Ειδήσεις

“Τα media προβάλλουν διαστρεβλωμένη εικόνα της προσφυγικής κρίσης”

Μια μελέτη που έγινε σε 14 χώρες και αφορούσε το πως καλύπτουν οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ για πρόσφυγες και μετανάστες αποκαλύπτει πως στις περισσότερες περιπτώσεις η έλλειψη πόρων και δημοσιογράφων ικανών να μεταφέρουν τις ειδήσεις εις βάθος και με ευαισθησία συμβάλλει στην προβολή μιας διαστρεβλωμένης εικόνας της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιογραφικού Δικτύου για τη Δεοντολογία (EJN), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ώστε να συμπέσει με τη Διεθνή Ημέρα Μετανάστευσης, από τη Βουλγαρία μέχρι τη Βραζιλία, οι δημοσιογράφοι συχνά αδυνατούν να μεταφέρουν τα πλήρη γεγονότα και αρκετές φορές διαιωνίζουν τα αρνητικά στερεότυπα που χρησιμοποιούν διάφοροι πολιτικοί στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Η μελέτη επισημαίνει επίσης τη σύγχυση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά την ορθή χρήση των όρων “μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο”.

“Σε όλον τον κόσμο, η κάλυψη από τα μμε συχνά είναι πολιτικά καθοδηγούμενη και οι δημοσιογράφοι ακολουθούν μια ατζέντα όπου κυριαρχούν οι ανακρίβειες και οι συζητήσεις περί εισβολής και συρροής. Όμως σε άλλες στιγμές η ιστορία διανθίζεται με ανθρωπιά, κατανόηση και εστιάζεται στα δεινά των εμπλεκομένων” ανέφερε ο διευθυντής του EJN, Άινταν Γουάιτ.

Τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές χώρες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την άφιξη σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων φέτος αλλά αγνόησαν θέματα μαζικής μετανάστευσης σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Για παράδειγμα, η εσωτερική μετανάστευση στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία, αφορά πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Αφρική, οι τίτλοι των μμε αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ήπειρο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η δεινή κατάσταση αυτών των ανθρώπων και εκείνων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία στη Μέση Ανατολή σήμανε διεθνή συναγερμό φέτος καθώς εκατοντάδες από αυτούς έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα. Όμως, οι περισσότεροι Αφρικανοί που μετανάστευσαν, παρέμειναν στην Αφρική. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο Νεπάλ και την Γκάμπια οι αναφορές στο θέμα της μετανάστευσης μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων ήταν περιορισμένες, εν μέρει επειδή οι δημοσιογράφοι φοβούνταν ότι θα προσέβαλαν την κυβέρνηση.

Το EJN σημειώνει ότι οι δημοσιογράφοι συχνά δεν παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν οτι η μετανάστευση είναι επωφελής μακροπρόθεσμα για την οικονομική και την πολιτισμική ανάπτυξη. “Πώς θα μπορούσε η αγροτική βιομηχανία της Καλιφόρνιας ή οι πετρελαϊκές πηγές του Τέξας να επιβιώσουν χωρίς την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων εργατών από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική που συχνά δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό; Πώς θα μπορούσε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι υπηρεσίες υγείας στη Βρετανία χωρίς τους χιλιάδες μετανάστες νοσοκόμους και γιατρούς από τον αναπτυσσόμενο κόσμο;” τονίζεται στο κείμενο.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι η παρουσίαση του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης επισκιάζεται από τις “εξωφρενικές” αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές δηλώσεις πολιτικών, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει ζητήσει την μαζική απέλαση των παράνομων μεταναστών και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη “τα μέσα ενημέρωσης αγωνίζονται να παράσχουν μια ισορροπημένη κάλυψη, όταν οι πολιτικοί ηγέτες ανταποκρίνονται με ένα μίγμα φανατισμού και πανικού. Κάποιοι ανακοίνωσαν ότι θα δεχτούν μόνο χριστιανούς μετανάστες ενώ άλλοι σχεδιάζουν να ανεγείρουν συρματοπλέγματα και τοίχους” καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: www.lifo.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου