Σαφή προειδοποίηση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε από το Νέο Δελχί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όπως επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, «οποία χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.»
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε ότι αποδέχεται μεν την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο όνομα της ανεξαρτησίας του ευρωπαϊκού θεσμού, τόνισε όμως ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» δηλώνοντας μάλιστα πως «Γαλλία και Ιταλία βρίσκονται σε αυτό το δρόμο.»
“Το αποδεχόμαστε, εάν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας (της νομισματικής πολιτικής), οφείλουμε να το αποδεχθούμε, αν και έχουμε διαφορετική άποψη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε γερμανούς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, αναφερόμενος στην αναμενόμενη υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ωστόσο εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους. “Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το είπε και ο ίδιος, τα μέσα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι “η προϋπόθεση, sine qua non, για την ανάπτυξη. Η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία επίσης”, πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι εάν η ευρωζώνη και η νομισματική της πολιτική αντιμετωπίζουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα, “δεν τίθεται θέμα αποπληθωρισμού”, “ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη”. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το τέλος του 2009.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων για να κλείσει τον δρόμο στον αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην επιλογή αυτή, ταυτόχρονα όμως είναι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ