Στον στρατηγικό στόχο της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης που θα διαμορφώσει το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε περιφέρειας, αλλά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό, αναφέρθηκε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας.
«Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε την τεράστια δυναμική του ελληνικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Κόνσολας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι σχεδιάζουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα δεκαετίας και στοχευμένες παρεμβάσεις, σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Τόνισε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Τουρισμού, αφού πέραν του τακτικού προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν και 33 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το εθνικό σκέλος του και τα συγχρηματοδοτούμενα, που μας δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές δράσεις και έργα».
Έχοντας την αρμοδιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης, ο Υφυπουργός Τουρισμού έκανε αναφορά στη λειτουργία δεύτερης σειράς εισαγωγής στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας, στη λειτουργία – για πρώτη φορά – της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης και στην αποκατάσταση της άδικης αντιμετώπισης των φοιτητών των ΑΣΤΕ, που αποκτούν πλέον ακαδημαϊκή ταυτότητα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Κόνσολας ανακοίνωσε ότι:
«Έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα νομοσχέδιο τομή για την τουριστική εκπαίδευση, για τις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού, που στοχεύει στη ριζική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης για να καθιερωθεί η χώρα μας ως κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.
Η τουριστική εκπαίδευση πρέπει να είναι ανταγωνιστική και να συνδεθεί με την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας του τουρισμού και των εργαζομένων.
Αυτός ο στόχος συνδέεται με την αναβάθμιση, το νέο πρόγραμμα σπουδών, τις νέες και σύγχρονες ειδικότητες στις ΑΣΤΕ, στις Σχολές Ξεναγών, στα ΙΕΚ και στα κέντρα μετεκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.
Σε αυτή την νέα προσπάθεια, σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την τουριστική εκπαίδευση, θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε ο τουρισμός έχει εφαρμογή σε όλη την Επικράτεια και πρέπει να αποτελεί πεδίο συναίνεσης και σύνθεσης».