Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η επιδημική έξαρση της ιλαράς και το κύμα υπέρ των εμβολίων που αυτή προκάλεσε να έχει θετική επίδραση στον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εφέτος υπάρχει αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία από πολίτες που σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, Διονύση Ευγενίδη, η αυξημένη κίνηση αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο θόρυβος από τη φετινή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς.
Η εικόνα, πάντως, δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός εφέτος στα φαρμακεία του Πειραιά κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Από τη δική του εμπειρία, η έντονη «πίεση» προς τα φαρμακεία για το εμβόλιο θα ξεκινήσει τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, δηλαδή με την έναρξη του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης.
Η ενδεδειγμένη περίοδος εμβολιασμού είναι οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, δηλαδή πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου έξαρσης της γρίπης, με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης έναντι του ιού. Προς το παρόν, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία χρονικά έκθεση επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την περασμένη εβδομάδα, περίπου πέντε στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό ήταν από ασθενείς που είχαν συμπτώματα γρίπης, αναλογία που κινείται λίγο πιο χαμηλά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η αύξηση των κρουσμάτων κατεγράφη από τον Δεκέμβριο, ενώ η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης κορυφώθηκε τον Ιανουάριο. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πέντε σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Το ίδιο διάστημα έχει καταγραφεί και ένας θάνατος από επιπλοκές της γρίπης ασθενούς, που αν και ανήκε στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, δεν είχε εμβολιαστεί έναντι του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυοι, λεχωίδες και θηλάζουσες, τα παχύσαρκα άτομα και οι επαγγελματίες υγείας.
Καθημερινή