H παροχή εξάμηνης παράτασης δεν συνιστά «λευκή επιταγή» και θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και σαφείς προϋποθέσεις για το πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση οραματίζεται τη μετα-Μνημόνιο εποχή.
Αυτό υπογραμμίζουν στην έδρα της Κομισιόν, η οποία αποσαφηνίζει ότι ο πρόσθετος χρόνος για συζητήσεις με τις Βρυξέλλες που αναμένεται να ζητήσει η Αθήνα θα πρέπει να οδηγεί σε ένα «οπλοστάσιο για την αποφυγή του όποιου κινδύνου ατυχήματος» αλλά και να λειτουργήσει ως ένα «πλαίσιο ασφαλείας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως για νέα επέκταση του προγράμματος αν οι νέες ελληνικές αρχές τη ζητήσουν προκειμένου να θέσουν ζητήματα όπως το κούρεμα του χρέους ή τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη διευθέτηση του χρέους τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Ευρωζώνη.
Στην κοινοτική πρωτεύουσα εξηγούν ότι η συζήτηση για το χρέος θα επικεντρωθεί στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και όχι σε αποφάσεις που θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Ο Γιούνκερ
Eνδεικτική ήταν και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας.
«Η όποια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, αλλά αναμένει επίσης από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της.
Παράλληλα όμως στην Επιτροπή αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης από τα οποία θα εξαρτηθούν και οι επιμέρους παραχωρήσεις και διευθετήσεις που θα δοθούν ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον κριθούν ικανοποιητικές οι πρώτες εξαγγελίες της Ελλάδας, η Κομισιόν είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστική συζήτηση για τη δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνουν παράγοντες της Κομισιόν. Ειδικότερα, αυτό που υπογραμμίζεται από την Επιτροπή είναι ότι όποιες αλλαγές ζητηθούν από την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδεύονται από αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων σε έσοδα.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ποσοτικής χαλάρωσης, στην Επιτροπή τηρούν στάση αναμονής εν όψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο κοινή συνισταμένη Βρυξελλών και Φρανκφούρτης είναι πως είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, για την Αθήνα να επωφεληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις-ανάσα αν δεν βρίσκεται σε κάποιας μορφής «πρόγραμμα ή σύμβαση» με τους εταίρους.
‘ Εθνος