Ειδήσεις

Ξένα funds παίρνουν θέση στην τουριστική αγορά-Με «όχημα» τα «κόκκινα» δάνεια του κλάδου

” Ο λόγος προφανής, καθώς ο έλεγχος δανείου ξενοδοχείου επιτρέπει στον έχοντα το δάνειο να ελέγξει μια πρόσοδο διασφαλισμένη, δεδομένης της τουριστικής έκρηξης που αναμένεται στη χώρα.”
Αυτό ανέφερε στο «Χρηματιστήριο» στέλεχος της διεθνούς αγοράς, ο οποίος σημείωνε πως στην Αθήνα βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι hedge funds και distressed funds, οι οποίοι συναντήθηκαν με τραπεζίτες αλλά και στελέχη του real estate.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο». Μεταξύ των επενδυτών από το εξωτερικό που έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» την ελληνική αγορά και τα «κόκκινα» δάνεια, είναι οι: Dromeus Capital, Paulson & Co, Αpollo Management, Cerbe-rus, Fortress, Baubost, η Strategic Value, Third Point, York Capital Management.

Κίνδυνος να πωληθούν ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες σε ξένα μεσιτικά γραφεία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα funds έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλα μεσιτικά γραφεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές και μεγάλες εκτάσεις γης. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ξένων χαρτοφυλακίων δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για ξενοδοχεία, πολυτελή σπίτια και εκτάσεις σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα αλλά και η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος. Εξέλιξη, η οποία έχει “κτυπήσει” καμπανάκι στους τουριστικούς παράγοντες οι οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές τέτοιες εξελίξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού της εγχώριας ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ακόμα και της μικρής κλίμακας.
Ήδη στη Δυτική Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και έχουν «κοκκινίσει» ανέρχονται στις 15, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στην Ηλεία, την Αιτ/νία και τη Ζάκυνθο.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 38 ξενοδοχειακές μονάδες έχουν βγει στο «σφυρί» αυτή την περίοδο στην Αθήνα μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων μεγάλων μεσιτικών γραφείων. Έτσι, σύμφωνα με τις αγγελίες, αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται 11 ξενοδοχεία.
Την ώρα, πάντως, που τα μεγάλα ξένα funds αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδοχείων, ιδιώτες επενδυτές προχωρούν σε αγορές μικρότερων ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Κύπρου μόλις προ ημερών ολοκλήρωσε την πώληση τριών ξενοδοχείων της σε Αθήνα και Κέρκυρα αντί συνολικού τιμήματος ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ρευστοποίησης περιουσιακών της στοιχείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Το έργο της βελτιστοποίησης της αξίας και της εκπόνησης και εκτέλεσης στρατηγικού σχεδίου αποεπένδυσης για τα πέραν των 650 ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα έχουν αναλάβει η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων ακινήτων 8G Capital Partners μαζί με τη Savills Hellas.
Όσον αφορά στην πώληση των τριών ξενοδοχειακών μονάδων, η πρώτη αφορά το 4άστερο «Johns» στη Γλυφάδα, δυναμικότητας 66 κλινών, το οποίο παραμένει το τελευταίο διάστημα κλειστό και πουλήθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε Αιγύπτιο επιχειρηματία. Ρωσική εταιρεία βρίσκεται πίσω από την αγορά των δύο άλλων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, τα οποία είχαν περιέλθει (λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων) στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου από τη Cyprotels του επιχειρηματία Ανδρέα Δράκου, το όνομα του οποίου είχε πρωταγωνιστήσει προ δεκαετίας στη χώρα μας με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας Helios.

xrimatistirio.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου