Ειδήσεις

Μέση κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ ζητούν οι θεσμοί

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα κυβέρνηση – δανειστών γύρω από το ύψος των κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές επιμένουν ότι το ύψος της μέσης σύνταξης πρέπει να φτάσει στα 600-650 ευρώ (με ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 50%), ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει πως πρέπει αυτό πρέπει να παραμείνει στα 800 ευρώ (με ποσοστό αναπλήρωσης 60%).
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές ζήτησαν από το Υπ. Εργασίας να “κλείσει” πρώτα μεταξύ τους η συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων στο συνταξιοδοτικό στις αρχές Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, αυτό το πακέτο να γίνει αντικείμενο “εθνικού διαλόγου” στα πλαίσια της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) προκειμένου να ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως η ΟΚΕ στο πρώτο κείμενο σχολιασμού των γενικών αρχών του νέου Ασφαλιστικού που της παρουσίασε ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κράτησε σαφείς αποστάσεις.

Περιμένουν μελέτη αρχές Ιανουαρίου 2016
Από την άλλη μεριά το Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, έχει ζητήσει από συμβούλους με τους οποίους συνεργάζεται να ετοιμάσουν ειδική επιστημονική μελέτη, με την οποία θα υποστηρίζει όχι μόνο με κοινωνικά, αλλά και δημοσιονομικά και οικονομικά επιχειρήματα η κυβερνητική γραμμή περί μη – μείωσης των κύριων συντάξεων.
Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη στις αρχές Ιανουαρίου, δηλαδή τις ίδιες μέρες που έχει προσδιοριστεί το επόμενο κρίσιμο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας για να συζητήσουν την τελική μορφή του νέου Ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως:
· αν μειωθούν οι κύριες συντάξεις θα ενταθούν οι υφεσιακές τάσεις στην ελληνική οικονομία και, έτσι, θα γίνει εξαιρετικά πιο δύσκολη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όσο και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
· Το πραγματικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των κατώτατων συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ και όχι στο 9,5% του ΑΕΠ, όπως δείχνουν στρεβλά οι επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές οι οποίες “τσουβαλιάζουν” -λόγω έλλειψης στοιχείων- τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού μαζί με τη συνεισφορά των ασφαλιστικών εισφορών.
“Μεταβατική” εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί, έστω και στο παρά… πέντε, τους δανειστές να μην περικοπούν άμεσα και οριζόντια έως 10-15% όλες οι κύριες συντάξεις, μελετά ένα ενδιάμεσο σενάριο “μεταβατικής” εφαρμογής αυτής της τάξεως των μειώσεων αρχής γενομένης για όσους αιτήθηκαν σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016 ή στη χειρότερη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 .
Η μείωση, αυτή, όμως θα φανεί προς το τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017, μιας και τότε θα αποδοθεί η πλήρης σύνταξη στους δικαιούχους. Όπως αποκάλυψε η εγκύκλιος του ΙΚΑ την περασμένη εβδομάδα.
· Αν μία αίτηση κατατέθηκε μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015, η σύνταξη θα εκδίδεται “με επιφύλαξη” ως προς το χορηγούμενο ποσό.
· Σε σχέση με τις αποφάσεις χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης , η έκδοση αποφάσεων χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης θα γίνεται κανονικά. Για προσωρινή σύνταξη όμως, οι ασφαλισμένοι πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Γεμίζουν “μαξιλάρι” 1 δισ. ευρώ για τα ελλείμματα των Ταμείων
Την ίδια στιγμή, το Υπ. Εργασίας επιχειρεί να μαζέψει τα … ασυμμάζευτα ελλείμματα που αφήνει στο ΙΚΑ η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,1 δις. ευρώ, η οποία προβλέπεται στον προϋπολογισμό του που ψηφίστηκε χθες.
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως η “τρύπα” στο ΙΚΑ θα αντιμετωπιστεί από το 1 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και τον “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Συγκεκριμένα, από τα αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού τα ασφαλιστικά κάνει να λάβουν 600 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΑΚΑΓΕ άλλα 450 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου