Η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί, μέσω μεταξύ άλλων της γενικευμένης χρήσης μάσκας προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι “τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται”. Παράλληλα σημείωσε ότι τα lockdown θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της “πολύ γρήγορης χαλάρωσης”.
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων “είναι αναποτελεσματικό”.
Ο Κλούγκε επεσήμανε ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορονοϊό, ενώ περισσότεροι από 29.000 θάνατοι από covid-19 καταγράφηκαν στην ήπειρο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.
“Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι”, προειδοποίησε.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια δεν θα είναι “ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή”, εξήγησε ο Κλούγκε.
Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί
Πρόσφατα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, προκειμένου να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που έχουν τεθεί.
Όπως είπε, τα δημοτικά σχολεία “παρέμεναν ανοιχτά γιατί είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα των 10 ετών, μεταδίδουν στο περιβάλλον πολύ λιγότερο από ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες” τον ιό.
“Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι παιδί κάτω των 9 ετών” επεσήμανε η κα. Παπαευγγέλου προσθέτοντας ότι “αυτό είναι γνωστό τόσο στη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και από μελέτες που έγιναν εδώ στη χώρα μας”.
Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος “μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο και συνέθεσε τα βιβλιογραφικά δεδομένα από πολλές μελέτες και περιέλαβε δεδομένα από περισσότερες από 300 χιλιάδες άτομα, έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο στις στενές επαφές τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους εφήβους και τους ενήλικες”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ