Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας στο Φαληράκι

• Κακουργηματική η διαχείριση του ρέματος, όπου έχει κτιστεί ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μέσα στον ποταμό, τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κάνοντας λόγο καταρχήν για πολιτικό έγκλημα • Προχωρά η αποκάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος του πλακοσκεπή ποταμού στην Ιαλυσό

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας στο Φαληράκι. Ήδη άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες οι γεωλογικές μελέτες, καθώς ένα γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος 23 μέτρων, στην πρώτη τομή που έγινε εκτός γέφυρας- για να δουν τις αντοχές του υπεδάφους- η δεύτερη θα είναι εντός της γέφυρας. Μάλιστα μπήκε μπουλντόζα για να διανοίξει το δρόμο μέσα στην κοίτη του ποταμού, ώστε να περάσει το γεωτρύπανο.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, η διαχείριση του ρέματος ήταν κακουργηματική και συντελέστηκε πολιτικό έγκλημα τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν επιτράπηκε η κατασκευή άοπλων τοιχίων και η καταπάτηση της κοίτης, όπου έχει κτιστεί ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, μέσα στον ποταμό!
Για τη γέφυρα που κατέρρευσε στο Φαληράκι, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την περασμένη Δευτέρα: “έχουν κτισθεί μέχρι μέσα τα ρέματα! Θα μάθουμε πώς χτίστηκαν; Η κοίτη του ποταμού είναι κτισμένο οικοδομικό τετράγωνο. Δεν ντρέπονται κάποιοι να αρθρογραφούν; Έκρυβαν τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλί και τώρα που φύσηξε άνεμος, από τη φύση βγαίνουν όλα στο φως. Είναι κτισμένη σε ένα ρέμα που έχει κτιστεί κακουργηματικά”.
Ο κ. Χατζημάρκος και την επόμενη ημέρα, μιλώντας στον Real Voice, επισήμανε ότι «στο Φαληράκι εκεί που έπεσε η γέφυρα είναι κτισμένο ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Δεξιά κι αριστερά είναι όλα χτισμένα, τα πάντα, μέσα στο ποτάμι, μέσα στην κοίτη του ποταμού, από πέδιλα (κολώνες θεμελίωσης) μέχρι και τοιχία άοπλα. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει τον έξυπνο, να πάει τώρα εκεί να δει στις εκβολές του ποταμού -που έπεσε και η γέφυρα- άοπλα τοιχία. Καταρχήν είναι πολιτικό έγκλημα. Δεκαετίες τώρα κάποιοι τα έβλεπαν. Κάποιοι τα υπέγραφαν, κάποιοι έδιναν τις άδειες ή κάποιοι δεν έλεγχαν τις άδειες ή κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια. Ή κάποιοι έλεγαν «έλα μωρέ τώρα που να μπλέξεις, φίλοι μας είναι, γνωστοί μας είναι…». Το χαλί όμως κάτω από το οποίο έστρωναν ακαθαρσίες, σηκώθηκε, το σήκωσε η φύση και τώρα δεν έχει τα στραβά μάτια! Τελείωσε αυτή η συζήτηση».
Για τον Τριαντενό ποταμό ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στον δημόσιο διάλογο λέγονται αδιανόητα πράγματα και όλη αυτή η παραπληροφόρηση είναι συνεχής. «Μιλάμε με τους επιστήμονες, μιλάμε με τους μελετητές, οι οποίοι σε λίγο τελειώνουν την μελέτη τους για τη διαχείριση αυτού του αδιανόητου τεχνικού εγκλήματος που έγινε όποτε έγινε. Γιατί δεν εφαρμόσαμε τις παλιές μελέτες για τον πλακοσκεπή ποταμό; Γιατί δεν υπήρχαν μελέτες. Δεν υπήρξε ποτέ μελέτη γι΄ αυτό τον ποταμό, διαχείρισης αυτού του κομματιού. Έχουμε ακούσει εδώ και 10 μέρες ότι υπήρχαν μελέτες, ήταν στη νομαρχία, ήταν επάνω στο γραφείο μας και όχι μόνο εμείς, και οι προκάτοχοί μας στην περιφερειακή διοίκηση, και δεν τις εφήρμοσαν τις μελέτες. Αυτό είναι ψέμα. Δεν υπήρχαν μελέτες.
Στη μελέτη που όλοι αναφέρονται την παρουσίασα στη συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα. Και λέω ότι ούτε χάθηκε, ούτε αναζητείται, ούτε πήγε στα αζήτητα. Εδώ είναι πάνω στο γραφείο μας και τι λέει μέσα, αυτή που έχει γίνει από το υπουργείο το 97, χειρίζεται τα ζητήματα των τριών άλλων ρεμάτων της Ιαλυσού εκτός από τον πλακοσκεπή ποταμό, για τον οποίο λέει ότι καλό θα ήταν κάποια στιγμή κάποτε να γίνει μία μελέτη.
Κανένας δεν ήθελε να αγγίξει τον πλακοσκεπή ποταμό στην Ιαλυσό, γιατί όλοι ήξεραν πού θα κατέληγε αυτή η συζήτηση. Θα κατέληγε στο να αποκαλυφθούν τμήματά του, το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του και κανένας δεν ήθελε να σηκώσει το πολιτικό κόστος αυτό γιατί εν τω μεταξύ βολεύτηκε μία ολόκληρη πόλη, οργανώθηκε η ζωή μίας ολόκληρης πόλης με την κοίτη του ποταμού να είναι πάρκινγκ, να είναι σπίτια, να είναι οικοδομικές μερίδες. Πώς γίνεται τώρα αυτοί που έκαναν όλα αυτά τα «εγκλήματα», αυτοί που τα έκαναν να μην ξέρουν; Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς αρθρογραφούν κιόλας. Δυστυχώς υπάρχουν εγκληματίες οι οποίοι σήμερα θέλουν να μας πούνε και την άποψή τους και δεν ντρέπονται καθόλου!
Η περίοδος αυτή έχει τελειώσει, εμείς μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την ίδια πεπατημένη που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, δηλαδή να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια, να κλείσουμε το μάτι πονηρά σε αυτούς που σήμερα εκεί έχουν οργανώσει τη ζωή τους πάνω στο ποτάμι, ίσως όχι με ευθύνη τους.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό, και στην εκβολή του ποταμού πήγαμε και καθαιρέσαμε τα γεφύρια που ήταν εκεί και λειτουργούσαν ως αναχώματα, και στην ερώτηση γιατί το κάνατε τώρα και δεν το κάνατε τόσα χρόνια, η απάντηση είναι ότι εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα για να το κάνουμε αυτό, είναι άλλων δουλειές. Εμείς πήγαμε μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και μόνο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ακραίο και επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο με το νησί κηρυγμένο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκείνη την ώρα.
Προχωράμε τώρα στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος του πλακοσκεπή ποταμού όχι γιατί απλά πρέπει να ανοίξει, αλλά γιατί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μέσα στον ποταμό αυτό. Παρουσιάσαμε το τι ακριβώς υπάρχει από κάτω. Το ποτάμι αυτό είναι ένα τεχνικό έγκλημα το οποίο είναι αδιανόητο. Σε κάποια σημεία έχει 13,80 πλάτος και σε κάποια σημεία 4,40. Σε κάποια σημεία έχει ύψος 2,60 και σε κάποια σημεία έχει ύψος 1,30 και δεν φτάνουν αυτά, στη μέση έχει και υποστυλώματα, σε κάποια σημεία έχει ένα, σε κάποια σημεία έχει δύο και όλα αυτά λειτουργούν ως φράγματα.
Σε όλο αυτό πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι μελετητές, τώρα το πόσο θα ανοίξει εδώ είμαστε σε συζήτηση σε διαρκή επικοινωνία, συνεννόηση και συνεργασία με τον δήμο Ρόδου και κυρίως με τις τεχνικές υπηρεσίες και την πολιτική προστασία του δήμου, ούτως ώστε να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή αποκάλυψη φέρνοντας την μικρότερη διαταραχή στη ζωή της πόλης, γιατί έχει ανθρώπους που έχουν πληγεί σπίτια έχουν επιχειρήσεις και θα πρέπει ένα ελάχιστο επίπεδο κανονικότητας να εξασφαλιστεί και για αυτούς. Εμείς περιμένουμε την τελική παράδοση της μελέτης γιατί αυτή τη στιγμή είναι στο τελικό κομμάτι για να μας την παραδώσουν οι μελετητές, και να πω εδώ ότι είναι η πρώτη φορά που μελετάται ο πλακοσκεπής ποταμός όπως ήτανε διαμορφωμένος εδώ και δεκαετίες μετά την διαμόρφωση που είχε γίνει σε αυτόν, και έγινε μετά την πλημμύρα του 19 από εμάς.
Το 2020 και μέσα στην πανδημία οι τεχνικοί μας, αυτοί οι «άχρηστοι» τεχνικοί, όπου ο καθένας έχει να πει μία ανοησία, είναι ελάχιστοι άνθρωποι, η μικρότερη τεχνική υπηρεσία στην Ελλάδα, που είναι πρώτη σε απορρόφηση πόρων στην Ελλάδα και κρατάει όρθιο το τεχνικό πρόγραμμα δεκάδων νησιών και όχι μόνο στη Ρόδο. Αυτοί οι «άχρηστοι», λοιπόν, γι’ αυτούς τους απίθανους τύπους στο Facebook που τα ξέρουν όλα, μέσα στην πανδημία έκανε τους φακέλους δημόσιας σύμβασης για τη μελέτη της Ιαλυσού, όπως έκανε και για τον Αρχάγγελο, όπως έκανε και για τη Λάρδο, όπως έκανε και για τα Απόλλωνα και χρήματα δεν είχαμε, ούτε μας έδωσε κανένας και το συνολικό κόστος αυτών των μελετών ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τα βάλαμε όλα από ιδίους πόρους. Το ακούσατε αυτό ποτέ να το λέμε; Ούτε γκρίνια, ούτε κλάψα, ούτε φωνάζω και δεν με ακούνε, ούτε δεν με αγαπάει το κέντρο όλη αυτή η γελοία πολιτική σε μας είναι τελείως ξένη. Κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αξιοποιώντας όλο το σύνολο των δυνάμεών μας».
Για την πολιτική εργαλειοποίηση που γίνεται πάνω στις φυσικές καταστροφές και για το γεγονός ότι κάθε φορά στον δημόσιο διάλογο μπαίνει στο στόχαστρο μόνο ότι είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε: «νομίζω ότι αυτό μπορούμε πια να το ερμηνεύσουμε. Γιατί νομίζω ότι η πολιτική η οποία ενοχλεί είναι η πολιτική της περιφέρειας, η οποία έρχεται και απογυμνώνει και αποκαλύπτει τις παθογένειες των προηγούμενων αντιλήψεων. Υπάρχει ένα παραγοντικό κομμάτι το οποίο δεν το ενδιαφέρει ποιος κυβερνάει, φτάνει να πορεύονται πάνω στο ίδιο μοτίβο», τονίζοντας ότι υπάρχουν πάσης φύσεως κίνητρα από πολιτικά μέχρι οικονομικά. «Αυτό το οποίο είχε διαμορφωθεί ήταν κάτι το οποίο τάιζε και την αδηφαγία ενός πολιτικού συστήματος το οποίο ήθελε να πορεύεται κρατώντας ομήρους κομμάτι της κοινωνίας, εμείς δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όπως δεν το κάνουμε και στην Ιαλυσό.
Ούτε τα στραβά μάτια κάνουμε, το πολιτικό κόστος το σηκώνουμε και κάνουμε αυτό το οποίο η συνείδησή μας λέει, η επιστήμη λέει, η ανάγκη επιβάλλει», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση στον Αρχάγγελο είπε ότι έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο. «Στ’ Αφάντου εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε δώσει και τα χρήματα για τη μελέτη και τα τεύχη στο δήμο Ρόδου για να το δημοπρατήσει και να το υλοποιήσει και στην Λάρδο που είναι πολύ ειδική περίπτωση, γιατί εκεί έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλή δουλειά. Η περιοχή της Λάρδου πλημμύριζε πάντα με πολύ μεσαίου μεγέθους πλημμυρικά φαινόμενα κι ενώ ο ποταμός «Φονιάς» περνάει δίπλα από το χωριό, ο οικισμός πλημμύριζε από πίσω, γιατί είχε δύο μικρά ρέματα που σπάγανε και πλημμύριζαν το χωριό. Εκεί αυτά τα έχουμε αντιμετωπίσει, έχουμε κάνει χιλιόμετρα παρεμβάσεων στα ρέματα και στα ποτάμια και στις 7/12 έριξε 105 χιλιοστά βροχής στη Λάρδο και μέσα στο χωριό δεν είχε σταγόνα, δεν άνοιξε μύτη!», είπε καταλήγοντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου