Προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην προσδοκία ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξει συμβιβασμός στους κόλπους της Ε.Ε μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στη σύνδεση των εκταμιεύσεων με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και το ελληνικό προσχέδιο των 200 και πλέον σελίδων το οποίο εστάλη χθες στις Βρυξέλλες θα πάρει πράσινο φως, όπως άλλωστε και το τελικό σχέδιο στις αρχές του 2021.
Το ελληνικό προσχέδιο έχει χτιστεί σε τέσσερις πυλώνες οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με 16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ δανείων. Στο πακέτο των 29,1 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, τα οποία μέσω του React EU, θα καλύψουν δράσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην περιμένει τα πρώτα κοινοτικά λεφτά να φτάσουν στην Ελλάδα για να αρχίσει να «τρέχει» τις παρεμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο «Εξοικονομώ» το οποίο αρχίζει να τρέχει από τον Νοέμβριο με εθνική χρηματοδότηση. Ανάλογο μοντέλο σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και για άλλα προγράμματα τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν από τις αρχές του 2021, ενώ το σενάριο εργασίας στο οποίο έχει βασιστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει συνολικές εισροές κοινοτικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης 5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Το προσχέδιο παρεμβάσεων, έχει δομηθεί σε τέσσερις πυλώνες, σύμφωνα με πληροφορίες: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή εποχή, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πρόθεση χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων με τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων, σε ποσοστό έως και 50% εφόσον υπάρχει παράλληλα και εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση ίση με το 30% της επένδυσης.
Η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να γυρίσει σελίδα με το πρωτοφανές πακέτο των 29,1 + 40 δισ. ευρώ (τα 40 από το ΕΣΠΑ) προϋποθέτει άριστη οργάνωση και συντονισμό ώστε να μην μετουσιωθεί στη μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευθούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφήσουν έως το τέλος του 2026 μέσω εξάμηνων εκταμιεύσεων οι οποίες θα συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και οροσήμων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών όπως είχαν αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού, το 2021 αναμένεται η εισροή 5,5 δισ. ευρώ με τον συνυπολογισμό των περίπου 2 δισ. ευρώ του React EU για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εισφέροντας 2 μονάδες στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: euro2day.gr