Ενα δεύτερο έμμεσο όχι για την Αθήνα, ήρθε χθες από τις διευκρινίσεις του προέδρου της Κομισιόν για το αν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα υπολογίζονται ή όχι στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Δευτέρα στο Eurogroup.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαχώρισε τις δαπάνες για την δημοσιονομική αντιμετώπιση της επίθεσης από τον ISIS (και κυρίως αυτές που αφορούν στην στρατιωτική επέμβαση στην Συρία) από εκείνες που ήδη τρέχουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ένα 24ωρο αργότερα –σήμερα– οι καγκελάριοι Γερμανίας – Αυστρίας συμφωνούσαν ότι η δημιουργία των σημείων Hot – Spot σε Ελλάδα – Ιταλία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και της βελτίωσης της αποτρεπτικής προσπάθειας απέναντι σε νέες επιθέσεις από το ISIS σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Γιουνκέρ σε δημόσιες δηλώσεις του χθες, θεωρεί ότι οι δαπάνες που γίνονται από την Γαλλία στην τρέχουσα συγκυρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης, δεν θα συνυπολογίζονται και δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα. Και αυτό θα αφορά όλες τις σχετικές δαπάνες και από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Βέβαια το περιεχόμενο των δαπανών αυτών θα καλύψει βασικά τόσο τις αυξημένες κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και τις στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν στην αεροπορική επέμβαση της Γαλλίας στην Συρία και όσους εμπλακούν σ’ αυτή υποστηρικτικά στην Γαλλία.
Η συγκεκριμένη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, ήρθε μετά από την διατύπωση σχετικού αιτήματος από την Γαλλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δεν συσχετίζεται με την συζήτηση για το ποιές χώρες και κατά πόσο θα εντάξουν τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στους προϋπολογισμούς τους.
Η σχετική συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα στο Eurogroup και όπως σημείωσε χθες ρεπορτάζ του Capital.gr, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην συζήτηση αυτή, καθώς σύμφωνα με επισήμανση αρμόδιου στελέχους της Κομισιόν “η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα στήριξης και η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό δεν εντάσσεται στην ατζέντα της Δευτέρας…”.
Η διάκριση πάντως μεταξύ των δαπανών για την αντιμετώπιση της επίθεσης του ISIS στο Παρίσι –και όπου αλλού γίνονται προετοιμασίες με την λήψη επιπλέον μέτρων ή συμμετοχής στην στρατιωτική επέμβαση στην Συρία- από τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που είχε ανοίξει εδώ και μερικές εβδομάδες, φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον κλείνει ενα δημοσιονομικό “παραθυράκι” που αρχικά είχε διαφανεί ότι ανοίγει για την ελαστικοποίηση του προγράμματος και στην Ελλάδα. Ακόμα και για την απαίτηση της Ιταλίας να αναγνωρισθούν δαπάνες περί τα 3,3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό στο έλλειμμά της, η “άποψη” της Κομισιόν είναι ότι αυτό θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά και εί δυνατόν να απορροφηθεί από τον Προϋπολογισμό εν μέρη ή εν όλω χωρίς εξαιρέσεις από το έλλειμμα…
Για την Ελλάδα το “παραθυράκι” αυτό, δηλαδή η ελάφρυνση του ελλείμματος κατά το ποσό της επιβάρυνσης από τις δαπάνες για το προσφυγικό, συνδέεται κυρίως με την δεύτερη αξιολόγηση η οποία χρονικά αναμένεται να συμπέσει με την ωρίμανση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε ερώτηση πάντως του Capital.gr για το πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει παρ’ όλα αυτά τις επιπλέον δαπάνες στο πλαίσιο του προσφυγικού προβλήματος, από την πλευρά των κοινοτικών αξιωματούχων διευκρινίζεται οτι υπάρχουν ήδη κονδύλια στα ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα που μπορούν και ήδη καλύπτουν τις σχετικές απαιτήσεις.
capital.gr