Ελεύθερη χωρίς όρους αφέθηκε χθες μετά τη συμπληρωματική απολογία της ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου, δημόσια λειτουργός που μαζί με συνάδελφό της βρέθηκαν υπόλογοι για την καθυστέρηση καταβολής του αντιτίμου της αξίας δημοσίων ακινήτων που εκποιήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου 719/1977, με βάση τα διαλαμβανόμενα σε πόρισμα επιθεωρητών της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας έχει διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από τον κτηματομεσίτη κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου, που προσδιορίζει την αξία 14 ακινήτων, που εκποιήθηκαν στο Κανδηλί, στη Μεσαναγρό, στη Λαχανιά, στην Κατταβιά, και στα Κοσκινού, συνολικού εμβαδού 49.358 τ.μ. στο ποσό των 34.482.575 δραχμών (101.196,11 ευρώ).
Οι δύο δημόσιοι λειτουργοί, που έχουν αθωωθεί στο κύριο σκέλος του σκανδάλου των δημοσίων ακινήτων, βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας περί την υπηρεσία με ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, της ψευδούς βεβαίωσης με ζημία άνω των 120.000 ευρώ και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή.
Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/50).
Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ήδη απολογηθεί δύο φορές για την υπόθεση και χθες η διαδικασία επαναλήφθηκε για μια εκ των δύο μόνο για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί αποδίδεται στο δημόσιο λειτουργό ότι είχε εμφανίσει το τίμημα της αγοράς των ακινήτων ως καταβληθέν προκειμένου να προχωρήσει η εκποίηση.
Θυμίζουμε ότι δύο επιθεωρήτριες της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης, που επιλήφθηκαν έρευνας για την υφαρπαγή δηµοσίων ακινήτων µε τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησης, που έφεραν πλαστές υπογραφές νοµαρχών, που υπηρέτησαν στα Δωδεκάνησα, αφού ερεύνησαν ενδελεχώς 16 περιπτώσεις του είδους, αποφάνθηκαν και για περιπτώσεις νοµότυπων εκποιήσεων ακινήτων και διαπίστωσαν ότι ορισµένα αποπληρώθηκαν 10 έτη και άνω µετά την εκποίησή τους αλλά και ότι διεπράχθησαν παραβάσεις του Ν. 719/77.
Από τις επιθεωρήτριες εξετάστηκαν µεταξύ άλλων και 11 περιπτώσεις ακινήτων του δηµοσίου που εκποιήθηκαν νομίμως, αλλά η αποπληρωµή τους έγινε µετά την πάροδο 10ετίας.
Από τον έλεγχο των υποθέσεων, που το τίµηµα καταβλήθηκε µετά από αρκετά χρόνια, οι επιθεωρήτριες διαπίστωσαν ότι ορισµένες αναφέρονται σε υποθέσεις µε πρόσωπα που εµπλέκονται στη δηµιουργία πλαστών τίτλων, οι περισσότερες δεν ήταν σύµφωνες µε τις διατάξεις του Ν. 719/77 και συγκεκριµένα σε 4 περιπτώσεις το διεκδικούµενο ακίνητο ήταν διαφορετικό από το τελικώς εκποιούµενο, είτε δεν ζητήθηκε η γνώµη της πολεοδοµικής υπηρεσίας είτε αυτή ήταν αρνητική µε αποτέλεσµα να περιέλθουν σε ιδιώτες ακίνητα µε πολύ ευνοϊκές διατάξεις.
Επίσης, παρήχετο το δικαίωµα σε Έλληνες το γένος, να ζητήσουν (υποβολή αίτησης στην Υπηρεσία επίσης συνοδευόµενη µε µία σειρά δικαιολογητικών) την απόδοση (δωρεάν επιστροφή) σε αυτούς ακινήτων πρώην ιδιοκτησίας των, που οι Ιταλοί τους είχαν αφαιρέσει µε το «δίκαιο του κατακτητή».
Απολογούμενη κατέθεσε ότι παρόλο που οι αποφάσεις εξαγοράς εξεδίδοντο και υπογράφοντο από το Νομάρχη, οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν γεωργοί και χαμηλής κοινωνικής τάξεως, δεν προσήρχοντο για να καταβάλουν το τίμημα και το φόρο μεταβίβασης, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν οι υποθέσεις και να μην ολοκληρώνεται η παραλαβή τους από τους δικαιούχους.
Κατέθεσε μάλιστα ότι η ευχέρεια της διοίκησης για την ανάκληση των αποφάσεων για τις οποίες εκκρεμούσε η αποπληρωμή σύμφωνα και με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν δυνητική, ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να διαφοροποιηθεί η αξία των ακινήτων.
Εξήγησε παραπέρα ότι καμία απόφαση δεν έχει ανακληθεί, ενώ από καμία απολύτως διάταξη δεν προκύπτει χρονικός περιορισμός καταβολής του τιμήματος και Φ.Μ.Α.
Η εκτίμηση του εκποιούμενου-παραχωρημένου ακινήτου γίνεται, όπως τόνισε, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, εξηγώντας μάλιστα ότι οι νόμοι για την απόδοση – εξαγορά δημοσίων ακινήτων ήταν καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα και ο σκοπός τους δεν ήταν εισπρακτικός.
Η ίδια δεν ασχολήθηκε εξάλλου με τον έλεγχο, επεξεργασία δικαιολογητικών, αυτοψίες, και την εφαρμογή της διαδικασίας του Ν. 719/77 και ότι η ανάμειξή της με την υπόθεση περιορίστηκε στην κοινοποίηση της απόφασης.
Επεσήμανε εξάλλου ότι το τίμημα για την εκποίηση των ακινήτων προσδιοριζόταν από την ΔΟΥ Ρόδου και όχι από την ΚΥΔ.
Ως συνήγορος υπεράσπισής της παρέστη ο δικηγόρος κ. Τάσος Διάκος.
https://www.dimokratiki.gr/19-11-2014/afethike-eleftheri-gia-ta-dimosia-ktimata-meta-ti-simpliromatiki-apologia-tis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.