Συνεντεύξεις

Νικόλαος Μπόνης, γ.γ. ΕΣΕΕ: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι αντισυνταγματικό»

Για την έντονη ανησυχία των φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση προς διαβούλευση, μιλάει σήμερα στην ‘δημοκρατική’ ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) κ. Νικόλαος Μπόνης. Όπως αναφέρει, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ‘καινοτομία’ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει αίσθηση και εξηγεί την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στις ξαφνικές αυτές αλλαγές.
Επίσης μιλάει για την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου με την επωνυμία Black Friday που διαρκεί… ολόκληρο το μήνα (και όχι μία μέρα όπως θα έπρεπε με πολύ μεγάλες προσφορές κ.λπ.) και δεν λειτουργεί καθόλου θετικά για το εμπόριο και τους καταναλωτές.
• Κύριε Μπόνη, να ξεκινήσουμε από την ακρίβεια. Τελικά, οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση είναι ικανοποιητικές ή χρειάζονται κι άλλα μέτρα;
Θα σας έλεγα ότι ΔΕΝ γίνονται κινήσεις. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, η οποία –κατά βάση είναι στα τρόφιμα, είναι συγκεκριμένες. Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που πρέπει για να πατάξει την ακρίβεια. Είναι στο δικό τους χέρι να προασπίσουν τους καταναλωτές και τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι υποφέρουν από τους τιμοκαταλόγους που βγαίνουν από τη βιομηχανία, ύστερα από απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που βρίσκονται στη χώρα μας. Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και όλα αυτά τα δήθεν μέτρα (με τα διάφορα pass, καλάθια κ.λπ.) δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Μιλάμε για ελάχιστους κωδικούς απέναντι σε χιλιάδες προϊόντα, ενώ οι κωδικοί αυτοί στους οποίους έχουν γίνει παρεμβάσεις, και πάλι δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το ποσόν που θα έπρεπε. Εμείς, σαν ΕΣΕΕ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν.
• Οι φορείς αλλά και οι επιχειρηματίες (πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) είναι αντίθετοι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει προς διαβούλευση η κυβέρνηση. Πώς αντιδρά η αγορά;
Η αγορά και οι επιχειρηματίες, είναι αναστατωμένοι από αυτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Ενώ υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν θα γίνονταν αλλαγές, δυστυχώς, ο αρμόδιος υπουργός αλλά και στελέχη της κυβέρνησης που τοποθετούνται επί του θέματος, λένε την μισή αλήθεια! Κι αυτό γιατί για τους περισσότερους οι οποίοι βρίσκονται προς το τέλος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και δυστυχώς, αδυνατούν να έχουν τα κέρδη που προσδοκά η κυβέρνηση να έχουν, είναι αναγκασμένοι να κρατούν την επιχείρησή τους (ή έστω το κατάστημά τους ανοιχτό) επειδή δεν μπορούν να το κλείσουν ενόψει συνταξιοδότησης ευρισκόμενοι ενώπιον μιας αδιέξοδης κατάστασης. Για να βγουν στη σύνταξη, πρέπει να έχουν ανοιχτή την επιχείρηση ακόμη κι αν είναι παθητική.
Οι κυβερνώντες, επιμένουν να λένε τη μισή αλήθεια. Υπάρχουν αλγόριθμοι για να υπολογίσουν το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος. Αυτοί οι αλγόριθμοι δεν πάνε μόνο στον κατώτατο μισθό –όπως μας λέει ο υπουργός, κ. Χατζηδάκης, αλλά υπολογίζουν και τριετίες, υπολογίζουν και τον μεγαλύτερο μισθό που δίνεις στον εργαζόμενό σου, ενώ υπολογίζουν και τον μέσο όρο που έχει κέρδος ο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας). Δηλαδή κάποιος επιχειρηματίας που δουλεύει τριάντα χρόνια θα φτάσει στο σημείο υπολογίζοντας τις τριετίες του, θα έχει 20.000 και 30.000 τεκμαρτό εισόδημα; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική ήρθε αυτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ υπήρχε η αρχική δέσμευση ότι δεν επρόκειτο να γίνουν αλλαγές. Και για ποιο ‘απλό σύστημα’ μιλάμε, όταν υπολογίζουν με τρεις παραμέτρους το εισόδημα; Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά.
Αυτό που θέλουμε είναι ένα απλό, φορολογικό σύστημα. Δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο που να περιπλέκει τα πράγματα. Όλα τα άλλα κάνουν κακό και επιφέρουν προβλήματα. Ήδη αυτές οι αλλαγές, έχουν βγει προς τα έξω και έχουν δημιουργήσει αναστάτωση για την εικόνα της Ελλάδας και την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας. Ήδη στο συνέδριο που έγινε στην Ισπανία (Μπιλμπάο), για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Ελλάδας, ήταν θέμα συζήτησης και έχει ήδη δημιουργήσει αλγεινές εντυπώσεις.
Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι διαφορετική, αφού λειτουργούν οι θεσμοί. Υπερασπίζονται και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Γι αυτό και βλέπουμε πολλά προϊόντα (ακόμη και ελληνικά) να είναι πιο φτηνά από ό,τι στην Ελλάδα.
Αυτά τα πράγματα, δεν μας τιμούν καθόλου. Και αυτό το ολιγοπώλιο που βρίσκεται στα χέρια λίγων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, πρέπει κάποια στιγμή να το αγγίξει η κυβέρνηση. Γιατί γι’ αυτούς μιλάμε και βέβαια, έχει τη δυνατότητα και επιβάλλεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι φέρνει το νομοσχέδιο προς διαβούλευση, αλλά δεν το έχει φέρει από πριν με τους κοινωνικούς εταίρους, ως όφειλε. Τελικά, το έβγαλε σε ‘τυπική’ διαβούλευση (ίσως επειδή φοβόταν) με καταληκτική προθεσμία 27 Νοεμβρίου 2023 και την επόμενη μέρα εισάγεται στη Βουλή!!! Για ποια διαβούλευση μιλάμε, δηλαδή;
• Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που δεκάδες φορείς, έχουν αντιδράσει και επίσημα, έχουν καταθέσει προτάσεις προς την κυβέρνηση επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε αναστάτωση. Με αυτές τις αλλαγές, πλήττονται οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και όχι μόνον…).
Κατ’ αρχάς, να σημειώσουμε ότι είναι αντισυνταγματικό. Έρχεται να φορολογήσει τα εισοδήματα που έχουν ήδη παραχθεί αναδρομικά. Δεν έχει καμία σχέση με την αγορά και με την πραγματικότητα. Πιέζουν ασφυκτικά τις επιχειρήσεις και πάνε να επιβάλουν έναν ακόμη… ‘κεφαλικό φόρο’. Είχαμε το Τέλος Επιτηδεύματος και τώρα πάνε να μας το αντικαταστήσουν, με έναν μεγαλύτερο φόρο. Ειλικρινά, λυπάμαι πολύ. Δεν περίμενα ποτέ από αυτή την κυβέρνηση να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο και να προσπαθεί να πάρει ό,τι μπορεί από τους ανθρώπους της αγοράς, ενώ δεν στηρίζει καθόλου την επιχειρηματικότητα. Με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί τους πάντες, στο λουκέτο –ειδικά όσους δεν αντέχουν ήδη.
Αν και η επόμενη τουριστική σεζόν είναι ακόμη μακριά, όλα τα μηνύματα είναι θετικά. Ωστόσο, όσο καλά και αν πάμε στον Τουρισμό, τίποτε δεν βοηθάει τη χώρα όταν η κυβέρνηση φέρνει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που δεν απλοποιεί την κατάσταση αλλά την κάνει ακόμη χειρότερη. Προσωπικά… κρατάω πλέον μικρό καλάθι. Όταν βλέπεις έναν πρωθυπουργό να υπερασπίζεται αυτό το έκτρωμα του κ. Χατζηδάκη, δεν έχουμε τι άλλο να πούμε.
• Για να κλείσουμε, να μιλήσουμε σχετικά με την Black Friday που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου, με εκπτώσεις και προσφορές στο εμπόριο, εκτιμάτε ότι είναι κάτι θετικό;
Όχι, δεν θα το έλεγα έτσι. Όταν κάτι… ‘ξεχειλώνει’ χάνει το νόημά του, και βεβαίως, τη δυναμική του. Η Black Friday ξεκίνησε με μία μόνον ημέρα όπου γίνονταν πολύ μεγάλες εκπτώσεις (όπως άλλωστε ήταν ο θεσμός αυτός στις ΗΠΑ) όπου και τα καταστήματα, δούλεψαν πολύ. Γρήγορα όμως, η μία μέρα έγιναν δύο ημέρες (πρόσθεσαν και το Σάββατο) μετά έγινε μία εβδομάδα και φτάσαμε στον ένα μήνα… Όταν φτάνουμε εκεί, αφενός οι εκπτώσεις είναι (σαφώς) πολύ μικρότερες, αφετέρου δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Άρα δεν έχει το αποτέλεσμα που πρέπει να έχει αυτή η προωθητική ενέργεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου