Τις αγγελίες για μισθώσεις τύπου Airbnb σε Facebook, Instagram και άλλα κοινωνικά δίκτυα «ξεψαχνίζει» η εφορία προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα από ενοικιάσεις
Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία αλλά και για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λαμβάνοντας και τον αριθμό μητρώου. Ο ελεγκτικός μηχανισμός ξεκινάει ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών, με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και από τις τράπεζες (πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει δηλωθεί το σύνολο των εισοδημάτων που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, με ειδικούς αλγορίθμους οι ελεγκτές ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Facebook και το Instagram, καθώς και στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει πολλές κρατήσεις να έχουν γίνει χωρίς να έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση αλλά ούτε στην τράπεζα. Ουσιαστικά, αυτό που αναζητούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι τους ιδιοκτήτες που έχουν ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ακίνητο που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Θα ελέγξουν εάν έχουν γίνει κρατήσεις και φυσικά εάν το καταβληθέν τίμημα έχει δηλωθεί στην εφορία. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα καταβληθούν τόσο οι φόροι που αναλογούν όσο και τα σχετικά πρόστιμα.
Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ελεγχθούν και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου πραγματοποιούνται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Σε όλους αυτούς η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμα αφού προηγουμένως τους καλέσει να συμμορφωθούν.
Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχει λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Διασταυρώσεις με στοιχεία που δίνουν οι πλατφόρμες και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών – Στο μικροσκόπιο και αδήλωτα ακίνητα.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb κ.λπ.) τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο. Μάλιστα ο διοικητής της ΑΑΔΕ είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές να προχωρήσουν στη δήλωση των ακινήτων και των εισοδημάτων για τη διετία 2018-2019, σημειώνοντας ότι θα εντοπιστούν και θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που προβλέπει η νομοθεσία και τα σχετικά πρόστιμα. Ηδη η φορολογική διοίκηση «τρέχει» νέες εξελιγμένες διασταυρώσεις με στοιχεία που έχει λάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και από κάρτες όπως η pay pal.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα αφορούν τα εξής:
• Παράλειψη εγγραφής στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής.
• Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
• Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του ειδικού σήματος λειτουργίας στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής.
Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Πηγή kathimerini.gr