Ειδήσεις

Θρίλερ με σαουδάραβα χρηματοδότη τρομοκρατών-Οι παρεμβάσεις τριών πρεσβειών στην Αθήνα

Αγνωστο δικαστικό και αστυνομικό θρίλερ με 58χρονο άραβα επιχειρηματία εξελίχθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Το εν λόγω πρόσωπο είχε συλληφθεί στη χώρα μας με την κατηγορία της «χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων» – φερόμενος να εισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – και την «εκπαίδευση ενόπλων» για να συμμετέχουν σε αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ.
Η ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση απασχόλησε με απόλυτη μυστικότητα τις κυβερνήσεις τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και του Ιράκ, στην «καρδιά» του πολέμου στη Μέση Ανατολή και εν μέσω των συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί. Σημαντικό ζητούμενο το ότι σε περίπτωση «έκδοσης» του 58χρονου στη Σαουδική Αραβία ήταν ορατός ο κίνδυνος για άμεση εκτέλεσή του. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που ελληνικά δικαστήρια αντιμετώπισαν, τα τελευταία χρόνια, κατηγορίες για χρηματοδότηση ενόπλων που σχετίζονται με το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή.
Συμφέροντα και συναλλαγές
Σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας υπήρξαν παρεμβάσεις αραβικών πρεσβειών και δόθηκαν καταθέσεις από ξένους διπλωμάτες στη χώρα μας. Παρουσιάστηκαν και παραστατικά από συναλλαγές οι οποίες φέρεται να σχετίζονταν με οικονομική ενίσχυση ενόπλων. Οι παράγοντες της δίκης αναφέρουν ωστόσο ότι ο φάκελος της υπόθεσης αποκαλύπτει τους ρόλους κυβερνήσεων στα πολεμικά μέτωπα της περιοχής, όπου κυριαρχεί η δράση του ISIS.  Ο 58χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με βάση «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ η οποία βασιζόταν σε κατηγορητήριο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με υποβοήθηση κάθε μορφής τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή. Αμέσως μετά τη σύλληψή του, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Για την υπόθεση έγινε άμεση ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που παρακολουθούσαν την περίεργη αυτή υπόθεση.
Στο σχετικό κατηγορητήριο σημειωνόταν ότι «ο αναφερόμενος είναι ιδιοκτήτης διεθνούς ταξιδιωτικού γραφείου στη Σαουδική Αραβία που μισθώνει αεροσκάφη για τη διοργάνωση ταξιδιών στο Ιράν. Είναι υπεύθυνος για τους νέους που ταξιδεύουν στο Ιράν με σκοπό να συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις βόρεια της πόλης Μασάντ, οι οποίοι μεταφέρονται ύστερα στο Ιράκ για να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες και σε τρομοκρατικές ενέργειες. Από την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορουμένου και του πρακτορείου (σ.σ. σημειώνεται η ονομασία του) ιδιοκτησίας του διαπιστώθηκαν χρηματικές συναλλαγές που σε κάποιον λογαριασμό υπερβαίνουν τα 320 εκατ. ριάλια Σαουδικής Αραβίας (δηλαδή περίπου 77 εκατ. ευρώ) και σε άλλον λογαριασμό 200 εκατ. ριάλια (δηλαδή 51,2 εκατ. ευρώ). Κατά τη σύγκριση των ποσών που έχουν κατατεθεί με τη δραστηριότητα που ασκεί διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει αναλογία ανάμεσα στα υπέρογκα ποσά και στη δραστηριότητα του πρακτορείου».
Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου μνημονευόταν: «Αποδείχθηκε ότι υπήρχαν οικονομικές συναλλαγές με μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω εταιρείας που ασχολείται με την παροχή νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του ταξιδιωτικού πρακτορείου του. Η υπόνοια είναι ότι τμήμα αυτών των ιδιαίτερα μεγάλων ποσών προέρχονται από κανάλια διοχέτευσης μαύρου χρήματος από εξωτερικές ύποπτες αρχές, μέσω του σαουδαραβικού τραπεζικού συστήματος. Κατά την κατάθεσή του ο αναφερόμενος δήλωσε ότι εξέδωσε ιρανικό διαβατήριο με πλαστογραφία και δωροδοκία, πληρώνοντας χρηματικά ποσά για να λάβει πλαστογραφημένα παραστατικά». Συμπλήρωσε ότι διαθέτει και σειρά άλλων σχετικών στοιχείων που δεν απέστειλε στις ελληνικές αρχές.
Σιίτης με 40 επιχειρήσεις
Ο 58χρονος άραβας επιχειρηματίας οδηγήθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 και ύστερα από έντονο παρασκήνιο με πολύπλευρες πιέσεις σε έλληνες κρατικούς λειτουργούς ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας και οι νομικοί εκπρόσωποί του ανέφεραν ότι είναι υπήκοος του Ιράκ, είναι σιίτης και ότι κατέχει 40 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, στην εκμετάλλευση ακινήτων και στον τουριστικό τομέα, ενώ είναι κύριος μέτοχος αεροπορικής εταιρείας στο Ιράκ.
Οσον αφορά τα αναφερόμενα από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για εκπαίδευση ενόπλων στο Ιράν, ο 58χρονος σημείωσε ότι «το ταξιδιωτικό πρακτορείο μου με έδρα στη Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει την πραγματοποίηση ταξιδιών στον τόπο λατρείας του σιιτισμού στη Συρία, στο Ιράν και στο Ιράκ, και μεταξύ αυτών και στην πόλη Μασάντ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν και μία από τις ιερότερες πόλεις του ισλαμικού κόσμου».
Για τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ανέφερε ότι «αφορούν καταθέσεις από τους πελάτες του γραφείου, εμβάσματα και πληρωμές σε τράπεζες του εσωτερικού και κάποια εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε εταιρείες του εξωτερικού και κυρίως στο Αμπου Ντάμπι που προμηθεύουν υλικά για κατασκευαστικές εταιρείες των ομίλων συμφερόντων μου».
Ο ίδιος κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστήριξε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά προς μία εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών που μνημονευόταν στο κατηγορητήριο των Σαουδαράβων αφορούν την αγορά τριών αεροσκαφών για τα προαναφερόμενα ταξίδια προς Ιράν και Ιράκ. Συμπλήρωσε δε ότι οι κατηγορίες από το σαουδαραβικό καθεστώς οφείλονται στις κακές σχέσεις και στη «ρήξη» με το Ιράν λόγω του σχίσματος σουνιτών – σιιτών, ενώ υπενθύμισε την περίπτωση της εκτέλεσης στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ τον Ιανουάριο του 2016, που ακολούθησε σειρά άλλων αιματηρών περιστατικών. Χαρακτήρισε «υποκριτικό» τον «πόλεμο» των Σαουδαράβων κατά της τρομοκρατίας και ο 58χρονος τόνισε με έμφαση ότι αν εκδοθεί στη Σαουδική Αραβία θα εκτελεσθεί.


Δικογραφία
Το χαρτί των «Δυνάμεων Μαζικής Κινητοποίησης»

Στη δικογραφία της υπόθεσης εντάχθηκαν έγγραφα και καταθέσεις διπλωματών από τις πρεσβείες του Ιράκ και του Ιράν που ζητούσαν την απελευθέρωση του κατηγορούμενου επιχειρηματία. Ωστόσο, εντυπωσιάζει ότι σε ένα από αυτά, από την πρεσβεία του Ιράκ, σημειώνεται ότι «ο κρατούμενος στηρίζει την ομάδα Δυνάμεων Μαζικής Κινητοποίησης (Popular Mobilisation Forces), που έχει ιδρυθεί κατά τον νόμο υπό την αιγίδα της ιρανικής κυβέρνησης και έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους».
Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην εκδώσει τον σαουδάραβα ύποπτο για «χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων» με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία που του είχαν σταλεί δεν ήταν «πλήρη».
ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου