Κατά της εκδόσεως στις τουρκικές αρχές του καταζητούμενου από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκου δημοσιογράφου Αkin Olgun του Kanber, 47 ετών, γνωμοδότησε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.
Ο κουρδικής καταγωγής και Αλεβίτης δημοσιογράφος που προέρχεται από αριστερή οικογένεια έχει εξασφαλίσει άσυλο στην Μεγάλη Βρετανία, όπου και ζει τα τελευταία 20 έτη και εργάζεται ως δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Στην Αγγλία υποστηρίζει το εργατικό κόμμα TIP της Τουρκίας.
Oπως τόνισε δια της συνηγόρου του κ. Ελπίδας Κύρμπαση, την δεκαετία 1990 ήταν διάχυτες οι πολιτικές διώξεις, τα βασανιστήρια αντιφρονούντων, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, οι εξαναγκαστικές εκκενώσεις κουρδικών περιοχών από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι εξαφανίσεις αντιφρονούντων και γενικά οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την καταστολή αντιδράσεων και την φίμωση του ελεύθερου λόγου, κυρίως των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.
Κυρίως στο στόχαστρο ήταν οι Κούρδοι και οποιαδήποτε πράξη υποστήριξης του κουρδικού ζητήματος, ακόμα και η απλή έκφραση αιτημάτων για ισονομία, ισοπολιτεία και ελευθερία λόγου θεωρούνταν απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος και τιμωρούνταν σκληρά.
Ισχυρίστηκε ότι στοχοποιήθηκε από το έτος 1993 λόγω των απόψεών του και ότι έχει δύο συγγενείς που φυλακίστηκαν για δήθεν συμμετοχή στο DHKP/C αλλά αθωώθηκαν.
Συνελήφθη το 1994, σε ηλικία 19 ετών ενώ ακόμα δεν είχε τελειώσει το Λύκειο, γιατί τον κατονόμασε γνωστός του, ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό, όχι μόνο ως μέλος του πολιτικού κόμματος DHKP/C αλλά και ως συμμετέχοντα σε εγκληματικές πράξεις.
Ο ίδιος είχε πάρει μόνο μέρος σε διαδηλώσεις που υποστήριζαν όλα τα αριστερά κόμματα.
Στις 29 Δεκεμβρίου 1994 τον μετέφεραν μετά την σύλληψή του στα κεντρικά γραφεία της αντιτρομοκρατικής στο Gayrettepe στην Κωνσταντινούπολη και τον κράτησαν για 15 μέρες.
Βασανίστηκε και ανακρίθηκε, όπως είπε, ενώ τον υπέβαλαν ακόμη και σε ηλεκτροσόκ.
Διατείνεται ότι υπό φρικτά βασανιστήρια υπέγραψε μια ψευδή “ομολογία” σε πάρα πολλές πράξεις βίας.
Στο δικαστήριο που ακολούθησε αποκήρυξε την “ομολογία” του και συνολικά παρέμεινε στις φυλακές για 7 έτη.
Κατηγορήθηκε για “επιχείρηση ανατροπής της συνταγματικής τάξης με την βία” και του ασκήθηκε δίωξη ότι ήταν μέλος του DHKPC και ότι συμμετείχε σε απαγωγή και δολοφονία.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2000, αφού είχε κλείσει 45 ημέρες απεργίας και στα πλαίσια διαδηλώσεων, απεργιών πείνας και έντονων διαμαρτυριών στις φυλακές, δέκα χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες εισήλθαν συγχρόνως στις φυλακές όλης της Τουρκίας για την βίαιη καταστολή των αντιδράσεων. Χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά και 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Αφέθηκε ελεύθερος στις 26 Δεκεμβρίου 2001, έφυγε από την Τουρκία και πήγε στην Μεγάλη Βρετανία που του δόθηκε άσυλο τον Φεβρουάριο του 2002.
Εφυγε όπως είπε διότι του αποδόθηκαν βαριές ευθύνες και ηγετικός ρόλος σε μια μεγάλη οργάνωση ενώ εκείνος ήταν ένας φτωχός νέος που παρακολουθούσε τεχνικό λύκειο, από εργατική οικογένεια, σε μετεφηβική ηλικία.
Στην Μεγάλη Βρετανία εργάστηκε ως ερευνητής – δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας, ενώ επίσης είχε διαρκή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι όπως είπε, στρατευμένος σε καμία ιδεολογία.
Στις 30 Ιουλίου 2008 πολιτογραφήθηκε ως Βρετανός υπήκοος.
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία σε έγγραφό της κατέστησε σαφές ότι απολαμβάνει της προστασίας που παρείχε η σύμβαση για τους πρόσφυγες.
Συνελήφθη στην Κω δυνάμει ερυθράς αγγελίας αναζητήσεώς του και χθες κινήθηκε η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου για να κριθεί το αίτημα για την έκδοσή του ή μη.
Η Εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε παντελώς αόριστο το κατηγορητήριο που του έχουν απευθύνει οι τουρκικές αρχές.
https://www.dimokratiki.gr/19-11-2022/symvoylio-efeton-dod-nisoy-na-min-ekdothei-stin-toyrkia-o-katazitoymenos-dimosiografos-akin-olgun/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.