέβη και σε μία επιπλέον αποκάλυψη για περίεργες και ύποπτες κινήσεις, όταν δύο ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με αλλοδαπούς οδηγούς βρέθηκαν στον οικισμό του Μονολίθου στη 1 τα ξημερώματα για να παραλάβουν κάποιους από τους παράτυπους μετανάστες (οι οποίο κατά δήλωσή τους ήταν από τη Συρία), όμως μόλις τους πλησίασαν ο ίδιος, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, εξαφανίσθηκαν. “Ενημερώσαμε τις αρχές, στείλαμε και τις πινακίδες κυκλοφορίας”, είπε σχετικά.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ναυάγιο στην Κω με θύματα 4 μετανάστες, δύο γυναίκες και δύο ανήλικα αγοράκια νηπιακής ηλικίας, λέγοντας τα εξής: «Πρόκειται για άλλο ένα λυπηρό περιστατικό, μια τραγωδία. Αν έχεις λίγη ανθρωπιά μέσα σου, δεν μπορείς να δηλώνεις τίποτε άλλο παρά ιδιαίτερα στεναχωρημένος και μπράβο στους ανθρώπους που περιέθαλψαν τους ναυαγούς και έσωσαν όσους μπορούσαν. Αυτή είναι η υπόθεση της διακίνησης παράνομων μεταναστών από τη θάλασσα. Δεν είναι όπως τα χερσαία σύνορα. Στα χερσαία σύνορα υψώνεις τον φράχτη, εγείρεις τα εμπόδια, τονώνεις την παρουσία της αστυνομίας και αποτρέπεις. Η θάλασσα είναι αλλιώς. Όταν στη θάλασσα, σε δύσκολες συνθήκες, κάποιοι προσπαθούν να περάσουν με τους παράνομους διακινητές να διεξάγουν μια πολύ κερδοφόρα και πολύ εντατική εγκληματική επιχείρηση, εγκληματική δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση είναι αυτό, και θα επιμείνω, τότε συμβαίνουν και δυστυχήματα».
Αναφερόμενος στον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων-διακινητών ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι: «Ο τρόπος δράσης διαρκώς εξελίσσεται. Τα μέσα είναι διαφορετικά, τώρα έχουμε ταχύπλοα. Τα ταχύπλοα κάνουν το ταξίδι πολύ πιο γρήγορα, την διάσχιση της μικρής απόστασης ανάμεσα στα μικρασιατικά παράλια και τα νησιά μας, όμως σε συνθήκες όχι ήρεμης θάλασσας είναι πρόσφορα για την πρόκληση ατυχημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το θανατηφόρο ατύχημα στη θάλασσα, το ναυάγιο, λέγεται ότι οφειλόταν σε λάθος χειρισμούς του οδηγού. Ο οδηγός προφανώς ανέπτυξε ταχύτητα, υπήρχαν κάποια κύματα, έπεσαν άνθρωποι στη θάλασσα και πνίγηκαν. Εγώ θα ήθελα να ρίξω το φως στην εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών και να πω ότι πλέον πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε πιο εντατικά με αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις. Κι αυτό το λέω για όλους. Και για αυτούς που κατά καιρούς κούνησαν το δάχτυλο στο Λιμενικό Σώμα, επειδή κατά την εκτίμησή τους δεν ενήργησε εγκαίρως, δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να διασώσει ανθρώπους που είχαν περιπέσει σε κίνδυνο ζωής στη θάλασσα. Οι διακινητές είναι αυτοί που τους βάζουν σε κίνδυνο ζωής. Αυτοί τους φορτώνουν σε καρυδότσουφλα για να διασχίσουν τη μεγάλη απόσταση από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Νότια Κρήτη ή αντιστοίχως μέχρι τη Λαμπεντούζα. Γιατί προχθές στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, ανοιχτά της Σικελίας, αποβιβάστηκαν 700 σε μια μέρα, 400 το πρωί και 300 το απόγευμα. Αυτοί διακινδυνεύουν ζωές και δεν ασχολούμαστε αρκετά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου