Ειδήσεις

«Generation G»: Το έγκλημα της μετανάστευσης 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων

H μετανάστευση των Ελληνόπουλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να βρουν δουλειά, είναι το θέμα του αφιερώματος που φιλοξενεί ο Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η «Generation G», δεν είναι άλλη από τους περίπου 200.000 νέους, ταλαντούχους Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να βρουν μία καλύτερη επαγγελματική τύχη στο εξωτερικό.

«Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Μεγάλη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική: ο αποδεκατισμός του ελληνικού πληθυσμού ίσως είναι το πιο ολέθριο υποπροϊόν της οικονομικής κατάρρευσης που έχει πλήξει τη χώρα από την αρχή της ύφεσης», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει παραδείγματα Ελλήνων που αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα.

«Θα έπρεπε να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι τόσο κρίμα που κόσμος όπως εγώ, στα 20 τους, αναγκάστηκαν να φύγουν», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα, η 28χρονη Μαριτίνα Ρώπα, η οποία είναι ειδικευόμενη γιατρός στη Γερμανία όπου αποφάσισε να μεταβεί πριν τρία χρόνια.

«Generation G»: Το έγκλημα της μετανάστευσης 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων - Το πιο ολέθριο υποπροϊόν της κρίσης

Όπως εξηγεί η 28χρονη, η εναλλακτική της Γερμανίας φάνταζε μοναδική όταν διαπίστωσε ότι η αναμονή για την ειδικότητα της δερματολογίας ήταν πολευτής.

«Στην Ελλάδα νοσοκομεία έκλειναν και θέσεις εργασίας δεν υπήρχαν. Στη Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση γιατρών, έχεις τη δυνατότητα να διαπρέψεις προσωπικά και επαγγελματικά σε ένα σύστημα που είναι πολύ καλό, πολύ καλά δομημένο και σύγχρονο», προσθέτει η νεαρή Ελληνίδα.

Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται στατιστικά στοιχεία γερμανικών αρχών, περίπου 35.000 γιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα με προορισμό κάποια γερμανική πόλη, ενώ διευκρινίζει πως το κύμα μετανάστευσης δε συγκρίνεται με εκείνο των «gastarbeiter που έφτασαν μαζικά για να επανδρώσουν εργοστάσια τη δεκαετία του 1950».

Μάλιστα, επισημαίνεται πως παρότι η χώρα δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η… φυγή δε δείχνει να υποχωρεί.

Έρευνα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ όπως αναφέρει ο Λόης Λαμπριανίδης καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «ο κόσμος ένιωσε παγιδευμένος. Το οικονομικό και πολιτικό κλίμα, είναι τόσο κακό που ακόμα και αν οι συνθήκες στο εξωτερικό είναι λίγο καλύτερες (οι Έλληνες) θα επιλέξουν να φύγουν».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι Έλληνες θα πάνε οπουδήποτε μπορούν για να βρουν εργασία, ακόμα και στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, ενώ επισημαίνει πως παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο φυγής από ανθρώπους που δεν κατέχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ωστόσο, ο Guardian καταλήγει ότι «δεν είναι όλα χαμένα», καθώς πολλοί από τους Έλληνες που έχουν βρει επαγγελματικό καταφύγιο στο εξωτερικό επιθυμούν να επιστρέψουν μόλις η χώρα ανακάμψει. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι αυτοί οι πολίτες θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα.

imerisia.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου