Ειδήσεις

Διαψεύδει το ΥΠΑΝ η EBRD: Δεν παγώσαμε τις αποφάσεις μας για την Ελλάδα

εν υπάρχει “πάγωμα” των αποφάσεων για Ελλάδα, είναι σε εξέλιξη η λήψη απόφασης, τονίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Νωρίτερα, πηγές του ΥΠΑΝ έκαναν λόγο για έγγραφο που ενημερώνει ότι παγώνει τις διαδικασίες εν όψει των εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές, αναφέρει με e-mail του που δημοσιεύει το ΑΠΕ ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer.

«Συνεπώς, η EBRD δεν ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα… Δεν υπάρχει “πάγωμα” και η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Reiserer.

Νωρίτερα, πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παγώνει το σχέδιο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ενημερώνει το επιτελείο του υπουργείου ότι παγώνει τις διαδικασίες εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη του υπουργείου, η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το διοικητικό της συμβούλιο στις 14 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε όμως για μετά τις εκλογές ύστερα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είχαν μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα και είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της τράπεζας από τον οποίο είχαν ζητήσει στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στη χώρα.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν να επιτευχθεί συμφωνία με την ηγεσία της τράπεζας ώστε να αλλάξει ο κανονισμός της και να ενταχθεί και η Ελλάδα και δη επενδυτικά, στις χώρες που χρηματοδοτεί η τράπεζα.

Η ελληνική πλευρά τότε εκτιμούσε ότι η EBRD θα έβαζε και την Ελλάδα στο πλάνο της και θα αποδεσμεύονταν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ ετησίως για περιορισμένο χρονικό διάστημα -πιθανότατα για μία πενταετία-, δηλαδή συνολικά περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου