Στην επισήμανση ότι είναι αναγκαία η συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τους επιχειρησιακούς και τους τοπικούς φορείς, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας. Επιπλέον, ανέφερε πως μαζί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκε την γέφυρα Μάκκαρη, όπου έγινε αυτοψία.
«Όπως γνωρίζετε πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο ‘Rhodes Protect 2019’ με μαθήματα, ασκήσεις σε σχολεία, επιχειρησιακές ασκήσεις, αποτιμήσεις κ.λπ. που διοργανώθηκε από το Παν/μιο Αθηνών, τον Δήμο Ρόδου και την ΠΝΑι, ενώ συμμετείχαν πολλοί φορείς, όπως η ΠΥΡ, η ΕΛΑΣ, το Λ.Σ. και εθελοντικές οργανώσεις –όσοι δηλαδή διαχειρίζονται τις έκτακτες ανάγκες. Αρχικώς, κάναμε μια μεγάλη άσκηση στο Βενετόκλειο και ακολούθησε ενημέρωση των υπευθύνων των εκπαιδευτικών μονάδων του νησιού της Ρόδου. Επιπλέον, αναφερθήκαμε στην ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων που υπάρχουν στο νησί, ενώ έγιναν και ασκήσεις για την εκκένωση της Μεσαιωνικής Πόλης μέσα από εξελιγμένα προγράμματα που πρώτη φορά εφαρμόζονται στην Ελλάδα, καθώς και ασκήσεις για πιθανή εκδήλωση ‘τσουνάμι’ στην Λίνδο. Φιλοδοξούμε να επαναλάβουμε τις δράσεις αυτές και τον επόμενο χρόνο, μέσα από ένα πρίσμα που θα ορίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Για να πετύχουμε το μέγιστο της προστασίας των κατοίκων από φυσικές καταστροφές και κρίσεις, θα πρέπει να συνεργαστούν α) η επιστημονική – τεχνική κοινότητα, β) οι επιχειρησιακοί φορείς και γ) οι τοπικοί φορείς –και κατ’ επέκταση οι πολίτες», τόνισε. Είπε ακόμη ότι στα Δωδεκάνησα, αυτή η συνεργασία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ενώ ‘δοκιμάστηκε’ στην υπόλοιπη Ελλάδα (Μάνδρα, Μάτι). «Για την Ρόδο, έχω προτείνει τόσο στον κ. Χατζημάρκο όσο και στον κ. Καμπουράκη, να ξεκινήσουμε μια σειρά από δράσεις μεταξύ των τριών αυτών πυλώνων που διαχειρίζονται τις έκτακτες ανάγκες. Περιμένουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο και κατόπιν, θα είμαστε σε θέση να δομήσουμε μια πολιτική προστασία, που θα είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική».
Η ΓΕΦΥΜΑ ΜΑΚΚΑΡΗ
Ερωτηθείς για την γέφυρα Μάκκαρη στο Χαράκι, ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Κάναμε αυτοψία στην γέφυρα Μάκκαρη διότι ουσιαστικά το κέντρο βάρους της ειδικότητάς μου, είναι τα γεωτεχνικά και η διαχείριση των τεχνικών έργων. Με τα πλέον σύγχρονα συστήματα είδαμε τις παραμορφώσεις που υπάρχουν στην γέφυρα και θεωρώ πως μάλλον τα βάθρα της γέφυρας δεν έχουν πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία παλαιά μελέτη με βάση την οποία είχαν κατασκευαστεί τα βάθρα. Αυτό που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο είναι το οδόστρωμα, τα μεσόβαθρα που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, με παραμορφώσεις κ.λπ. ιδίως όταν διέρχονται βαριά οχήματα. Δεν υπάρχει θέμα ενίσχυσης της γέφυρας: πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου. Βεβαίως, υπάρχουν παρακάμψεις, στα Μάσαρη, στη Μαλώνα και από το Χαράκι αλλά θεωρώ πως δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον κυκλοφοριακό φόρτο που θα υπάρξει τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδεχομένως, μια εναλλακτική γέφυρα (παράλληλη) θα έλυνε το πρόβλημα σε ένα μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η κατασκευή μιας νέας, διπλής γέφυρας, θα ήταν η καλύτερη λύση», είπε.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σε ερώτηση σχετικά με την συνεργασία που έχει προτείνει σε δήμαρχο και περιφερειάρχη, ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σχετικά με θέματα Πολιτικής Προστασίας –αφού είναι και θα είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη. Το 60% των δελτίων ειδήσεων στα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, αφιερώνεται σε κινδύνους, καταστροφές, κλιματική αλλαγή και ανθρωπιστικές κρίσεις. Όλα αυτά συνθέτουν μια αλυσίδα που είναι το κυρίαρχο πρόβλημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα εφεξής. Μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα, όπως, να εξετάσουμε τις ζώνες υψηλού κινδύνου, να κάνουμε ανάλυση της τρωτότητας των συστημάτων και να δούμε τον βαθμό του κινδύνου. Με βάση την χαρτογράφηση των κινδύνων (και το θεσμικό πλαίσιο) να δομηθεί ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής. Οι νησιωτικές περιοχές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο. Από εκεί και πέρα, να μπορέσουμε να έχουμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που να μπορεί να επεμβαίνει και να μειώνει τις επιπτώσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, ο κ. Λέκκας είπε πως ένα μεγάλο θέμα αποτελεί η εκπαίδευση των πολιτών ώστε ο καθένας να έχει την σωστή αντίληψη για το πώς θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους.
https://www.dimokratiki.gr/19-11-2019/e-lekkas-epivalletai-i-synergasia-ton-foreon-gia-tin-politiki-prostasia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.