Συνεντεύξεις

Γιάννης Βασιλάκης: «Κατανοώ τις καλόπιστες διεκδικήσεις για την στελέχωση των δομών Υγείας, όχι όμως τον υστερόβουλο μηδενισμό»

Ο Γιάννης Βασιλάκης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής στα Κέντρα Υγείας Ρόδου και Σύμης και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Τήλου και Καστελλόριζου πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο ροδίτης γιατρός (μαιευτήρας-γυναικολόγος) καταξιωμένος στον χώρο του, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και νομαρχιακός σύμβουλος, ανέλαβε δυναμικά και άλλαξε θεαματικά το Κέντρο Υγείας Ρόδου. Τόσο σαν χώρο, όσο και στην στελέχωση κρίσιμων ειδικοτήτων. Αντίστοιχα θετική είναι και η εικόνα των Κέντρων Υγείας στα νησιά και των αγροτικών ιατρείων αρμοδιότητας του.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-κ. Πρόεδρε να ξεκινήσουμε με μια καταγραφή της κατάστασης στα Κέντρα Υγείας που έχετε την ευθύνη. Πώς έχουν τα πράγματα και ποιες οι βασικές αλλαγές που έγιναν επί θητείας σας;
Κυρία Παμπρή, πριν ένα χρόνο είχα την τιμή να μου ανατεθεί η προεδρία του 1ου Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του τόπου μας. Στο 1ο ΤΟ.Π.Φ.Υ ανήκει το Κέντρο Υγείας Ρόδου και Σύμης, τα αγροτικά ιατρεία Κρεμαστής, της Ιαλυσού, των Μαριτσών, της Δαματριάς, καθώς επίσης τα Πολυδύναμα Ιατρεία Τήλου και Καστελλορίζου. Κατορθώσαμε με την άμεση συμπαράσταση του υπουργού και του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, το Κέντρο Υγείας Ρόδου να δέχεται πάνω από 400 συνανθρώπους μας καθημερινά, πολύ περισσότερους από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας και η ανταπόκριση του ιατρικού δυναμικού, του διοικητικού, του νοσηλευτικού και του τεχνολογικού να είναι άμεση και ευγενική. Σε μας ανήκει επίσης η Πρωτοβάθμια Επιτροπή αναρρωτική αδειών και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου. Στα ιατρεία ευθύνης μας στα χωριά καθιερώσαμε και ευρίσκεται καθημερινά πλέον μια νοσηλεύτρια και σε τακτά διαστήματα γιατρός. Στην Τήλο έχουμε δυο ιατρεία και υπηρετούν 2 γιατροί, μια διοικητικός και 5 νοσηλεύτριες. Για δέκα μέρες τον μήνα ένα παθολόγος και κάθε μήνα για τρεις μέρες ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας πνευμονολόγος. Στο Καστελλόριζο ένας παθολόγος, ένας αγροτικός γιατρός, μια διοικητικός, ένας οδηγός ασθενοφόρου και μια νοσηλεύτρια. Περιστασιακά επισκέπτεται παιδίατρος και μικροβιολόγος.
• Εκτός από την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ρόδου είχαμε παράλληλα και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργολαβίες κ. πρόεδρε και ποια είναι πλέον η εικόνα του κτιρίου;
Το Κέντρο Υγείας Ρόδου είναι το μεγαλύτερο στο Αιγαίο και πολύ σύντομα ίσως το πλέον στελεχωμένο από τα αντίστοιχα σε εθνικό επίπεδο. Μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο Υγείας άλλαξε και πολύ σύντομα ολοκληρώνεται μια μεγάλη υπόσχεση του υπουργού και του διοικητή της 2ης ΥΠΕ. Η ενεργειακή αναβάθμιση με τρεις μεγάλες αντλίες θερμότητας, με μόνωση ταράτσας, θερμομόνωση ολοκλήρου του κτηριακού συγκροτήματος, με κουφώματα τριπλής προστασίας αλουμινίου και σίτες είναι πλέον πραγματικότητα. Οι λέβητες, οι καυστήρες και τα πετρέλαια παρελθόν. Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η διαδικτυακή αναβάθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μελέτη της αλλαγής των οξειδωμένων μεταλλικών στοιχείων της περίφραξης και τα βαψίματα που θα υλοποιηθούν, σίγουρα τολμώ να πω πως θα γίνει πραγματικά όμορφο γιατί το αξίζουμε όλοι μας, το αξίζει ο τόπος μας. Η παρουσία μας στα σχολεία με παθολόγο, ορθοδοντικό και παιδίατρο έχει καθιερωθεί. Η συνεργασία μας με την περιφέρεια, τον δήμο και την διοίκηση του νοσοκομείου μας άριστη. Πάντα πρόθυμοι να συνδράμουν στα μικρά και μεγάλα προβλήματα μας. Όπως γνωρίζετε το οίκημα παλιά λειτουργούσε ως ΚΕΕΛΠΝΟ. Με αίτημα μας στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ μας παραχωρήθηκε όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός του, που σε μας δεν ήταν χρήσιμος και ήδη παραχωρήθηκε στο νοσοκομείο μας, στο γενικό χημείο του κράτους και αναμένεται η παράδοση των υπολοίπων μηχανημάτων στην ΔΕΥΑΡ για χρήση στον βιολογικό σταθμό. Μέχρι σήμερα και στον ένα χρόνο της προεδρίας μου, όλο το υγειονομικό προσωπικό του τομέα ευθύνης μου εργάζεται νύχτα μέρα, προσφέροντας τις ιατρικές υπηρεσίες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας με κατάθεση ψυχής, χωρίς παράπονα από τους νησιώτες συμπατριώτες μας. Γίνεται μια τεράστια, συλλογική, καθημερινή προσπάθεια ούτως ώστε όλος ο τομέας ευθύνης μας να λειτουργεί άψογα σε στελέχωση και ιατροτεχνικό εξοπλισμό προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τους ευχαριστώ θερμά και τους συγχαίρω. Ευχαριστώ τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χ. Ροϊλό και το προσωπικό της 2ης ΥΠΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους στην επίλυση σε όποιο μικρό ή μεγάλο αίτημά μας.
• Διάβασα ένα απόσπασμα από απάντησή σας με αφορμή το Κέντρο Υγείας της Σύμης. Λέτε λοιπόν ότι ο χώρος της υγείας δεν έχει τετραγωνικό χιλιοστό διαθέσιμο για αντιπολίτευση, μικροπολιτικές συμπεριφορές, προσωπικές προβολές κ.α. Όμως οι δήμαρχοι των νησιών παραμένουν στα «κάγκελα», μιλούν για υποστελέχωση, διαμαρτύρονται στους υπουργούς για την κατάσταση στην υγεία.
Κα Παμπρή, σας ευχαριστώ για την ευγενική φιλοξενία και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας πω κάποιες αλήθειες σχετικά για τις δομές υγείας όπου έχω την τιμή να έχω την ευθύνη. Ήδη από την αρχή θέλω να πω την πρώτη μεγάλη αλήθεια. Ο χώρος της υγείας, όπου αξιώθηκα να τον υπηρετώ από το 1981 από διάφορες θέσεις ευθύνης, είναι απόλυτα ιερός. Ούτε ένα τετραγωνικό του χιλιοστού δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές φιλοδοξίες, έριδες και αντιπολιτευτικές -στείρες μη παραγωγικές τακτικές. Στον χώρο της Υγείας αυτός που θ ασχοληθεί θα πρέπει να γνωρίζει πως αν φλερτάρει καρέκλες και αξιώματα θα πρέπει πρώτα να παντρεύεται την αυταπάρνηση και να εργάζεται με κατάθεση ψυχής. Ήμουν ο πρώτος επιμελητής Α’ του ΕΣΥ στο νοσοκομείο μας και γνώρισα από κοντά τους πρώτους υπουργούς Υγείας, τους αείμνηστους Παρασκευά Αυγερινό και Γεώργιο Γεννηματά. Περπάτησα ένα-ένα τα βήματα του ΕΣΥ μέχρι το τέλος της καριέρας μου έως τον βαθμό του Διευθυντή και συνεχίζω να το διαβαίνω. Προσωπικά δεν μηδένισα το έργο κανενός Υπουργού Υγείας όλα αυτά τα χρόνια γιατί πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το αποδομήσει, αλλά να το βελτιώσει. Τα τελευταία 4 χρόνια όμως γίνονται μεγάλες αλλαγές, βελτιώσεις κοσμογονικές και παρ όλα αυτά κάποιοι βλέπουν στασιμότητα, αδράνεια και μηδενισμό. Κα Παμπρή, εδώ και 4 χρόνια έχουν γίνει και κάθε μέρα δρομολογούνται νέες βελτιώσεις, στελεχώσεις και προγράμματα, όσα δεν έγιναν από το 1986. Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υπουργό κ. Α. Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό κα Ε. Αγαπηδάκη, τον δικό μας διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλό και τους άλλους έξι υπεάρχες, σπάνια θα τους βρείτε να κάθονται στα γραφεία τους. Κάθε μέρα βρίσκονται ανά την επικράτεια σε κάθε μικρή και μεγάλη μονάδα υγείας και δεν πάνε εκεί απλά και μόνο για να δηλώσουν την παρουσία τους. Παράγουν έργο έμπρακτα. Κατανοώ τις καλόπιστες διεκδικήσεις των δημάρχων για την στελέχωση των δομών υγείας των πόλεών των, καθώς και την αγωνία των συνανθρώπων μας στα νησιά. Δεν κατανοώ όμως τον υστερόβουλο μηδενισμό προς ίδιο ή κομματικό όφελος.
• Με το πολυδύναμο Κέντρο Υγείας της Σύμης έχουμε κάποια εξέλιξη; Συχνά πυκνά το θέμα «γεμίζει» εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Τελικά πόσοι γιατροί, νοσηλευτές υπηρετούν στη Σύμη και πότε αναμένεται η πρόσληψη οδηγού στο ασθενοφόρου που έχει γίνει viral;
Στην Σύμη έχουμε μια επιμελήτρια ορθοπεδικό, δύο αγροτικούς γιατρούς και κάποιες φορές και τέταρτο γιατρό. Υπάρχει διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εντός της ερχόμενης εβδομάδος αναλαμβάνει υπηρεσία και οδηγός ασθενοφόρου. Μέχρι τώρα το ασθενοφόρο το στελέχωναν επάξια δύο πιστοποιημένα άτομα της πολιτικής προστασίας που πάντα ήταν παρόντες. Διαβεβαιώ δε ότι το Κέντρο Υγείας Σύμης και τα Πολυδύναμα Ιατρεία Τήλου και Μεγίστης εφημερεύουν 24 ώρες του 24ωρου σε καθημερινή βάση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου