Ρεπορτάζ

Ο Δήμος Καρπάθου κοινοποίησε εκατοντάδες κατασχετήρια

Μείζον θέμα ανέκυψε χθες στην Κάρπαθο για το οποίο ήδη έχει προκληθεί θόρυβος και ανάλογες αντιδράσεις στους κόλπους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μετά την απόφαση της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Καρπάθου, να κοινοποιήσει εκατοντάδες κατασχετήρια σε τράπεζες (γίνεται λόγος για 1.000!!) για την αναγκαστική κατάσχεση οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και οφειλών από Δημοτικό Φόρο!!
Ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρου κατέστησε σαφές ότι οι οφειλές αφορούν όλο το φάσμα των υπηρεσιών, που παρέχει ο δήμος στους πολίτες του νησιού, από τέλη, επισημαίνοντας ότι υφίστανται και οφειλές σε ΔΗΦΟΔΩ των ετών 2011 και 2012, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Εξήγησε ότι η δημοτική αρχή κίνησε τις διαδικασίες αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα εις χείρας τραπεζών καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υπηρεσιακοί και αιρετοί να βρεθούν υπόλογοι με ποινικά αδικήματα από τη μη είσπραξή τους.
Τόνισε, ωστόσο, ότι επειδή κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματικός ο ΔΗΦΟΔΩ και συγκεκριμένα δεν είναι ξεκάθαρο αν προβλέπεται η αναδρομική διαγραφή των οφειλών, η δημοτική αρχή προχώρησε στα μέτρα και στην πορεία μπορεί να περιορίσει τις απαιτήσεις της.
Παράγοντες του ΕΒΕΔ σε Ρόδο και Κάρπαθο βρίσκονται, ωστόσο, από χθες σε αναβρασμό καθώς θεωρούν άκρως προκλητική και παράνομη την τακτική που ακολουθήθηκε σε βάρος επιτηδευματιών, όταν μάλιστα είναι θέμα ολίγων ημερών ή ωρών η καθαρογραφή των αποφάσεων και η γνωστοποίηση του περιεχομένου τους.
Σήμερα αναμένεται μάλιστα να γίνουν σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.
Θυμίζουμε μόνο ότι ο δικηγόρος κ. Παντελής Αποστολάς εξέθεσε σε γνωμοδότησή του, μεταξύ άλλων, ότι επειδή δεν υπάρχει άγνοια νόμου και μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη του Δήμου για αμέλεια κατά την είσπραξη του δημοτικού φόρου και πριν την έκδοση των αποφάσεων 3930/2013 και 3931/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας, οπωσδήποτε όμως μετά την έκδοσή τους, ο Δήμος είναι υπόλογος για κάθε συγκεκριμένη ζημία που υπέστη ο κάθε επιτηδευματίας από την τέλεση σε βάρος του αδικοπραξίας.
Πριν την έκδοση των αποφάσεων 3930/2013 και 3931/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί δόλος σε όργανα του Δήμου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά την είσπραξη του δημοτικού φόρου.
Μετά όμως την έκδοση των ανωτέρω αποφάσεων και κυρίως αυτών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας,  είναι αντικείμενο έρευνας, κατά πόσο, ενόψει της γνώσης του παράνομου πλέον χαρακτήρα του δημοτικού φόρου και επομένως της ύπαρξης δόλου, η απειλή αναγκαστικής κατάσχεσης, η επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης, η άρνηση χορήγησης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας και η συνέχιση είσπραξης δημοτικού φόρου από τους απειλούμενους επιτηδευματίες, με ζημία τους και προς όφελος του Δήμου, συνθέτουν την αντικειμενική υπόσταση, κατ’ εξακολούθηση (με συνολικό όφελος και ζημία τεράστια), συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων και μάλιστα στην κακουργηματική τους μορφή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου