Ειδήσεις

Αλέξης Τσίπρας: Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και νέος υπουργός Υγείας

Απάντηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε με δική του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα κατέθεσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ζήτησε την απομάκρυνσή του υπουργού Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δύο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία με διαγγέλματα». Ζήτησε να αλλάξει η στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να τοποθετηθεί νέος υπουργός «με κύρος και αποδοχή, προκειμένου να υλοποιήσει μια πολιτική έκτακτων μέτρων για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας». Σημείωσε ότι «χρειάστηκαν 1.137 νεκροί για να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκλησίες». Του χρέωσε την αποκλειστική ευθύνη για την «αποτυχία που σήμερα βιώνουμε», υποστήριξε ότι «χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού» και κατέληξε ότι «εάν δεν θέλει ας αφήσει χώρο σε εμάς που θέλουμε και μπορούμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία: «Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη τραγωδία και ο κος Μητσοτάκης την αντιμετωπίζει με διαγγέλματα. Χθες ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς. Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό. Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται. Η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Για όλα αυτά, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που πριν λίγο έκανε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για να πει πως φταίνε πολλά και διάφορα, εκτός από τον ίδιο που διαχειρίζεται την πανδημία».

Επέρριψε στον πρωθυπουργό «την ευθύνη της αποτυχίας», υποστηρίζοντας: «Γιατί εδώ και δυο χρόνια, αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με πράξεις, αλλά με διαγγέλματα. Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν ενισχύει το ΕΣΥ και τη πρωτοβάθμια φροντίδα. Γιατί ακόμα και οι ΜΕΘ που έφτιαξε είναι είτε πρόχειρες είτε υποστελεχωμένες. Έχει την ευθύνη, επίσης, γιατί δημιούργησε συνειδητά κλίμα ψευδούς επιτυχίας και χαλάρωσης. Όταν κάθε δύο μήνες πανηγύριζε πως νίκησε την πανδημία. Και όταν συνεχίζει να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων, λες και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν ή δεν μεταδίδουν. Και έχει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό. Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πείσει με τις λίστες Πέτσα. Γιατί όταν όλοι μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους. Και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας. Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία που καταψήφισε. Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ακολούθως κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει στρατηγική και πρότεινε σειρά μέτρων:

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.
Και να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο. Δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε τους πολίτες. Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα πόρτα σε πόλεις, στη περιφέρεια και στα σπίτια ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Είναι ορθό να θεσμοθετηθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Πρέπει όμως να σταματήσει άμεσα η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο καθώς δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού.
Οι εμβολιασμένοι νοσούμε, ευτυχώς ως επι των πλείστων ελαφρύτερα. Αλλά πολλοί μπορεί και να καταλήξουν σε ΜΕΘ, ιδίως μετά την πάροδο του εξαμήνου.
Τον καλώ όμως ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός.
Τον καλώ επίσης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους.
Να ακυρώσει τις μειώσεις των δαπανών Υγείας για το 2022 ενώ το ΕΣΥ καταρρέει και να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Να ακυρώσει όλες τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη.
Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στο διαγωνισμό και να αυξηθούν άμεσα τα λεωφορεία στα ΜΜΜ, ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Και να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού όπως στο Μετρό.
Τέλος, πέρα από το κυλιόμενο ωράριο να επανέλθει η τηλεργασία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό.
Αλλαγή στρατηγικής και υπουργού
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα απαραίτητα μέτρα δεν μπορεί να τα υλοποιήσει «ένας υπουργός που δηλώνει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιστούν». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να «υιοθετήσει άμεσα αλλαγή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και να ορίσει νέα ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας. Έναν υπουργό με κύρος και αποδοχή, προκειμένου να υλοποιήσει μια πολιτική έκτακτων μέτρων για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας. Όχι έναν εκπρόσωπο του ακροδεξιού αντιεμβολιαστικού κινήματος».

Κλείνοντας υποστήριξε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αν όμως για άλλη μια φορά ο κος Μητσοτάκης συνεχίσει να παριστάνει τον αρνητή της πραγματικότητας. Αν για άλλη μια φορά δεν ανταποκριθεί σε ουσιαστικά και αναγκαία μέτρα. Είτε γιατί δε μπορεί, είτε γιατί δε θέλει, τότε είναι καλύτερο να αφήσει χώρο σε όσους και θέλουμε και μπορούμε».

Απάντηση Οικονόμου
«Όπως κατάλαβαν όλοι η δήλωση – αγγαρεία του κ. Τσίπρα έγινε μόνο και μόνο γιατί είχε προαναγγείλει ότι θα απαντήσει στον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν πρόσθεσε τίποτα ουσιαστικό, που να μπορεί να εφαρμοστεί στην δεδομένη πραγματικότητα, και επιβεβαίωσε ξανά ότι από την διγλωσσία έχει περάσει στην ανούσια πολυλογία. Χαρακτήρισε «λόγια του αέρα» σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια: 1277 από 577 ΜΕΘ, περισσότερες από 14000 προσλήψεις υγειονομικών, ένταξη στο ΕΣΥ πάνω από 700 κλινών του ιδιωτικού τομέα, διάθεση του συνόλου των κενών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, 16200 διορισμούς εκπαιδευτικών, 1320 από 850 λεωφορεία στις συγκοινωνίες της Αθήνας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» και τόσα ακόμη.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι έστω και με μισόλογα ψέλλισε τούτη την ώρα το πραγματικό ενδιαφέρον του: καρέκλες και αξιώματα μέσω της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια και έδειξε ότι διαθέτει το θάρρος, τα εφόδια και την υπευθυνότητα να διαχειριστεί την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, ώστε να προστατεύσει κατά το μέγιστο τη δημόσια υγεία και να κρατήσει όρθια τη χώρα μέσα στην πανδημία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου