Της Νεκταρίας Μπίλλη
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει εισβάλει βίαια και σαρώνει όλη την Ευρώπη. Όπως παρακολουθούμε κράτη με ισχυρά συστήματα υγείας και αξιόπιστες δομές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να αναχαιτίσουν την επιθετική σφοδρότητα αυτού του φονικού ιού.
Στο κόκκινο βρίσκεται και η χώρα μας καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα και οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά μας έφεραν στη θέση του υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα οι κυβέρνηση κατόπιν υποδείξεων των υγειονομικών αρχών να επιβάλει μέτρα γενικευμένου lock down.
Είναι γεγονός ότι από το καλοκαίρι ακόμη, οι ειδικοί επιδημιολόγοι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν ότι ο ιός παραμένει ενεργός και έτοιμος να επεκταθεί εκεί όπου τα μέτρα αμβλύνονται, εκεί όπου υπάρχουν εστίες συνωστισμού και συγχρωτισμού.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος χαλάρωσαν σχετικά οι συνειδήσεις. Όλοι πιστέψαμε ότι τα δύσκολα πέρασαν. Λίγο ο ήλιος λίγο η θάλασσα, λίγο η προσπάθεια άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης, η καταγραφή χαμηλών κρουσμάτων μας έκαναν να πιστέψουμε ότι το κακό πέρασε και ότι πλέον μπορούμε να κινούμαστε με χαλαρούς ρυθμούς και περισσότερη άνεση. Υπήρξαν και οι αμφισβητίες οι συνωμοσιολόγοι αρνητές του ιού και της μάσκας που πίστεψαν ότι όλα γίνονται για κάποιον ύπουλο σκοπό για να τους τσιπάρουν να τους κλείσουν στα σπίτια μην τους πάρει η ΝΑΣΑ και τους χάσουμε από την καθημερινότητα μας.
Οι κάθε μορφή συνωστισμού, η αμφισβήτηση της μάσκας στις αρχές του φθινοπώρου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν ενδεικτικές του κλίματος υποτίμησης της πανδημίας.
Η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται επί του παρόντος και η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι εξόχως ανησυχητική.
Τα νοσοκομεία καθημερινά γεμίζουν και ολοένα αυξάνονται οι θάνατοι συμπολιτών μας γεγονός που κάμπτει και δεν επιτρέπει χώρο στην όποια αμφισβήτηση και όποια συνομωσία. Από την ελεγεία των αριθμών νεκρών που ανακοινώνονται καθημερινά είναι δηλωτικό ότι κάθε 23 λεπτά ένας συμπολίτης μας χάνει τη ζωή του από covid 19.Κοινή διαπίστωση αποτελεί πλέον ότι ο ιός αυτός δεν κάνει διακρίσεις, ούτε ιδεολογικές ούτε θρησκευτικές πολλώ δε μάλλον ηλικιακές. Κτυπά όπου βρει με ρυθμούς που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.
Οι αναφορές των γιατρών σχετικά με τις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη μάχη που δίνουν, τα νοσοκομεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολλαπλασιαζόμενων κρουσμάτων και αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς, υποδηλώνουν τη δυσπραγία και τη δύσκολη συνέχεια. Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες και αν δεν προσέξουμε δυστυχώς θα βιώσουμε τραγικές καταστάσεις και το φαινόμενο θα εξελιχθεί αναπότρεπτα δυναμικά.
Αναντίλεκτα οι νέοι περιορισμοί θα είναι πιο επώδυνοι από τον καθολικό εγκλεισμό της άνοιξης λόγω των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί. Η θετική όμως διαφορά με την προηγούμενη άνοιξη είναι ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι πλέον κοντά στην εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα συμβάλει στην αναχαίτιση αυτού του αόρατου φονικού ιού.
Άλλωστε η επιστήμη έβγαινε πάντα νικήτρια ανά την ιστορία και τα παραδείγματα πολλά.
Μέχρι όμως εκείνη την μέρα που δεν θα αργήσει, την μέρα που θα έχει αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού, επιβάλλεται να συστρατευθούν και να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής επιβάλλεται να αποτελέσει κοινό τόπο για όλο το πολιτικό μας προσωπικό προκειμένου να προστατευθούν οι ανήμποροι και οι ευάλωτοι. Πρωτίστως προτάσσεται η ατομική ευθύνη.
Είμαστε πολύ κοντά στη θεραπεία. Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της μάχης όπου η πανδημία θα αποτελεί πλέον μια θλιβερή ανάμνηση. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή. Ας προσπαθήσουμε όλοι μέσα σ΄αυτόν τον λίγο χρόνο να μην ζήσουμε την ένταση και την προσμονή του αξημέρωτου.
Η πανδημία δεν εργαλειοποιείται δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις και πολιτικά οφέλη. Όλα τα παραπάνω μπορούν να περιμένουν. Μετά το τέλος θα υπάρξει απεριόριστος χρόνος για να αποδοθούν ευθύνες σε τυχόν παραλείψεις λάθη και κακούς χειρισμούς. Διότι λάθη δεν κάνει μόνο ο ύψιστος.