Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια πραγματοποιήθηκαν το 9ο Φόρουμ Τουρισμού Τουρκίας – Eλλάδας και η 4η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού, τα οποία διεξάγονται στη Σμύρνη με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού των δύο χωρών. Πριν από την έναρξη των εργασιών του φόρουμ ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ.
Ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού στην ομιλία του στο φόρουμ τόνισε πως «ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς και εποχές, κάποιες φορές δύσκολες, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως ο τουρισμός, τα ταξίδια είναι αυτό το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε και θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα και να συνεργαστούμε».
Συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών στη Σμύρνη, στο 9ο Φόρουμ Τουρισμού Τουρκίας – Ελλάδας.
Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την επιθυμία της μείωσης της γραφειοκρατίας –με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα– για να διευκολυνθούν τα ταξίδια από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστροφα. «Οι επισκέπτες από την Τουρκία είναι καλοδεχούμενοι, ποιοτικοί τουρίστες και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία», δήλωσε.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ, τόνισε πως η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού είναι σημαντική, καθώς αυτή συμβάλλει θετικά στις σχέσεις. Ο κ. Ερσοϊ αναφέρθηκε στη σημασία της προσωρινής βίζας που διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες για τις επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά και εξέφρασε την επιθυμία της επέκτασής της και στα χερσαία σύνορα. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιθυμία της αύξησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ερσοϊ πως η Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη έχει κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, όπως και το πιο σύγχρονο λιμάνι κρουαζιέρας, και μετατρέπεται σε κέντρο προσέλκυσης του συγκεκριμένου τύπου τουρισμού.Στη συνομιλία μας με τον κ. Ερσοϊ ο ίδιος τόνισε πως «όσο αυξάνονται τα ταξίδια, οι αεροπορικές συνδέσεις και οι επαφές, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες γνωρίζονται περισσότερο και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων».
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο που η Ελλάδα αντιμέτωπισε την πανδημία και εξήγησε τον τρόπο ανάπτυξης του εμβολιαστικού προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που αναγνώρισε και τα εμβόλια Sinovac και Sputnik, τα οποία χρησιμοποιεί η Τουρκία.
Πηγή kathimerini.gr