Εργασίες για την εγκατάσταση σιδερένιου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ξεκίνησε ήδη η ΠΓΔΜ, υλοποιώντας πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
Με μπουλντόζες και τρακτέρ, στα οποία έχουν προσαρμόσει διατρητικά συστήματα, διαμορφώνουν τον χώρο και ανοίγουν τρύπες ώστε να μπήξουν πασσάλους, στους οποίους θα τοποθετήσουν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και θα φράξουν έτσι τη βασική δίοδο των προσφύγων που καταφθάνουν από την Ελλάδα. Κατά τα φαινόμενα, ο φράχτης θα απλώνεται από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου, και οι εργασίες διεξάγονται από τον στρατό.
Με το φράξιμο της μεθορίου της με την Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Μεταφέρει έτσι την πίεση στην Ελλάδα, η οποία απειλείται με «ασφυξία», αφού τα προσφυγικά κύματα μη μπορώντας να εκτονωθούν προς τον βορρά, ούτε φυσικά να αναχαιτιστούν στο Αιγαίο, θα πλημμυρίσουν την ανέτοιμη, όπως όλα δείχνουν, για μια τέτοια κοσμοπλημμύρα, χώρα. Στην Ειδομένη, που εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες –5.000 έφτασαν χθες, 4.600 την Τρίτη και 6.892 τη Δευτέρα (!)–, επικρατεί ατμόσφαιρα ανησυχίας.
Ενημέρωση Μουζάλα
Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρ. Γκαντενούδας είπε στην «Κ» πως ενημέρωσε τον αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης υπουργό Γ. Μουζάλα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής φράχτη από τους γείτονες, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή με τη συσσώρευση προσφύγων από τον νότο. «Πράγματι άρχισαν να δουλεύουν μηχανήματα πίσω απο τα σύνορα. Εχουν ανακοινώσει τρία κέντρα υποδοχής και καταγραφής, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και το Κιλκίς, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Οταν ρώτησα τον υπουργό τι θα γίνει εάν καθηλωθούν εδώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι, μου απάντησε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο όμως αρνήθηκε να μου αποκαλύψει».
Το «ακάνθινο ντόμινο» ακουμπάει πλέον τη μοναδική έως τώρα «βαλβίδα προσφυγικής εκτόνωσης» για την Ελλάδα, και η Αθήνα ίσως χρειαστεί να διαχειριστεί εκρηκτικές καταστάσεις στο άμεσο μέλλον, χωρίς να είναι βέβαιον ότι διαθέτει σχέδιο επ’ αυτού. Ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει σιγά σιγά από τον βορρά προς τον νότο με συρματοπλέγματα που απλώνονται μέχρι την Ειδομένη και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε απέραντη «λίμνη» προσφύγων. Η Ουγγαρία και η Σλοβενία έφτιαξαν ήδη φράχτες, η Κροατία έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει το ίδιο, το Βελιγράδι δηλώνει πως αν βάλει στα μεταξύ τους σύνορα το Ζάγκρεμπ συρματοπλέγματα θα «υπερασπίσει τα συμφέροντά» του, διακήρυξη που οι γνωρίζοντες ερμηνεύουν ως προειδοποίηση ότι θα ακολουθήσει και η Σερβία, και τώρα στην «αλυσίδα» προστίθεται η ΠΓΔΜ.
Αν όμως «φταρνιστεί» η Ελλάδα, κινδυνεύουν να κρυολογήσουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία. Φοβούμενοι ότι σε περίπτωση που «φράξει» η έξοδος των προσφύγων από την Ελλάδα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι ροές θα κινηθούν μέσω του «διαδρόμου του Δούναβη», των εδαφών τους δηλαδή, οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών συναντήθηκαν πρόσφατα στη Σόφια και διακήρυξαν πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κλείσουν και εκείνοι τα σύνορά τους.
Καθημερινή