Ειδήσεις

Απάτη: Κέρδιζαν κάθε μέρα και εμφανίζονταν την ίδια ώρα σε Ρόδο και Φλώρινα

Τέλος στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» μέσω τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πάρτι στήνονταν κάθε χρόνο από επιτήδειους χάρις στα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ. Ο αναδρομικός έλεγχος που γίνεται αυτή την περίοδο από την Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, καταδεικνύει ότι είχε στηθεί μια φάμπρικα «ξεπλύματος» «μαύρου» χρήματος, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέσω των κερδισμένων δελτίων του οργανισμού. Και παρόλο που όλα αυτά ήταν γνωστά στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», μέχρι και το 2013, οι «υπερτυχεροί» του ΟΠΑΠ συνέχιζαν να προσέρχονται στον οργανισμό, προσκομίζοντας κερδισμένα δελτία μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών (!).

Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έχει παράσχει βεβαίωση σε ένα φυσικό πρόσωπο που προσκόμισε περισσότερα από 9.500 δελτία του οργανισμού. Αυτό συνέβη το 2010 όπου ο «υπερτυχερός» προσήλθε με 9.627 κερδισμένα δελτία. Την ίδια χρονιά επίσης, ένα άλλο φυσικό πρόσωπο προσκόμισε 9.369 κερδισμένα δελτία.

Στατιστικά, οι συγκεκριμένοι «υπερτυχεροί» κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 27 δελτία την ημέρα. Ο ρυθμός αυτός εμφάνισης κερδισμένων δελτίων σημαίνει ότι ο «υπερτυχερός» έπαιζε καθημερινά 110 έως 135 δελτία, με δεδομένο ότι στατιστικά κερδίζουν ένα στα τέσσερα έως πέντε δελτία. Μάλιστα επειδή είναι γνωστά το πρακτορείο, η ημερομηνία και η ώρα που αποπληρώνονταν τα συγκεκριμένα δελτία, φαίνεται ότι ο «υπερτυχερός» βρίσκονταν σχεδόν ταυτόχρονα στη Ρόδο και στη Φλώρινα…

Προφανώς, τα κερδισμένα δελτία συγκεντρώνονταν, με τη συνεργασία πρακτόρων του ΟΠΑΠ, από επιτήδειους. Οι τελευταίοι τα διέθεταν στους «υπερτυχερούς», φυσικά με το αζημίωτο. Επρόκειτο για δελτία με μικρά κέρδη, π.χ. λιγότερα των 200 ευρώ, καθώς τα δελτία με μεγαλύτερα ποσά γίνονταν ευρύτερα γνωστά και η αποπληρωμή τους γίνονταν μέσω ΟΠΑΠ ή κάποιας τράπεζας.

Στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε υποβάλει στην ΕΕΕΠ τα στοιχεία για το 2013. Χθες μεταβίβασε τα στοιχεία για την τριετία 2010-2012, και σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕΕΠ, θα συνεχίσει να πηγαίνει προς τα πίσω. «Θα φτάσουμε μέχρι τη χρονιά για την οποία δεν θα υπάρχουν αρχεία στον ΟΠΑΠ», παρατηρούσε στέλεχος της ΕΕΕΠ. Ο ίδιος εκθείαζε τη συνεργασία της διοίκησης του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία, δεν θα ήταν δυνατόν να έρθουν στο φως όλα αυτά τα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που δόθηκαν για την περίοδο 2010-12, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, το υλικό περιλαμβάνει: 1. Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της. 2. Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του και 3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο (με πλήρη στοιχεία του συμβεβλημένου πράκτορα), όπου παίχτηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.

Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο ΣΔΟΕ, «για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητά τους ενέργειες». Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι:

• Για το έτος 2010 εκδόθηκαν 39 βεβαιώσεις συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ περιείχαν άνω των 1.000 δελτίων η κάθε μία.

• Για το έτος 2011 εκδόθηκαν 33 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, περιείχαν άνω των 1.000 δελτίων η κάθε μία, ενώ η πρώτη σε αριθμό δελτίων βεβαίωση περιείχε 7.898 δελτία και η δεύτερη 4.178.

• Για το έτος 2012 εκδόθηκαν 19 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 1,54 εκατ. ευρώ περιείχαν άνω των 1.000 δελτίων η κάθε μία, ενώ η πρώτη σε αριθμό δελτίων βεβαίωση περιείχε 2.509 δελτία και η δεύτερη 2.489.

 

http://www.kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου