Ειδήσεις

Σε κατάσταση ανάγκης η Φιλοζωική Kαλύμνου

Χωρίς καταφύγιο έχει μείνει τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η Φιλοζωική Καλύμνου, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που τις έκαναν κάτοικοι της περιοχής Καντουνίου οι οποίοι ενοχλούνταν από το θόρυβο των ζώων (σκυλιά και γάτες) που φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του.
Το καταφύγιο έκλεισε και τα λιγοστά μέλη της φιλοζωικής έχουν πάρει τα ζώα στα σπίτια τους μέχρις ότου βρεθούν οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν. Απευθύνουν λοιπόν έκκληση στους φιλόζωους του νησιού να βοηθήσουν σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση φιλοξενώντας κάποιο από τα νεογέννητα σκυλάκια για δύο με τρεις μήνες στα σπίτια τους ή σε κάποιους κατάλληλους χώρους που διαθέτουν.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ δεδομένου ότι ασυνείδητοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν ζώα στο καταφύγιο αν και γνωρίζουν ότι αυτό έχει κλείσει. Όσο για τα αδέσποτα, αν και την περίοδο του καλοκαιριού στάλθηκαν για υιοθεσία στο εξωτερικό περισσότερα από 150, στους δρόμους και στις γειτονιές του νησιού εξακολουθούν να κυκλοφορούν δεκάδες. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν, τις περισσότερες φορές όταν αυτά κυοφορούν (δεν μπαίνουν στον κόπο να τα στειρώσουν προηγουμένως), με αποτέλεσμα να γεννούν και τα αδέσποτα να πολλαπλασιάζονται.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Φιλοζωϊκής κ. Σεβαστή Τσατάρου Γερακιού, τα μέλη του συλλόγου επισκέπτονται καθημερινά σπίτια που έχουν κατοικίδια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα φροντίσουν και τα ταϊζουν προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάλειψή τους στο δρόμο και την διαιώνιση του προβλήματος.


Προ των ευθυνών της η δημοτική αρχή

Η κ. Τσατάρου Γερακιού συναντήθηκε προχθές με τον δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γιάννη Γαλουζή τον οποίο ενημέρωσε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, θέτοντας τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της. Ο κ. Γαλουζής δεσμεύτηκε πως θα ασχοληθεί με το θέμα αναζητώντας την κατάλληλη έκταση στο νησί που θα δημιουργηθεί ένα νέο καταφύγιο με προϋποθέσεις.

Το κανονιστικό πλαίσιο για τα αδέσποτα

Η δημοτική αρχή Καλυμνίων είναι ενήμερη για τις υποχρεώσεις τις απέναντι στα αδέσποτα. Μάλιστα προ ημερών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προχώρησε στη σύνταξη και αποστολή κειμένου προς τους Δήμους της χώρας σχετικά με την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Σύμφωνα με το έγγραφο – υπενθύμιση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, «η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα που μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων».
Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος ότι στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Επίσης, προβλέπεται ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.
Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.
Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του, έναν ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του, έναν κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου εκπαιδευτών σκύλων».

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου