Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος με κύριο θέμα τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές τάσσεται εκ νέου ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως το κόμμα του θα ήταν ανοιχτό σε μια συνεργασία με την Αριστερά, αρκεί να υπήρχε συμφωνία επί του δημοψηφίσματος.
«Το κόμμα θεωρείται μπαλαντέρ στις εκλογές και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο, εάν και εφόσον καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% και μπει στη Βουλή», σχολιάζει το Reuters.
«Με μια προγραμματική πλατφόρμα υπέρ του ευρώ και των μεταρρυθμίσεων, ο Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει μια μετριοπαθή στάση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες έχουν τρομάξει τους επενδυτές. Από την άλλη, όμως, ο Τσίπρας έχει αποκλείσει τις συμμαχίες με τους περισσότερους, εκτός από το ΚΚΕ, αν και οι αναλυτές αναμένουν να μαλακώσει τη στάση του αν τελικά νικήσει στις εκλογές. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του Παπανδρέου είναι οριακά εκτός Βουλής, αν και ο ίδιος δείχνει βέβαιος πως τελικά θα εισέλθει», συνεχίζει.
Στόχος του ΓΑΠ, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, είναι να μετατοπίσει τη συζήτηση στην Ελλάδα από τη στενή εστίαση στο πρόγραμμα διάσωσης. «Θέλω να επαναφέρω στη συζήτηση τα βαθύτερα ζητήματα της χώρας που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε», λέει χαρακτηριστικά.
Αποκλείει δε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς, ο συγκάτοικός του στις αρχές του 1970 στο Amherst College της Βοστώνης, παρέλειψε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ή να αποκρούσει τις πιέσεις των συμφερόντων. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται πρόθυμος να συνομιλήσει κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ένα δημοψήφισμα.
«Εξαρτάται πλήρως από το τι ασπάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει στους δημοσιογράφους. «Αν είναι σοβαροί για να κάνουν αλλαγές και μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο και να επιστρέψουμε στις αγορές δίχως μνημόνιο, τότε θα ήμουν ευτυχής να τους υποστηρίξω».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαναγκάστησε σε ατιμωτική έξοδο από την πρωθυπουργία, το 2011, έπειτα από την προαναγγελία διεξαγωγή δημοψηφίσματος με διακύβευμα την υπογραφή η μη νέας δανειακής σύμβασης.
Οι όροι έχουν αλλάξει από τότε, σημειώνει, αλλά συμπληρώνει πως το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η εντολή για την υλοποίηση δύσκολων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να προσφέρουν μια εγγύηση στους δανειστές ότι υπάρχει λαϊκή βούληση. «Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας και να σταματήσουμε να κατηγορούμε την Τρόικα για την επιβολή της λιτότητας ως αντάλλαγμα της χρηματοδότησης που λαμβάνουμε». Ωστόσο σημειώνει πως ενώ ο ίδιος επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι πρέπει να τελειώσουν με τη λιτότητα.
Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχεται από πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι με την κίνησή του αποδυναμώνει το κόμμα του πατέρα του, απαντά πως ήθελε να δημιουργήσει ένα κόμμα με αξίες και ταυτότητα, καθώς το υπάρχον είχε εμπλακεί σε πελατειακές σχέσεις.
Για να καταλήξει: «Αυτό δεν είναι η πολιτική μου, ποτέ δεν ήταν η πολιτική μου. Δεν χρειάζεται να είμαι στην πολιτική για να είμαι βουλευτής. Έχουμε μεγάλα νησιά εδώ στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να πάω σε ένα μακρινό νησί και να παίζω με την κιθάρα μου».